Guidad tur om vadå?

I dag stötte jag på en grupp människor som uppenbarligen var på guidad tur i den här delen av stan. Dom stod i korsningen Karlbergsvägen/Upplandsgatan. Vad gällde det, tro? Tänkte att inte har dom väl Millennium-vandringar i Vasastan. Mikael Blomqvist och dom andra höll väl till mest på Söder. Jag hade inte tid att stanna och lyssna och vädret inbjöd inte heller till att stå stilla direkt. Det enda jag hörde när jag gick förbi var att guiden pratade om Gustav Vasa kyrka tvärs över korsningen och att den byggdes för mer än 100 år sen.

Kanske berättade han också att där dom nu stod fanns på 1700-talet ett populärt värdshus som hette Lorentzberg – det vita huset på bilden nedan. Det blev kyrkoherdeboställe så småningom och en av dom som bodde där ett tag var Johan Olof Wallin. Huset som syns till höger om Lorentzberg finns fortfarande kvar och ligger alltså efter Karlbergsvägen.

Gruppen som stod där och frös i gathörnet vände ryggen mot Odenplan och verkade inte intresserade av att titta på dom utgrävningar som pågår där.

Det gick att ta ett par steg in på byggplatsen i dag. Ingen kom och skrek ”Verboten! Raus raus!” eller nåt annat otrevligt till mig när jag klev in och plåtade.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 thoughts on “Guidad tur om vadå?

 1. Mira april 19, 2010 / 8:42 f m

  Rätt vad det är så har människorna grävt så många mullvadsgångar, maskhål och sorkbon i jorden så hela stan bara sjunker ihop som ett torrt fnus. Och om hundra år går en förvirrad grupp människor här med en guide som berättar att -Vet ni, här låg faktiskt en stolt stad för hundra år sedan…

  Gilla

  • Gabrielle april 23, 2010 / 1:25 e m

   Usch, bara hundra år… hoppas det dröjer lite längre än så ändå! Men det är en suggestiv framtidsbild.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.