Gammalt hus

Sockenmagasinet i Ljungbyholm började byggas 1774. Prosten Anders Bäckerström satte igång bygget men fick aldrig se huset färdigt eftersom han dog ”av gikt och tärande sjukdom” (Wikipedia) innan det stod klart. Hans änka Emerentia Brita Maria Hoppenstedt tog över och skänkte sen 1803 magasinet till Ljungby och Hossmo församlingar.

Tanken med magasinet var att det skulle funka som s.k. lånemagasin. När det var missväxt skulle bönderna i trakten kunna låna utsäde från magasinet. Det användes tydligen så också fram till slutet av 1800-talet då man i stället började hyra ut det som spannmålslager. I dag finns ett hembygdsmuseum i byggnaden.

Här den pampiga ingången till magasinet:

När jag var liten brukade vi åka förbi här (riksväg 15 hette vägen då om jag minns rätt) på väg till morföräldrarnas sommarställe en bit söder om Kalmar. Eftersom jag redan på den tiden tyckte om gamla hus blev det alltid ett kärt återseende när vi kom genom Ljungbyholm.

I dag går stora vägen – E22:an – en liten bit utanför så för att beundra den här byggnaden får man göra en avstickare. Om det sen är ”vaux le détour” (hm, lite franska sitter kvar i alla fall; betyder ”värt en omväg”) vet jag inte – fast jag tycker förstås det! Har inte sett det annat än utvändigt dock. Museet var inte öppet när vi var där. Kanske ska prova nästa gång vi kommer förbi.

Visst är det ett vackert gammalt hus! Tänk så fint man kunde bygga på den tiden.

(Klickbara bilder som vanligt).

Andra bloggar om: , , , ,

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.