Det luktar illa!

Läser Zarembas fjärde artikel i DN om vuxenmobbning på arbetsplatser i Sverige. Mobbningen förekommer främst på arbetsplatser inom stat och kommun väl att märka.

Zaremba citerar svensk lag:  Arbetsmiljölagen kap 3: ”Arbetsgivaren skall vidtaga alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.” ”Klart, eller hur?” Och har inte arbetsgivaren vidtagit nämnda åtgärder träder brottsbalken in: kap 3 § 7–10. Den som ”åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat honom till förebyggande av ohälsa eller olycksfall” kan dömas till fängelse i högst fyra år.”

Arbetsmiljöverket förefaller spela en minst sagt oklar roll i efterföljandet av svensk lag. Hur tänjbara är egentligen våra lagar? Hur stora möjligheter har myndigheter att tolka lagar som dom vill, på ett sätt som gör det bekvämt för dom själva i sin verksamhet? Zaremba har förstås talat med Arbetsmiljöverket och skriver:  ”När det gäller mobbning på arbetsplatsen går vi inte in i enskilda ärenden. Vår roll är inte att hjälpa den som varit utsatt”, säger Ywonne Strempl på Arbetsmiljöverket i Stockholm. Men det gör man ju när folk bli sjuka av buller?

Zaremba studerar Arbetsmiljöverkets instruktion och ser att det inte står nåt om att mobbningsfall ska särbehandlas. Han frågar varför man ändå gör det: ”Vi har gjort bedömningen”, svarar generaldirektör Mikael Sjöberg ”att inte fokusera på vad som hänt med den enskilde.” Men det är ju den enskilde som lidit skada? ”Vi har gjort den bedömningen att det är mer effektivt att stimulera det förebyggande arbetet.” Men på vilken grund har ni gjort den bedömningen? ”Vi har gjort den bedömningen.”

Usch! Hur kan sånt här få fortgå? Enskilda drabbas hårt. Läs artikeln!
Det är hemskt när man – jag – åter ser bevis på hur stor rättsrötan är i Sverige.  Jag vill inte behöva skämmas för mitt land, men det gör jag! Zaremba skriver: ”…efter en samlad bedömning har jag funnit att från mobbningsoffrens perspektiv ser vår rättsstat ut att hålla turkisk standard.”

Artikeln i DN här. Där finns också länkar till Zarembas tidigare artiklar i samma ämne. Sista artikeln i serien kommer i morgon.

Andra bloggar om: , , , ,

4 thoughts on “Det luktar illa!

 1. bloggare på icedaniel.se juni 7, 2010 / 1:29 e m

  Mörkertalet är nog väldigt stort, det flesta gör nog som jag gjorde en gång. Det var bara och säga upp sig, det är inte värt att gå kvar och jobba om man blir trakaserad.

  Gilla

  • Gabrielle juni 9, 2010 / 10:14 e m

   Usch, ruggigt. Visst förstår jag att man kan välja att sluta istället. Själv har jag lyckligtvis aldrig varit utsatt för den här typen av behandling.

   Gilla

 2. Hanna juni 7, 2010 / 2:55 e m

  Det är en politisk fråga att se till att Arbetsmiljöverket får tydliga krav på sig att ta ansvar när det är uppenbart att verket inte gör det.

  Gilla

  • Gabrielle juni 9, 2010 / 10:18 e m

   Man kan tycka att statliga myndigheter ändå skulle följa svensk lag. Hoppas att artikelserien leder till att högste politiske ansvarige tar Arbetsmiljöverket i örat och en ändring kommer till stånd. Jag visste inte att det var så här illa som Zaremba beskriver. Och att facket tydligen ofta står på mobbarnas sida.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.