Lite grann från ovan

Två killar har skickat upp en kamera med ballong för att ta bilder på jorden från stratosfären. Ballongen släpptes upp i Skövde och landade i Odense i Danmark efter fem timmar. Rolig grej. Inspirationen till försöket kom från några killar på MIT i USA som gjort samma grej tidigare. Dom fick upp sin ballong till cirka 28 000 meter. Killarna i Skövde nådde ungefär 21 000 meter. Man har med en mobiltelefon med gps som skickar koordinaterna så man får veta var kameran landar och kan få sina bilder.

Men, hm, vad säger svenska försvaret om sånt här? Och är det – suck! – typiskt svenskt av mig att fundera på vad som är tillåtet och vad inte? Ja, det är det nog – typiskt svenskt alltså.

Artikeln finns på Fotosidan här. Via en tidigare artikel (länk finns) kan man få anvisningar om hur man gör. Jag tänker inte försöka. Vill inte vara av med kameran… Måste ju fortsätta att dokumentera saker här nere på jorden, sånt som som dödsdömda lindar, stora och djupa gropar,  gamla sönderslagna kiosker och annat intressant på Odenplan.

Uppdatering lite senare: Hittade en ballongbild här. Det är från en hemsida för det svenska projektet.

Andra bloggar om: , , ,

En reaktion på ”Lite grann från ovan

  1. Anna december 16, 2009 / 2:55 e m

    Kommer att tänka på den där äventyrliga ballongfärden som jag hört talas om, den som började i det belägrade Paris och slutade på sluttningen av Lifjell i Norge vintern 1870-71. Tänk om dom haft kamera och kunnat filma när ballongen svepte ner och nästan doppades i Nordsjöns hemska vågor. Eller en gps för den delen, så dom vetat var dom befann sig.

    Har googlat lite och bl a hittat uppgifter här och en pdf här. Det gjordes mer än 60 sådana utbrytningar under belägringen, som varade i fyra månader och skapade svält och elände hos dom som då befann sig i Paris, bland annat en av mina förfäder.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.