Tankar om byggen i stan

Debatten om stadens utveckling, om stadsplanering, om Stadsbiblioteket m.m. fortsätter. DN har en ledare i dag om detta, ”Rädda Stadsbiblioteket”. Jag tycker skribenten har rätt i en hel del av vad han/hon skriver. Att rusa iväg åt ett håll för att man tycker att det måste till fler spännande projekt – helst skyskrapor – och att man vill ”sätta Stockholm på kartan” är ju sällsynt dumt och korttänkt. DN skriver bl.a.:

”Vad vi nu ser är hur det senaste decenniets debatt om ”räddhågsen arkitektur” och brist på ”spännande projekt” utlöst nya radikala försök att rita om kartan. Tidsandan gör det åter möjligt för cityarkitekturen att bre ut sig, exempelvis på Norra Bantorget med en klumpig hotellkoloss.

Det är i detta sammanhang som idéerna för Riddarfjärden, Stadshuset och Stadsbiblioteket ska ses. De är en del av den felaktiga tron att Stockholms innerstad måste begåvas med nya landmärken som övertrumfar de platser och byggnader vi lärt oss att uppskatta mest.”

Jag håller med skribenten om att Delphinium, förslaget på ny biblioteksbyggnad vid Stadsbiblioteket (den världsberömda byggnad som Gunnar Asplund ritade) inte bör byggas. Att Delphinium är resultatet av en arkitekttävling och att man därför inte kan ändra sig är ju också det väldigt dumt. Det vore naturligtvis helkorkat att hänvisa till något sorts ”lagt kort ligger”-tänkande och därmed förstöra miljön vid Asplunds biblioteksbyggnad genom att riva annexen, gräva in sig i Brunkebergsåsen och bygga Delphinium. Bygg nytt bibliotek på ny plats, en plats som medger en gärna nyskapande och spännande arkitektur. Jag har skrivit om detta tidigare flera gånger, t.ex. Fattarunurå, Mikael? och Ny bibbla på ny plats, ja tack!

Sen håller jag inte med DN:s ledarskribent när det gäller Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget. Jag tyckte det kändes trist när man höll på att bygga det eftersom det väldigt effektivt pluggade igen ett stort ljusinsläpp, en öppning och utblick i stadsbilden (”Slutet och igenkorkat”). Nu när hotellet är byggt tycker jag ändå att det är en intressant byggnad med ganska spännande arkitektur utvändigt. Den randiga baksidan mot järnvägen är snygg också. Fast att huset skulle vara ”sagolikt vackert” som en av bloggarna som kommenterat DN-ledaren skriver tycker jag låter nästan som ett skämt – ”sagolikt”?! Men han var å andra sidan för badringen i Riddarfjärden också, och det säger ju en del. Om vad jag tyckte om badringen kan du läsa i flera inlägg genom att söka på Riddarfjärden upptill till höger.

Men åter till hotellet: Vid en rask titt inuti på reception och restauranger i gatuplanet tyckte jag det kändes trist och blekt. Väldigt ospännande! Utsidan är alltså betydligt bättre. Dessutom hoppas jag att man kan få till ett trevligare torg där nu framför hotellet om man förstår att ordna snygg belysning, mer växtlighet, kanske någon mer utsmyckning och gärna några soffor att sitta på. Och varför inte en servering eller ett litet kafé eller nåt sånt?

Andra bloggar om: , , , , ,

7 reaktioner på ”Tankar om byggen i stan

 1. Anders Gardebring april 13, 2008 / 7:20 e m

  Bra inlägg och kul att se att du har en nyanserad syn på byggnadsfrågorna. Jag håller själv med. Förslaget till nytt stadsbibliotek är genomuselt. Sedan tycker jag personligen faktiskt att Clarion Sign är en _riktigt_ snygg byggnad, som tillför staden mycket, men synen på arkitektur är ju som bekant något subjektivt. Kul att du tycker den är hyfsat iaf. Och som du säger, insidan (bortsett från foajén som jag gillar) är kanske inte fullt lika spännande.

  Jag kan för övrigt meddela att norra bantorget håller på att rustas upp och kommer att få mer stadsparksmässiga kvaliteter när det blir klart framåt sommaren (om planeringen håller).

  För min del få gärna även den sista sidan som idag är en gammal skolgård till en skolbyggnad som inte längre är en skola, byggas igen, så att parken blir en riktig stadspark i dess rätta betydelse.

  Gilla

 2. Gabrielle april 16, 2008 / 10:37 f m

  Anders:
  Bra att Norra Bantorget görs till mer av stadspark. Att bygga samman med skolgården till f.d. Norra Latin vore en bra grej men då måste man ju göra nåt åt trafiken, bussar m.m., som passerar torget. Bra om trafiken flyttas bort men jag tvivlar på att man gör det. Men ok, en utväg – kompromiss – kanske kan vara en smal sträng (ha ha, hoppas kan man ju alltid) där bilar och bussar långsamt får ta sig genom den nya parken.

  Gilla

 3. Anders Gardebring april 16, 2008 / 11:27 f m

  Jag syftade snarare på att den gamla skolgården minskas i storlek och det placeras bebyggelse närmast ut mot den befintliga vägen, så att hela norra bantorget får en urban inramning.
  Sedan får gärna skolgården göras om till park på sin sida också, så blir det parkyta på båda sidor av det nya huset.

  Gilla

 4. Gabrielle april 16, 2008 / 11:34 f m

  Anders:
  Ok. Missförstod. Läste slarvigt. Borde ha snappat att du vill ha in mer bebyggelse…så som Yimby ofta vill.

  Gilla

 5. Anders Gardebring april 16, 2008 / 7:47 e m

  Japp. Det vill vi 🙂
  Men vi vill också (som du också vet) se en större kvalitet vad gäller grönområden.

  Gilla

 6. Gabrielle maj 3, 2008 / 10:16 f m

  Anders:
  Förtätning vill du ha. Men det måste göras med känsla hävdar jag bestämt! Förtätning genom att bebygga gamla skolgården vid f.d. Norra Latin tycker jag t.ex. inte är ett bra förslag. Som jag sagt i en annan kommentar tycker jag en stad behöver rymd och öppenhet också, om allt vore lika tätbebyggt som Gamla stan tror jag det skulle kännas kvävande. Vi bor i ett land där det är ganska mörkt del av året. Tät bebyggelse – och även tät bebyggelse med höga hus – ger mörkare gator. Det går att förtäta med känsla – ex.vis de nya husen vid ”Lilla Bantorget”. De ansluter väl till annan bostadsbebyggelse i stan. Dessutom öppnar nya affärer på Torsgatan och det som förut känts mer som en genomfartsled blir en gata som är trevlig att gå på. Bra! Det gula tråkiga huset på Dalagatan är däremot ett ex på hur man inte ska göra. Att dessutom som du föreslog lägga på ett par våningar till på det hade bara gjort det hela ännu sämre.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.