Vita nätter

För flera år sen var vi i Sankt Petersburg en midsommar. Vi flög dit med Aeroflot minns jag. Det kändes lite enklare än med vanliga flyg och lite mer äventyrligt på nåt sätt. Man la t.ex. sitt handbagage på en helt öppen hylla ovanför, ungefär som om det hade varit på tåget eller på bussen. Nåja, allt gick bra. Vi fick inga väskor i skallen.

Genom Sankt Petersburg flyter floden Neva. Då, på midsommar, öppnade man broarna vid midnatt och det gällde att befinna sig på rätt sida om man ville kunna komma tillbaka till sitt hotell före morgonen. Det kallades White Nights –  ”vita nätter” – vad det heter på ryska vet jag inte. Kanske är det Beliye Nochi? Om jag förstår rätt höll det här på längre än enbart på midsommarnatten – hittar nånstans att Vita nätter pågår från 11 juni till 2 juli. Kanske öppnar man alltså broarna på det här viset varje natt under denna tid, vet ej.

Gatan Nevsky Prospekt går som en pulsåder rakt genom staden. Jag minns att det fanns ett gammaldags kafé nånstans längs gatan där man kunde gå in och ta en kaffe och lyssna på klassisk musik framförd av en livs levande kvartett eller kvintett – minns inte vilket. Det var musik av riktigt hög klass.

Det fanns något av vemod omkring stan, varför det var så – eller varför jag i alla fall uppfattade det så – vet jag inte. Kanske pågick en sorts uppvaknande från en annan tid. Man höll på och renoverade gamla kyrkor, kanske efter många år av stängda kyrkor. Den egna företagsamheten blomstrade fast väldigt småskaligt – i varje fall den man lätt kunde se. Exempelvis stod det gummor och sålde cigaretter här och var efter gatan. Dom stod rätt upp och ner med ett cigarettpaket i var hand. Och dom såg ut som ”riktiga gummor”, liksom lite bondskt grova och med huckle på huvudet.

Här är en bild från den resan.

SanktPetersburg copy

Den här lördagen var förresten den riktiga midsommaraftonen. Den midsommar vi firade häromdan,  i den mån vi gjorde det, är ett sossepåfund:  ”Erlanders midsommar”. Tokigt egentligen att man kunde ge sig på att flytta det. Klåfingrigt och fel. Sommarsolståndet är ju när sommarsolståndet är. Inte kan man flytta sånt.

Årets kortaste natt är alltså den som pågår just nu. Fast jag tycker det ändå ser rätt mörkt ut ute. Längtar norrut och till havet. Kanske finns ljuset där.

Andra bloggar om: , ,

9 reaktioner på ”Vita nätter

 1. Bert juni 21, 2009 / 4:14 e m

  Jepp – Här finns det. Ljuset! Inatt hade vi en fantastisk soluppgång precis när vi skulle gå och lägga oss. 🙂

  Gilla

 2. Björn Nilsson juni 21, 2009 / 7:41 e m

  Kom hem från Torne träsk till Stockholm i morse. Däruppe var det inget stökande med solar som går upp eller ner, och därmed inga ”vita nätter” heller. Det var dag dygnet runt, solen på sin höjd nuddade vid fjälltopparna i norr ibland. På sluttampen blev det till och med trevligt väder, med en vidunderligt blå himmel över Torne träsk, fjällen med sina glänsande snöpartier, och den grönskande björkskogen …

  Gilla

  • Gabrielle juni 22, 2009 / 6:05 e m

   Låter härligt. Jag måste åka dit nån gång. Såg du några lodjur? Som liten drömde jag om att åka till Torne träsk eftersom jag trodde det fanns lodjur där och jag gillade lodjur skarpt av nån anledning.

   Gilla

 3. Mira juni 21, 2009 / 10:48 e m

  Spännande det där med tigerspåren! Plötslig börjar man titta efter lite noggrannare. Glad och furundrad när de völ dyker upp, spåren.

  Måhända den gitarrspelande gatumusikanten på Staffans blogg var en av de mer synliga medlemmarna i Tigersällskapet?

  Vita nätter, förresten. Det finns någon mer vetenskaplig förklaring till det begreppet. När solen gått ner på sommaren och lyser på någon typ av stoft i atmosfären, t.ex. från ett vulkanutbrott. Det lär ska ha varit ett meteoritnedfall i Sibirien i början av 1900-talet som gav just sådana här vita nätter. Jag vet inte om det kan ha med det att göra…

  Gilla

  • Gabrielle juni 22, 2009 / 6:01 e m

   Mira, Oj då, den där besvansade tigerkillen hos Staffan hade jag missat. Men nu har jag kollat in honom. Här finns han. Häftiga kläder verkligen. Ja, om han är med i Tigersällskapet, som lämnar spår på Skeppsholmen, måste han höra till dom mindre skygga medlemmarna. Annars är dom ju väldigt svåra att få syn på. Jag tror dessvärre också att många av tigerspåren är borta nu. Ska kolla nästa gång jag kommer dit.

   Det där om vita nätter har jag inte hört förut. Blir väl till att googla på det.

   Gilla

 4. Björn Nilsson juni 22, 2009 / 6:35 e m

  Jag gick faktiskt åt ett håll där det sades finnas många lodjur, men jag såg inte en katt! Det råkar vara samma område där den sällsynta nordsångaren häckar. Kanske lodjuret hade ätit upp några nordsångare och låg i lä bakom buskarna och smälte maten?

  Gilla

  • Gabrielle juni 22, 2009 / 6:44 e m

   Ja, så var det nog. Betyder det att du inte såg några nordsångare heller eftersom dom låg i magen på lodjuret?

   Gilla

   • Björn Nilsson juni 22, 2009 / 7:34 e m

    Nja, möjligen såg jag en nordsångare, men den ser ju nästan ut som en lövsångare (som det normalt kryllar av däruppe) så jag vet inte … Det var över huvud taget rätt dåligt med fågellivet däruppe i år. Vet inte varför. Men man fick titta på de härliga utsikterna över fjällen i stället!

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.