Släcka törsten

Visst är det viktigt att dricka mycket när det är varmt. Om det sen ska vara sånt som varit i dessa burkar eller nåt annat lämnar jag därhän just nu.

Den som varit i Australien känner nog igen några australiensiska ölmärken här. (Lite större bild om du klickar).

Det var kapten James Cook som tog ölen till Australien på sitt skepp Endeavour i slutet av 1700-talet. Han tyckte det var bra att ha med sig mycket öl för besättningen att dricka om vattnet ombord skulle bli dåligt. Dessutom kunde man brygga ölet ombord och det fanns tydligen fördelar med det. I ett brev daterat 1768 till en av dom som skulle ut på havet med James Cook ges rådet att ta med ingredienser så man kan brygga ombord: ”…Brewing Beer at sea will be peculiarly useful in case you should have stinking water on board; for I find by Experience that the smell of stinking water will be entirely destroyed by the process of fermentation”.

Innan ölet sen slog igenom på bred front i Australien och väl blev något av en nationaldryck drack inflyttade vita och ditforslade straffångar rom – rom i mängder och nog en hel del annan sprit också. Alkholvanorna i den engelska kolonin var tydligen förskräckliga. För att få folk att sluta förstöra sina liv med spriten propagerade man för öl i stället som ett säkrare och mer hälsosamt alternativ.

Den första puben öppnades 1796 av en frigiven straffånge. Det var i Parramatta, New South Wales, inte långt från Sydney. James Squire var den förste som lyckades odla humle i Australien. Det var 1804. Han fick en ko av regeringen som belöning. Öl av märket James Squire finns fortfarande i Australien och det är riktigt gott efter vad jag minns.

Bilden ovan har jag tagit själv, kunskaperna om ölets historia i Australien har jag hämtat från Wikipedia.
Och visst, jag vet att det finns en hel del problem med alkohol i dag i Australien – antagligen också just öldrickandet. Fast den här gången ville jag inte skriva om dessa problem utan bara lite allmänt om öl och James Cook och sånt inspirerad av en bild jag hittade i mina gömmor.

Andra bloggar om ,

2 thoughts on “Släcka törsten

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.