Förbjudet område

I dag blev det en promenad i Hagaparken. Jag ville se hur man skärmar av Haga slott som bostad åt Victoria och Daniel. Det var ingen trevlig syn. Det är en ordentlig bit park som nu inte längre blir tillgänglig för promenerande, cyklande, barnvagnskörande, picknickande stockholmare. Det ser rätt trist ut faktiskt. Staket, staket, staket… Dom är inte klara, och i dag gick det fortfarande att gå på kronprinsessans sida av staketet, så vi passade på och gjorde det. Snart är det inte längre möjligt.

Bakom Ekotemplet går staketet i en stor böj och sen i princip vidare hela vägen ner till vattnet och bort till båtklubben i parkens bortre del. Man lämnar en smal remsa för allmänheten precis längs vattnet. Karta finns hos sfv.se.

Tråkigt! Kunde dom inte ha hittat ett annat ställe för Victoria och Daniel att bo på? Eller varför kunde dom inte skärma av en lite mindre del av parken runt slottet? Jag undrar hur det var på 40- och 50-talet när ”hagasessorna” och lillprinsen bodde på Haga slott med Sibylla? Hur stor del av parken var avspärrad då?

Fast det var förstås en annan tid, långt före 9/11 och annan terrorism. En idyllisk tid kanske – eller skenbart idyllisk? Jag kommer att tänka på scener ur nån gammal Hitchcock-film där James Stewart stiger ur bilen och bara går iväg. Låsa bilen behövdes inte. I min lilla hemstad brukade vi lägga nyckeln under mattan utanför dörren när vi gick hemifrån. Det var länge sen och i en småstad. I dag är det kodlås och larm lite överallt. Fast kanske inte riktigt i samma utsträckning i mindre städer som i större.

En gång i Birkastan hörde vi pianospel över gårdarna. Det var nog på 70-talet nån gång – eller början av 80-talet? Nån spelade ett klassiskt stycke för öppet fönster på en gård en bit bort. Det gick fortfarande att gå in i dom flesta husen då och ta sig fram mellan gårdarna. Vi gjorde det för det lät så vackert och vi ville veta varifrån musiken kom. Men det gick inte ändå för den som spelade hann sluta innan vi hittade till rätt gård. Men det där klättrandet mellan gårdarna är ett trevligt minne.

Oj, nu kom jag visst en bra bit iväg från Vickan och Daniel. I tv-programmet Babel efterlyser man kärleksdikter med anledning av bröllopet. Även här i bloggen har viss – motvillig – uppmärksamhet ägnats bröllopet. Det ledde också till några dikter som du kan läsa i kommentarerna till det inlägget. Här finns i alla fall en kärleksdikt även om föremålet för den varken är kronprinsessan eller hennes fästman. Inlägget med dikterna hittar du här.

Koltrasten har sjungit för mig på innergården ikväll.

Uppdatering på påskdagen 4 april: Den som vill titta på fler bilder på Ekotemplet rekommenderas ett besök hos Miras Mirakel här. Hoppas det är ok, Mira, att jag länkar till dig!

Andra bloggar om: , , , ,

4 thoughts on “Förbjudet område

 1. Björn Nilsson april 3, 2010 / 7:34 e m

  Min salig mor (född 1912) brukade säga att ”före kriget behövde man inte låsa dörren när man gick ut”. Detta handlade inte om någon småstad, utan om Stockholm. Intressant nog har jag hört en engelsk dam ungefär i min ålder berätta att hennes mor sade samma sak. Alltså skulle man kunna tro att det hände något med våra samhällen under ”de gyllene åren” efter 1945, och att det sedan blivit allt värre och värre. Dels på riktigt, men det finns ju klara politiska och ekonomiska intressen i att skrämma upp folk också,

  Och så var det republik som stod på önskelistan, ja!

  Gilla

  • Gabrielle april 4, 2010 / 5:51 e m

   Ja, det kan kan nog vara så att ”det finns ju klara politiska och ekonomiska intressen i att skrämma upp folk också”. Trenden mot det hållet skulle alltså kanske ha börjat redan efter andra världskrigets slut – långt före det samhälle som David Eberhard kallar ”trygghetsnarkomanernas land”. Men varför? Ekonomiska intressen – företag som säljer försäkringar, dörrlås, säkerhetsgrindar och larm? Eller är det Storebror Staten som vill ha oss lite lagom rädda. Så vi inte ska mopsa oss för mycket kanske?

   Och apropå att mopsa sig: visst, bort med monarkin – fram för republik! Victoria kan få bli president.

   Gilla

 2. Mira april 8, 2010 / 2:50 e m

  Visst! Det är helt ok att länka till mitt inlägg.

  Jag försökte klicka upp den där stängselkartan på SVF:s hemsida. Det gick inte så bra…

  Inte hamnar väl ekotemplet på insidan?

  Gilla

  • Gabrielle april 8, 2010 / 3:56 e m

   Tack!
   SvD hade en felaktig karta i en artikel för ett tag sen som gav bilden att ekotemplet och även Gustav III:s paviljong skulle hamna innanför staketet. Men det är alltså fel. Både ekotemplet och paviljongen är – tack och lov! – utanför staketet. När jag tog bilden där ekotemplet syns var jag innanför – på Victorias sida – eftersom det fortfarande gick att gå in där.
   Jag provade att titta på sfv:s karta via Mozilla Firefox (som jag använder normalt) och det funkade inte, men med Internet Explorer funkade det hos mig.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.