Sippans Kiosk

Nu läggs gamla Sippans Kiosk på Odenplan tydligen ner. Fönstren vid luckan där man handlade är försatta, och kiosken är tom. Det ser väldigt ödsligt ut därinne. Jaha, då börjar det väl snart, tänker jag för mig själv och traskar vidare hemåt i snömodden. Men är det inte lite snabbt på? Banverket har ju inte börjat sina s.k. förberedande arbeten (fälla alla träd m.m.) än, deras ansökan om bygglov för detta är tillfälligt återtagen. Men kanske tyckte dom det var dags att få bort kiosken nu i alla fall. Vad som ska hända med den vet jag inte. Kiosken med sina typiskt 50-talsaktiga skyltar på taket är K-märkt. Om det går flyttar man den kanske nån annanstans, annars rivs den.

Så här såg kiosken ut i augusti 2006.

stockholm-odenplan-sippans-kiosk-aug-2006-060901-5

Bild: Björn Roos
(Klicka för större bild)

Kiosken bort – ett första steg mot att förstöra en gammal innerstadsmiljö som älskas av många. Här ska byggas pendeltågsstation för Citybanan (Sveriges näst största tågstation mitt i ett bostadsområde) och en galleria (trots protester från 17 500 personer). På torget ska glasade paviljonger med kaféer ta upp stor del av ytan. Träden försvinner.  Hå hå ja ja…

Men än finns det tid att stoppa detta. Det finns mycket som talar för att en pendeltågsstation vid Norra Station vore mycket bättre. Gallerian kan man också bygga där. Här vid Odenplan finns gott om affärer redan och till redan färdiga gallerior (på Kungsholmen eller nere i City) tar det bara en liten stund att gå och ett par minuter med tunnelbanan. Mer om planerna på pendeltågsstationen, alternativ lokalisering m.m. kan man läsa på Odenplansgruppens hemsida här.

Några andra fina bilder på Sippans kiosk hittade jag hos The F Blog och Carlzonz Bilder II.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 thoughts on “Sippans Kiosk

 1. ab januari 9, 2009 / 2:32 e m

  Två saker är riktigt illa: Att träden ska rivas och att folk ska leva i byggbuller i åratal. Dessutom slängde man ju ut ett antal miljoner på Odenplan för bara några år sedan?

  Även S:t Eriksplan har renoverats flera gånger i följd – men äldrevård har man inte råd med? Man borde omfördela pengarna. Jag har hellre väl omhändertagna gamla och barn än alla latteställen i världen.

  Gilla

 2. Marianne januari 10, 2009 / 12:05 e m

  På tal om Sippans kiosk. Kan vi inte starta ett upprop för att den åtminstone ska få ett nytt hem på Skansen? Riva och kasta bort får bara inte hända.

  Gilla

 3. Gabrielle januari 11, 2009 / 6:48 e m

  ab:
  Byggbuller och annat trassel i åratal är jobbigt. Samtidigt inser jag att man som innerstadsbo får räkna med att stå ut med sånt om det handlar om att t.ex. göra nödvändiga förbättringar av kollektivtrafiken. Det var säkert jobbigt för dom som bodde här när man byggde tunnelbanan på 50-talet också. Men grejen är att man ska veta 100% säkert att Odenplan är den bästa lösningen innan man skövlar torget och fäller alla träd. Och det VET man inte. Mycket talar för att Norra Station vore en mycket bättre placering av pendeltågsstationen även när det gäller hur bra kollektivtrafiken ska fungera i framtiden.

  Jag håller med dig om att satsningar på barn- och äldrevård är oerhört mycket viktigare än nya latteställen – för att inte tala om gallerior och sånt.

  Marianne:
  På en av dom sidor jag länkade till i inlägget står att Sippans Kiosk är svår att ta ner och bevara eftersom den saknar grund. Varför det inte skulle gå ändå vet jag inte. Men k-märkt är den ju så man kanske försöker i alla fall. Jag skriver gärna på ett upprop för att bevara kiosken på annan plats om du startar ett sånt! Det går ju att göra på nätet på t.ex. upprop.nu, och det finns kanske fler ställen.

  Gilla

 4. macack maj 8, 2009 / 7:52 f m

  Kan inte vara sant! Läser idag i nättidningen Organet.se att Victoria och Daniel tillfälligt (?) ska flytta in i Sippans under tiden Haga renoveras. Kanske kiosken då kan räddas.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.