9 minuter

Vad har personalen på svenska häkten för utbildning? Och vad har de för människosyn? I Mariestad har en ung man hängt sig på häktet, personalen hittar honom hängd, stänger – och låser – dörren och ringer på ambulansen. Det tar 9 minuter för ambulansen att komma fram. Den unge mannen skärs ned och ambulanspersonalen får igång hans hjärta. Två dagar senare dör han på sjukhuset.

”Nio minuter är en väldigt lång tid för en hjärna att vara utan blodcirkulation,” säger den läkare på IVA i Skövde som ansvarade för den unge mannen när han kom in på sjukhuset.

Till mannens familj säger man från kriminalvården att häktespersonalen skar ner honom och omedelbart började med upplivningsförsök. Det är först när Sveriges Radio börjar gräva i frågan som mannens familj får veta att man försökt tuta i dom en lögn.

Det här är alltså en fullkomligt hårresande historia – iskall och otäck – som berättas på radion i dag. Alltihop hände för 2 månader sedan. Ansvariga chefer på häktet och för kriminalvården i Mariestad vägrar att uttala sig. Hörde du förresten hur regionchefen för Kriminalvården i Göteborg svarade journalisten som bad honom kommentera det som skett? ”Lilla vän, det är inte du som äger denna frågan.” Lilla vän?!

Varför vill ingen ta ansvar? Varför har man ljugit för familjen? Nu talar man om ”ett misstag” ”ett felaktigt agerande”… Han som dog var häktad för grov misshandel. Han var 23 år gammal och hade en liten dotter.

Reportaget i radion hittar du utskrift av här.
DN skriver också om det och SvD.

Andra bloggar om: , , ,

3 reaktioner på ”9 minuter

 1. Anna april 10, 2008 / 2:00 e m

  Det här har upprört mig också! Jag tänker att det säger väldigt mycket om kulturen inom kriminalvården. Och då tänker jag på nånting som är starkt kopplat till ledningen och de signaler som skickas ut.
  Två saker: det ena handlar om Uppdraget. Vet anställda inom kriminalvården vad de är där för? För vems skull finns de?
  Det andra handlar om säkerhetskulturen och kommunikationen inom organisationen. Hur öppet kan man prata med sin chef? Jag associerar till Sovjet och Kursk-katastrofen bl.a. Ett system där alla går omkring och är mer eller mindre rädda för att säga ”som det är” om det som händer. En av de första intervjuerna innehöll ju uppenbara försök att dölja det som hänt!
  Den här händelsen faller tungt på den högsta ledningen. Gott råd till Regeringen: byt ut generaldirektör Nylén och sätt strålkastarljuset på hur Kriminalvården styr och säkrar sina processer!
  Att de inblandade saknat kunskaper och instruktioner för hur de skulle gå tillväga verkar uppenbart. Vem bär ansvaret för det och därmed för detta kanske onödiga dödsfall hos en ung människa??

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.