Knotig gamling

Den här gamla eken finns i Karlbergsparken i Stockholm – nej, Solna ska det vara förstås men alldeles nära Stockholm. På en skylt intill trädet står det:  ”Karl XII:s ek. Den gamla eken benämns Karl XII:s ek. Det sägs att Prins Karl sedemera kung Karl XII lekte här med sina syskon. De äldsta ekarna i parken är från Kung Magnus Ladulås tid – slutet av 1200-talet”.

Hm, 1200-talet….tanken svindlar. Och ändå är det väl bara skrutt jämfört med Giant Sequoia i USA där dom äldsta träden av detta slag som man känner till är över 3 000 år. Giant Sequoia blir i medeltal 50-85 m höga och kan ha en diameter på 6-8 m läser jag hos engelska Wikipedia här.

Men även om Karl XII:s ek är en lilleputt i jämförelse med dessa amerikanska uråldriga bjässar är det ändå ett mäktigt träd. Karlbergsparken var länge min närmaste och också min mest älskade park, och just den här gamla eken har jag brukat titta till ofta.  Fortfarande cyklar jag till parken ibland, strosar runt lite där och stannar till och hejar på eken. Eller också sitter jag på en bänk – i parken eller nere vid kanalen – och läser.

Karlbergsparken har fler minnen av Karl XII. Här ligger ju också en av kungens hundar begravd – Pompe. Karl XII hade flera hundar som hette Pompe. Det är Pompe nr 1 som dog 1699 som är begravd i Karlberg. Det ligger inte så sällan lite blommor vid graven. Och visst, mina pojkar och jag var också där och la dit lite blommor som barnen plockat i parken. Läs mer om Pompe hos Wikipedia här. Där finns också bild på graven i Karlberg. Stenen ser inte direkt ut att vara från 1699.  Om Karlbergs slott, som förstås ligger i Karlbergsparken, kan du läsa här.

Andra bloggar om: , , ,

4 thoughts on “Knotig gamling

 1. ab augusti 11, 2010 / 11:46 f m

  Det där är vad jag kallar ett TRÄD. Man ska ha respekt för träd!

  På stranden mittemot, i den lilla backen vid trätrappan, finns en enormt stor och grov pil md underbart skrovlig stam. Undrar hur gammal den kan vara?

  Tänk att jag bara stött ihop med dig i karlbergsparken en enda gång under alla år!

  Gilla

  • Gabrielle augusti 13, 2010 / 9:03 e m

   Det gamla pilträdet ska jag gå och ta mig en titt på vid tillfälle. Blir kanske en bild också.
   Ja, jag håller med. Det är lustigt att vi inte råkat på varandra mer fast vi går (eller cyklar i mitt fall) ner till Karlbergskanalen och parken lite då och då. Vasaparken också för den delen. Där är ju du ibland har jag sett i din blogg.

   Gilla

 2. Anna augusti 12, 2010 / 8:58 f m

  Fin bild också. Det rycker i fötterna att få klättra där! (Men det får man väl inte förstås.)

  Gilla

  • Gabrielle augusti 13, 2010 / 9:11 e m

   Ja, det ser ju rätt klättervänligt ut. Men det är ett så mäktigt träd att tanken att försöka klättra upp i det faktiskt aldrig slagit mig. Jag bara står där och känner dom historiska vingslagen fladdra omkring mig.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.