Det främmande folket i det stora landet i väster

Vi har rest ett par gånger i USA, både på västkusten och i södern och lite grann på ostsidan. Det är lätt att resa där, människorna är överlag vänliga. Särskilt i södern var människor mycket glada och vänliga, jag har aldrig blivit mer vänligt bemött än där – och jag är ju ändå norrlänning…

Den amerikanska kulturen känns förstås välbekant. Sverige tar ju gärna efter USA i alla möjliga sammanhang. Coca Cola-kulturen sväljer vi nästan med hull och hår, vi importerar amerikanska traditioner (Halloween t.ex. Jag undrar ibland när vi ska börja med Thanksgiving…), det finns Mac Donalds i alla städer, vi importerar mest amerikanska filmer osv. Exemplen är många.

Samtidigt finns det mycket som känns väldigt främmande med USA och amerikanerna. Sverige är ett sekulariserat land. USA är ett i det närmaste fundamentalistiskt religiöst land – det mest religiösa landet i den kristna världen – och detta trots att landets konstitution inte binder upp sig till någon religion. Nu under George W. Bush blandas religion och politik ihop allt mer. Det var Gud som sa till Bush att USA skulle invadera Irak. Det är skrämmande att ledaren för världens mäktigaste land tror sig vara ledd av Gud.

Närmare hälften av amerikanerna tror tydligen på skapelseberättelsen i Bibeln och anser att det är detta skolorna ska undervisa om. Många tror på spöken – mer än 30 procent – 25 procent tror på astrologi och 22 procent tror att Jesus ska återvända till jorden inom de närmaste femtio åren. Hittar siffrorna hos Christer Sturmark.

Hm… jag gick igång på det här med USA, religionen och president Bush med anledning av en artikel i SvD som Anna tipsade mig om i en kommentar till bloggposten om Nordirland. Artikeln i SvD handlar om den allt starkare sammanblandningen av religion och politik i USA under George Bush.

Nog är det ett märkligt land, USA. För nån tid sedan läste jag Staffan Ekendahls bok ”Amerikanerna. Sådana är de, så tänker de”. Boken kom 2004. Känslan efter avslutad läsning är att många amerikaners livsinställning och sätt att tänka är väldigt annorlunda mot det många svenskar har. Det känns som ett ganska främmande folk där borta i det stora landet i väster.

 

2 reaktioner på ”Det främmande folket i det stora landet i väster

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.