Balkongblogg

När jag var liten bodde vi i en lägenhet med mycket stor balkong – den undre av balkongerna på den här bilden.

Borgmastargarden 1dVi hyrde lägenhet i den s.k. Borgmästargården i Söderhamn. Huset byggdes 1875 och var från början tydligen timrat och rödmålat. Rappning och gulmålning gjordes ett par år senare när stadens borgmästare flyttade in läser jag på en sida hos Söderhamns stad, där jag också lånat bilden – här.

Balkongen funkade ofta som lekplats för oss när vi inte var ute på gården i stället. När vi blev lite äldre roade vi oss med att klättra upp och ner på dom pelare balkongen stod på (pelarna syns inte på bilden). En liten sysselsättning om våren var att stå med förstoringsglas och bränna in tecken i balkongräcket av trä. Inte tillåtet förstås men lite roligt. Eller så brände vi mönster i gamla torra löv. Jag kan fortfarande minnas hur det luktade.

I många år levde jag sedan utan balkong, men dom senaste åren har jag haft det. Eftersom jag bor i Stockholms innerstad känns det som en frihet att kunna öppna balkongdörren och gå ut där. Skönt. Nån duktig balkongodlare är jag inte. Just nu är det mest pelargonier och så en clematis.

Här kommer exempel på mer eller mindre blommande balkonger.

French Quarters, New Orleans
French Quarters, New Orleans
Hundertwasserhaus, Wien
Hundertwasserhaus, Wien
Villefranche sur Mer
Villefranche sur Mer

I Savannah i Georgia, USA, finns det hus som figurerar i filmen ”Midnatt i ondskans och godhetens trädgård”.  Det är det s.k. Mercer House. Balkongen ser lika dyster ut som huset, men det är kanske mest för att jag vet att det är i detta hus mordet ska ha skett.

Mercer House, Savannah
Mercer House, Savannah

Har bloggat om huset tidigare här.

I Beaufort, South Carolina, USA, har jag en gång spanat på det hus som är med i filmen ”The Big Chill” med Kevin Cline, Tom Berenger, Glenn Close m.fl. Också en bra film. Såg du den? Det här är väl mer av terrass än balkong egentligen. Det är ett s.k. antebellum-hus. Antebellum är latin: ante betyder före och bellum betyder krig (Wikipedia). Huset är byggt före amerikanska inbördeskriget.

Beaufort, South Carolina
Beaufort, South Carolina

Julias balkong i ”Romeo och Julia” tänkte jag också på förstås och hittade bild på det som sägs vara rätt balkong i Verona. Tyvärr är balkongen enl DN byggd på 1930-talet. Du kan läsa om den i DN här. Historiska balkonger då? Ja, balkongen i Rom där Mussolini stod och skrek fram sina tal letade jag bild på men hittade ingen just nu i alla fall. Kanske kompletterar med den senare.

Många balkonger finns förstås också i bildkonsten. Här är en av Manet.

Målning av Eduoard Manet
Målning av Edouard Manet

Och vad gör den som älskar blommor – och tydligen också burfåglar – men inte har balkong? Kanske så här:

Fönster i Nice
Fönster i Nice

Fint besök en dag i mars på en av balkongerna i huset där jag bor är förevigat här.

Balkonger kan behängas med annat än blommor – eller fåglar. Som den här balkongen vid Odenplan. DSCN2548 copyDom röda skynkena har hängt uppe länge nu. Sol och vind har gjort sitt och färgen börjar blekna på många. Men motståndet mot den planerade gallerian och mot förstörelsen av Odenplan när Citybanans pendeltågsstation ska byggas finns kvar. Alla träden ska bort – sorgligt! Särskilt som det troligen vore betydligt bättre inte minst för trafikanterna att lägga stationen – och gallerian – vid Norra Station i stället. Nåja, jag har tjatat mycket om detta tidigare och ska inte fördjupa mig mer i det nu. Det finns många inlägg om Odenplan, gallerian och Citybanan i denna blogg. Du kan läsa mer hos Odenplansgruppen också.

Och nu får det var nog med balkonger för den här gången. Fast kanske inspirerar jag mig själv nu till att skaffa lite mer balkongväxtlighet. Vi får se. (Dom flesta av bilderna blir lite större om man klickar på dom.)

Andra bloggar om: , , , , ,

6 thoughts on “Balkongblogg

 1. Christina juni 8, 2009 / 9:56 e m

  Det här är ett sånt där inlägg som gör mig glad – en hyllning till balkongen! Underbart!

  Gilla

  • Gabrielle juni 9, 2009 / 10:15 f m

   Tack! Blir glad av att du tycker om inlägget!

   Gilla

 2. Marie-Louise Bohman januari 30, 2010 / 5:20 e m

  Verkligt härligt att se blommande balkonger i denna vinter! Vad mycket man kan göra på litet utrymme. Jag funderar på att sätta ut en skön säng över hela min lilla balkong i sommar. Just nu kom jag att fundera på varför jag inte använt min balkong till frys i vinter och sparat på elen. Frosta av kan jag i alla fall göra. Helst vill jag frosta av hela Bollnäs.

  Gilla

  • Gabrielle januari 31, 2010 / 7:12 e m

   Sova på balkongen har jag inte provat. Kanske det skulle kännas lite väl ”oprivat” – offentligt kanske jag ska kalla det – så här på en innerstadsgård i Stockholm. Grannarna skulle nog bli förvånade.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s