Rädsla urholkar själen

Så hette en film av Rainer Werner Fassbinder. Jag kom att tänka på filmtiteln när jag läste om Zygmunt Bauman och hans bok ”Flytande rädsla” i DN i dag. I artikeln står att ”Å ena sidan lever vi västerlänningar i historiens säkraste samhällen alla kategorier, försedda med de mest fullfjädrade trygghetssystem. Å andra sidan har vi aldrig hyst så mycket fruktan som vi gör i dag.” Ruskigt. Kanske är det så. Men Bauman vill ”påminna oss om att vi alla besitter moralisk omdömesförmåga” som vi bör begagna oss av. Intressant artikel, kanske man borde skaffa boken.

En annan vinkling på det här med rädsla finns i en artikel om klädskaparen Filippa K. För henne har ett citat av Nelson Mandela betytt mycket. Mandela säger:”Vår djupaste rädsla är att vi har omätliga krafter. Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer oss mest”. Jag vet inte om han har rätt. Jag skulle nog tro att många tvärtom är rädda för att inte duga. Men samtidigt ska man ju inte ”sätta sitt ljus under ena skäppo”. Citatet från Mandela slutar ”Och när vi låter vårt eget ljus skina ger vi omedelbart andra tillåtelse att göra detsamma. När vi gjort oss fria från vår egen rädsla gör vår närvaro andra automatiskt fria.” Detta hjälpte Filippa K i de livsval hon har gjort, den utveckling hon gått igenom.

Det dyker också upp ett gammalt citat av Elsa Brändström, som jag har på ett gammalt tidningsurklipp. Är det någon som minns vem hon var? Hon levde för ganska länge sen, därav den lite ålderdomliga stilen. Citatet lyder så här: ”Jag ville tillropa all ungdom som börjar livet – var inte klentrogen och rädd. Livet är skönare, större och starkare än vad man anar och själva är vi starkare än vi tro oss om. De största och renaste stunderna i vårt liv är när vi levt till botten, lidit till botten och givit till botten. Men hur få är inte dessa ögonblick mot de långa sträckor vi gå förskrämda, försiktiga och beräknande…” Hm, håller med.

Oj, det blev många citat den här gången…
Om du vill veta mer om Elsa Brändström kan du läsa här.

Andra bloggar om: , , ,

10 reaktioner på ”Rädsla urholkar själen

 1. Lotta juni 27, 2007 / 10:08 e m

  Den här boken är ett måste. Bauman själv är dessutom en fascinerande gestalt.

  Gilla

 2. Gabrielle juni 29, 2007 / 6:12 e m

  Lotta, jag blev peppad att köpa boken av din kommentar så det blev en vända till olika bokhandlare. Fick tji. Slutsåld. Men den kommer in igen sa dom.

  Gilla

 3. admin juli 11, 2007 / 2:41 e m

  Hej! Jag hittade din blogg via DN. Jag vill bara tala om att Lotta ovan inte finns på riktigt. Det är ett företag som försöker skramla ihop länkar till sin sökmotoroptimering. Jag rekommenderar dig att ta bort kommentaren, eller åtminstone länken.

  För övrigt lyckades jag få tag på boken. Den är väldigt bra.

  Gilla

 4. Gabrielle juli 12, 2007 / 12:22 f m

  Anita, tack för tipset! Det där visste jag inte, att det kan vara så lurigt… med fubbade kommentarer. Jag tog bort länken.

  Boken har jag fortfarande inte fått tag på men har beställt den. Hoppas den kommer snart.

  Gilla

 5. bandysport augusti 5, 2010 / 7:35 e m

  Bauman, en av vår tids bästa sociologer tillsammans med Anthony Giddens är allt läsvärd. Bauman kallar ungdomarnas mobiler för elektroniska biktstolar vilket är ganska påhittigt

  Gilla

  • Gabrielle augusti 7, 2010 / 9:42 f m

   Biktstolar – ja, det var ju fyndigt. Giddens känner jag inte alls till. Baumans bok ”Flytande rädsla” läste jag men minns den som delvis lite mödosam läsning. Ska plocka fram den igen och ge den en ny chans.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.