Sippans kiosk flyttar ut

Nu är man igång och river Sippans kiosk på Odenplan. Enligt ett anslag på staketet runt om ska kiosken återuppföras på Odenplan när arbetena med Citybanan är avslutade. Dvs i december 2017 eller så. Om man ställer dit kiosken igen hoppas jag verkligen man hittar på en snyggare påbyggnad än den anskrämliga variant som funnits på baksidan under senare år. Jag vet inte när tillbyggnaden gjordes men att dom fick tillstånd till den förvånar mig. Själva kiosken med dess karakteristiska läskedrycksskyltar på taket är från 1950-talet. På anslaget på staketet står:
”Apotekarnes vattenbutik” ritades 1954 av Erik Glemme på beställning av Apotekarne. Den uppfördes på Odenplan på 1950-talet och har stått på platsen sedan dess.

Nu river man kiosken och packar ner dom stora reklamskyltarna i stora lådor. Så här såg det ut i dag under den mörknande eftermiddan. Klockan var bara lite över 3 när jag tog bilden.  Solen har inte visat sig alls i dag.

Grillkiosken rivs också. Och det är tydligen fortfarande oklart om den familj som drivit rörelsen i många år kan få ställa upp en ny kiosk nånstans i närheten. Kanske längst österut, där det triangelformade torget riktar spetsen av triangeln mot Sveavägen.

Hur Odenplan kommer att se ut när Citybanebygget är färdigt är oklart. Den stora kastanjen och alla dom stora lindarna är borta då, det vet vi. Kanske planterar man nya träd, men dom kommer i många år framöver att bara vara smala spetor. Vad blir det mer? Visst vore det trevligt om man byggde en paviljong med servering (sommartid även med uteservering förstås) på torget. Kanske nåt i stil med paviljongerna i Kungsan.

Sippan var en park som låg här en gång i tiden och det är den kiosken har sitt namn efter. Vill du se hur Odenplan såg ut från luftballong år 1898 kan du titta här. Där ser man också parken Sippan och den stora grop där man ett par år senare byggde Gustav Vasa kyrka.

Fler blogginlägg om Sippans kiosk finns t.ex. här, här och här. Om Odenplan i övrigt (gallerior, Citybanan och sånt) finns det massor i bloggen. Sök på Odenplan i sökrutan så hittar du dom.

Andra bloggar om: , , , ,

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.