Inspirerande läsning

Det fanns mycket intressant i gårdagens DN. Särskilt två artiklar fastnade jag för. Karl Ove Knausgård, norsk författare (bor i Malmö) snuddade jag vid lite och hans bok ”En tid för allt” i inlägget Allt lefvande förgås. Nu ska Knausgård komma ut med inte mindre än sex självbiografiska böcker – och alla inom ett år. Den första har kommit ut på svenska nu (drygt 400 sidor, inte översatt till svenska än) och Ola Larsmo recenserar i DN igår. Boken heter ”Min kamp 1”! Del två och tre har kommit ut i Norge och dom resterande ges ut i vår (alla kommer väl successivt på svenska under året kanske) – alla med titeln Min kamp 1, 2 osv.

Hur gör karln? Har han hållit på att skriva dom här i många många års tid och så pytsar han ut dom nu en efter en nu? Eller är han en otrolig snabbskrivare? Jag tror mer på att han hållit på ett tag. Hur klarar man annars sånt när man har familj med tre barn (tror jag) dessutom? Vilket det än är blir jag imponerad och nyfiken. Gissningsvis är det nog innehållsligt rätt svart – alkoholiserad far och sånt – inte så glatt och lustigt, men bra är det nog. Måste läsa!

Den andra artikeln som berörde mig i DN igår var Birgitta Holms artikel ”Kvinnornas år 1909” om Kata Dalström, Ellen Key och dom andra kvinnorna som levde då och som vågade sig på att stå upp för kvinnors rättigheter och märkas i männens värld då för 100 år sen. Intressant, inspirerande och bra skrivet – i en sympatisk ton. Jag har en bok av Birgitta Holm. Den heter ”Tusen år av ögonblick” (visst är det en vacker titel!) och innehåller texter skrivna av svenska kvinnor från 1300-tal till vår egen tid. Den tidigaste texten är från den heliga Birgitta 1372 så här kan man verkligen få träna sig på att begripa 1300-talssvenska. Inte helt lätt kan jag försäkra.

Niklas Orrenius reportagebok som Zaremba skrev om i samma DN låter förresten också intressant. Och efter allt det här känner jag: måste läsa mer och läsa mer och mer och måste nog skriva en del också… (eller i alla fall blogga!). Men jag börjar nog med att försöka få tag på Knausgårds ”Min kamp 1” så snart jag kommer åt.

Uppdatering samma dag: Jag hade missat att Ola Larsmos recension gällde Knausgårds bok på originalspråket – alltså norska. Därav rättelsen ovan. Kanske borde man som svensk kunna läsa böcker på såväl danska som norska? Men jag tror jag föredrar ändå att vänta på den svenska översättningen.

Andra bloggar om: , ,

2 thoughts on “Inspirerande läsning

 1. Björn Nilsson december 8, 2009 / 10:08 e m

  Ursäkta felfinnandet, men borde det inte vara ”637 år av ögonblick” om man räknar från 1372? Men det kan ju fixas till om man kompletterar med några runstenstexter med kvinnliga initiativtagare som finns från tusentalet.

  Gilla

  • Gabrielle december 9, 2009 / 10:22 f m

   Licencia poetica eller dålig i matte?
   Men håll med om att ”637 år av ögonblick” eller ”Närmare 700 år av ögonblick” inte låter riktigt lika bra som ”Tusen år av ögonblick”.
   Du får väl tipsa Birgitta Holm om dina runstensdamer.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.