Pojken på Odenplan

I förra inlägget bild 2 försökte jag få dig att se Bror Marklunds skulptur ”Sittande gosse” som finns på torget. Men han syntes ju lite dåligt. Så nu kommer han igen – en del närmare den här gången.

Bror_Marklund

Här sitter han och funderar på hur framtiden kommer att te sig. I bakgrunden syns bl.a. en bod för nåt bygg- eller grävföretag och så några av dom träd som snart ska fällas. Detta pga av bygget av pendeltågsstationen för Citybanan.

Det är lätt att i samband med detta associera tillbaka till almarna i Kungsträdgården 1971 och den folkliga opinion som stoppade motorsågarna den gången. Först var det planeringsmässigt och tekniskt omöjligt att bygga den tunnelbanestation det då gällde nån annanstans än just där träden stod. Så träden skulle bort. Men sen minsann, när folket visade vad dom tyckte om att hugga ner stora vackra träd i innerstan då kunde man flytta stationen och träden räddades. Mycket går om man vill!

Andra bloggar om: , , , , , ,

10 thoughts on “Pojken på Odenplan

 1. Christina oktober 9, 2009 / 10:14 e m

  När jag gick på Gerlesborgsskolan i början av 70-talet, så hade vi Bror Marklund som gästlärare. Det är faktiskt ett minne för livet. Han var sååå karismatisk.

  Roligt, mitt i allt sorgligt som du skriver om, att se en skulptur av Bror Marklund.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 9, 2009 / 11:31 e m

   Roligt att du har det minnet! Jag har ett sånt också. När jag pluggade konstvetenskap fick vi som ville gå på Konstakademien och rita croquis under hans ledning. Han var verkligen karismatisk som du säger. Jag har heller aldrig glömt det – eller honom.

   Gilla

 2. Björn Nilsson oktober 10, 2009 / 11:48 f m

  Den lille gossen ser eftertänksam ut. Och jag tänker på en annan skulptur: den stackars lilla flickan som sitter vid det stendöda nya Brunkebergstorg. Det finns roligare ställen att sitta på!

  ”Pojken på Odenplan” ger mig av någon anledning en tankesväng till boken ”Tyra i 10:an Odengatan”. Egentligen en barnbok, med fina teckningar dessutom, men när jag gav den till min mor tyckte hon den var rolig. Den handlar nämligen om 1920-talet, då mors familj ett tag bodde på Uppsalagatan i trakterna av Odengatan.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 11, 2009 / 4:52 e m

   Nu fick du mig att gå och titta i Stockholms Gatunamn. Bra och mycket användbar bok. Där ser jag att det som i dag heter Gästrikegatan hette Uppsalagatan 1885-1938. Sen bytte man namnet för att undvika sammanblandning med Uppsalavägen och med Upplandsgatan. Jag hittade en bild på Uppsalagatan hos Stockholmskällan här.
   Uppdatering 14 okt: Och en bild till på Uppsalagatan kan du se hos Björnholm här.

   Gilla

   • Björn Nilsson oktober 11, 2009 / 7:30 e m

    Jo, min gamla mor fnös åt namnbytet. Lika fånigt som att döpa om Adolf Fredriks torg till Mariatorget tyckte hon!

    Gilla

    • Gabrielle oktober 12, 2009 / 2:27 e m

     Jag kan gott förstå din mor. Nog känns det ibland som fånig klåfingrighet från beslutsfattarnas sida att byta namn på gator och platser så där. Det namn jag är mest ledsen för att dom tog bort – fast jag inte alls var med den tid det användes – är Trebackarlånggatan. Nog sjuttsingen är det ett trevligare och mer personligt gatunamn än Tegnérgatan! Inget ont sagt om Esaias Tegnér för det. Han kunde ju ha fått en gata nån annanstans. Det är ju inte ens han som sitter där uppe i Tegnerlunden utan Strindberg. Hur tänkte dom? Dumt! Det var vid namnrevisionen 1885 som man bytte bort det gamla fina namnet läser jag i Stockholms Gatunamn.

     Gilla

 3. Marina Longa oktober 10, 2009 / 10:59 e m

  Pojken tänker på framtiden och har ryggen mot det stackars trädet, som kanske har behövt 200 år på sig att växa upp. Och nu ska det fällas, trots att det kanske har 500 år kvar att leva.

  Jag tycker synd om trädet.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 11, 2009 / 4:55 e m

   Ja visst är det sorgligt med alla träd som ska bort. Pojken sitter och funderar men ser samtidigt ut att när som helst kunna resa sig för att springa därifrån. Kanske ska han ner på stan bort från det elände som Odenplan kommer att vara snart. Eller också tänker han ta en sväng in till Sinnenas trädgård vid Sabbatsberg och sitta där ett tag och njuta av träd, blommor och frid.

   Gilla

 4. Anders Gardebring oktober 12, 2009 / 3:32 e m

  Delphinium, utbyggnaden av stadsbiblioteket alltså, stoppas:

  http://svt.se/2.33538/1.1725782/stadsbiblioteket_byggs_inte_om

  Ett utmärkt beslut tycker jag. Delphinium var inte ett bra förslag. Ett nytt bibliotek vid Slussen eller Norra Station ter sig klart lämpligare. Däremot hoppas jag att man rustar upp ytorna runt stadsbiblioteket en del för det ser lite trist ut här och var.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 12, 2009 / 5:12 e m

   Ja, verkligen bra att man stoppat detta! Och jag håller med dig om att man bör snygga till vid stadsbiblioteket och gången bakom annexen. Jag hoppas också att man om man bygger en ny biblioteksbyggnad vid Norra Station eller Slussen hittar en intressantare utformning än en stor glaslåda.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.