Malligt i Solna

Galleriatrenden verkar inte vara över. Detta trots att många pekat på att galleriorna i landet redan är för många för att de ska gå bra. Dessutom sägs det att människor börjat tröttna på shoppandet och galleriorna. Men det där med att folk tröttnar kanske är helt fel? ”Shop til you drop” är kanske fortfarande ett nöje, en fritidssysselsättning, för många. Jag är nog hopplöst gammalmodig när det gäller sånt för jag tycker det finns roligare saker att göra på fritiden än att gå i affärer. Jag går i affärer när jag behöver nåt, inte annars.

Men fler gallerior ska vi ha tydligen. Solna ska nu lyckliggöras med en enorm sådan – den omnämns som supergalleria eller som megagalleria. Man passar samtidigt på att införa ett nytt ord i svenskan (svengelskan) för gallerian ska heta ”Mall of Scandinavia”. Hm, man kan inte beskylla dem för blygsamhet direkt… Och så detta användande av engelska i stället för svenska! Sverige är verkligen ”lill-USA”. Men vad ska begreppet heta i bestämd form: mallen? Blir det malls eller mallar i pluralis? Fast med tanke på det storstilade namnet kanske det aldrig behövs något i pluralis, det här blir ”the one and only” i Skandinavien.

Entreprenören till ”mallen” i Solna är Unibail-Rodamco. Dvs samma som i höstas bara väntade på att få sätta tänderna i Odenplan, fälla alla träd, spränga undan och gräva upp ordentligt och bygga galleria i tre plan under mark. Tack och lov stoppades ju dessa planer – inte minst genom aktioner från engagerade människor i området. Jag har skrivit en hel del om Odenplan och kampen mot gallerian i denna blogg. Du hittar inläggen om du söker på Odenplan eller galleria upptill till höger.

Vad som nu kommer att hända vid Odenplan – hur mycket service m.m. det blir i anslutning till pendeltågsstationen – är väl fortfarande inte klart, men galleria i tre plan blir det i varje fall inte. De som engagerade sig mot gallerian jobbar nu vidare inom Odenplansgruppen. Syftet är att Odenplan ska utvecklas till att bli en så trevlig plats som möjligt, kanske med kaféer eller något sådant mitt på torget eller på sidorna mot omslutande gator. Syftet är också att bevaka miljö- och hälsofrågor i samband med byggandet av pendeltågsstationen, arbetstunnlar m.m. Du kan följa vad som händer på Odenplansgruppens hemsida (samma som användes i kampen för att stoppa gallerian). Du hittar den här.

Gallerian i Solna ska bli dubbelt så stor som gallerian i Täby Centrum och blir Skandinaviens största. 100 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Det ska bli 230 butiker och tre plan. Gallerian ska byggas på i dag obebyggd mark. Om det blir bra eller ej med den här gallerian? Tjaa, vad vet jag? I Solna hoppas man att den ska ge 5 000 nya jobb. Det är ju bra. Men annars? Nej, jag är som nog framgått ingen stor vän av gallerior. Jag tycker det finns gallerior så det räcker – i Solna finns ju Solna Centrum, det är väl en galleria det med? Jag tycker förslag om nya gallerior känns mest tröttsamt och trist, inte särskilt nyskapande eller kreativt alls. Men samtidigt byggs de ju inte för såna som mig utan för dem som älskar att shoppa…

Våra gallerior i den här delen av världen är bara småpjutt jämfört med dem som finns långt österut. Världens största galleria lär vara South China Mall i Dongguan med över 1 500 affärer. Hittar en sida på webben där det står ”South China Mall, the shopping heaven, amazing world, illusion city and a commercial legend of new century is expecting your presence”. Shoppinghimmel? Låter det lockande?

Lite mer kuriosa om gallerior: De dör också (snyft!). I alla fall i USA. Hittade en sida som samlar material om döda gallerior i USA här.

Mall of Scandinavia: DN här och här, SvD, City

Andra bloggar om: , , , , ,

5 reaktioner på ”Malligt i Solna

 1. Bert mars 9, 2008 / 3:24 e m

  Haha! Tänkte genast på dig, när jag läste om monstret i DN.

  Gilla

 2. Gabrielle mars 9, 2008 / 10:13 e m

  Bert: Jaså du! Ja, jag har väl mina käpphästar…

  Gilla

 3. Niklas maj 12, 2008 / 5:15 e m

  Jag kan inte säga att jag skulle vara överdrivet positiv till någon galleria vid Odenplan. Däremot skulle det vara bättre med en galleria där, dit de flest kan ta sig med kollektiva färdmedel (pendeltåg, t-bana, innerstadsdbussar, + eventuellt spårvagn då politikerna fattat att man måste konvertera om 4:an till spårvagn) än dit man lättast tar sig med bil.

  En galleria i Solna ökar sannolikt biltrafiken mer i Vasastan än om man byggt själva gallerian vid Odenplan

  Gilla

 4. Gabrielle maj 12, 2008 / 8:32 e m

  Niklas:
  Det finns gott om gallerior i innerstan redan dit man kan ta sig med t-bana eller buss. Västermalmsgallerian, Gallerian i City, Fältöversten… m.fl.

  Menar du att det ska bli ökad trafik i Vasastan för att Vasastadsborna och andra som bor inne i stan ska ta sina bilar och åka till Solna för att handla? Hoppas inte det. Till Solna finns det ju förresten också kollektiva färdmedel.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.