För hemligheter?

Apropå gamla grejer… Vad sägs om den här mackapären? Har du sett en sån här förut?

Hemligheter_2Hemligheter_1Det är en sorts låda eller skrin i trä med kombinationslås på locket. Förvarade man hemliga saker i den? Eller var den kanske mer tänkt som leksak? Vad kallades lådan/skrinet? Och hemligheter – njae, inte vet jag. Har ju inte lyckats knäcka koden. Men kraftigt skakande tyder på att den är tom. Storleken framgår av den här bilden:

Hemligheter_1952Här ser vi  Farbror Sven – Sven Jerring – tillsammans med Karin Rosenberg, en av de tidiga hallåorna på Sveriges Radio. Bilden togs 1952 av Olof Swembel som efter vad jag förstår var ljudtekniker på radion.

Andra bloggar om: , ,

8 reaktioner på ”För hemligheter?

 1. Mira augusti 20, 2009 / 2:49 e m

  Det första jag kom att tänka på var den där nyckelmojängen med koder i Da Vincikoden…

  Är det samma kodlåda som på bilden med farbror Sven? Har du lådan nu? Och i så fall, hur hamnade den hos dig? Spännande!

  Gilla

  • Gabrielle augusti 21, 2009 / 11:56 e m

   Jag önskar att jag kunde berätta nåt riktig spännande om lådan – nåt i stil med Da Vincikoden. Kanske nån som har den mystiska lådan (med nåt oersättligt och mycket hemligt inuti) i famnen och som blir jagad och springer genom de mörka salarna i Louvren (eller Nationalmuseum?) efter stängningsdags. Och sen så…
   Men ska jag nu hålla mig till sanningen så var det helt enkelt så att när min man var mycket ung fick han lådan av sin moster som är kvinnan på bilden. Så samma låda är det nog.

   Gilla

 2. Bert augusti 23, 2009 / 10:00 f m

  Du får nog vända dig till den undre världen för att få tips. Se bara till att du är med, när kombinationen ska lösas. Risken är ju annars att ”hjälparen” apterar en sprängladdning på burken. Och de vore väl synd!?

  😉

  Gilla

  • Gabrielle augusti 23, 2009 / 6:23 e m

   Ja, visst vore det synd om lådan blev förstörd, den är ju så användbar till ditt och datt. Men jag behövde faktiskt inte ta hjälp av den undre världen för att få upp den utan det gick bra ändå. Lådans ägare tog till några gamla knep från ungdomens dar och efter diverse handgrepp så – simsalabim!- var den öppen och vi stirrade in i dess hemliga innandöme. Och där minsann så…hm…hm…jag berättar inget mer.

   Gilla

   • Anna augusti 25, 2009 / 7:23 e m

    En tusenlapp från 1954? En mumifierad tvestjärt? En doft så hemsk att den inte kan beskrivas? TALA OM NURA!!! 🙂

    Gilla

 3. Inger Oscarsson juli 20, 2020 / 7:26 e m

  Har en likadan, kul att se att det finns fler. Min har varit min fars, från 50-talet, undrar så vem som tillverkat den. Vad kan den ha för ekonomiskt värde? Står nr 87 under handtagen. Bor i Umeå. Vet du något mer om denna?

  Gilla

  • Gabrielle juli 20, 2020 / 8:38 e m

   Vad lustigt att du också har en sån! Jag vet inte mycket mer om den än det som står i inlägget. Kvinnan på fotografiet var moster till min man och nån gång på 50-talet fick han antagligen ”lådan” av henne. Om det står nåt nummer på den ska jag kolla vid tillfälle.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.