Rödt Vin med Pimpinella

Häromdagen stod det i DN att ett glas vin då och då – måttlig vinkonsumtion – skyddar kvinnor mot demens. Det visar resultaten från den s.k. Kvinnoundersökningen som studerat dryckesvanor hos kvinnor från 1968 till 2005. Om det ska vara rött eller vitt vet inte forskarna. Synd. Det hade ju varit intressant. Själv tar jag mig just ett glas vitt (trots rubriken) och hoppas på det bästa. Sen går funderingarna till andra tider då det här med att dricka eller inte varit högaktuellt. Förbudstiden i USA 1920-33 som var gyllene tider för den organiserade brottsligheten, Al Capone och andra.

Här i Sverige kunde det ha blivit förbud också. Den 27 augusti 1922 var det folkomröstning om rusdrycksförbud. Resultatet blev mycket jämnt: 49% röstade för införande av fullständigt rusdrycksförbud och 51% röstade mot. Här har vi några argument från ja- och nej-sidan.

Rubriken är från Bellman förstås, Hvila vid denna källa, Epistel Nr. 82. Pimpinell är en flerårig ört (lär jag mig av Wikipedia) som växer i torra ängar och backar. Sällsynt. Bladen användes under 1700-talet för att krydda vin och sallad. Hoffberg (1792) skriver följande om pimpinell: ”Kryddsmakande: lägges på rödt win och sallat, deraf smaken förbättras”.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 reaktioner på ”Rödt Vin med Pimpinella

 1. Björn Nilsson april 13, 2008 / 6:28 f m

  51% röstade för systembolaget och 49% för totalt förbud. Alltså i vilken grad spritförsäljningen skulle regleras. Resultatet blev ju faktiskt att det fanns en tid i Sverige när när läkarna inte behövde veta hur en skrumplever ser ut. Inte fanns det tonåriga alkoholister heller. Inte så illa, va?

  Gilla

 2. Gabrielle april 13, 2008 / 3:50 e m

  Björn:
  Alkoholismen var alltså mindre utbredd då än nu, menar du. Kanske det. Har inte fördjupat mig i det, men jag trodde att drickandet för snart hundra år sen mer gällde starksprit och att man nu under senare decennier i större utsträckning gått över till vin och öl – och att det skulle vara nåt bra. Fast ok, tonåriga alkoholister fick vi ju sorgligt nog när mellanölet kom – 1965 var det väl. Riktigt hur det ser ut i dag vet jag inte. Får väl googla lite mer om frågan.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.