Rutten rättvisa 3?

Jag har skrivit om det här flera gånger tidigare – det slarv som uppenbarligen förekommer hos polis- och åklagarmyndighet. Nu har advokat Leif Silbersky hittat tips om ett vittne till flykten efter det s.k. helikopterrånet. Varken polis eller åklagare har följt upp tipset utan fört det till det man kallar slasken.

Många svenskar uppfattar nog Sverige som ett rättssamhälle och tror att vi har ett väl fungerande rättssystem här. Men anledning till tvivel finns. Åklagare har bort handlingar eller mörkar helt enkelt – underlåter att redovisa sånt som kommit fram i polisförhör. Polisen bränner handlingar av misstag, polisen drar ut på utredningar så länge att det ev brottet preskriberas osv. Fast det är klart att i jämförelse med många andra länder är det rättsmässigt bra här – vi stenar inte människor som varit otrogna och vi använder inte heller andra former av dödsstraff för olika typer av brott längre.

Sakineh Mohammadi Ashtiani som hotas att avrättas genom hängning i Iran skriver DN om i dag. I anslutning till artikeln finns lite kortfattade uppgifter om dödsstraffet i världens länder. Kina utmärker sig förstås med flest genomförda avrättningar per år, sen kommer Iran där hittills i år 130 personer avrättats. På tredje och fjärde plats i denna ruggiga lista kommer Irak och Saudiarabien. På femte plats kommer USA. Där avrättade man 52 personer förra året. Att USA envist fortsätter avrätta folk är rätt märkligt. På många andra sätt ser jag ju ändå USA som ett civiliserat land – men inte när det gäller rättsskipningen och dödsstraffet. Fast kanske kanske är det långsamt långsamt på väg åt rätt håll där ändå.

Ja, oj då, i det här inlägget blev det ett raskt hopp från rutten rättvisa i Sverige till avrättningarna i världen. Tankarna far iväg ibland.
Om du vill läsa tidigare inlägg om det svenska rättsväsendet kan du söka på t.ex. rättvisa i sökrutan.

SvD om helikopterrånet och det bortslarvade vittnet här.
DN om Sakineh Mohammadi Ashtiani här.
Amnesty International om dödsstraffet i världen 2009 här.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 thoughts on “Rutten rättvisa 3?

 1. Bert augusti 21, 2010 / 11:24 f m

  Dödsstraff är inhumant, hur man än ser på det. Särskilt det som skedde någonstans i Afghanistan för någon vecka sedan. Stening!

  Jag kan för mitt liv inte begripa hur en människa är funtad, som med vilja kan krossa en försvarslös människa med sten. Det måste vara något fel i psyket på sådana människor, och religion har lett dem till det sjukdomstillståndet. Jag kan inte kalla det annat. Gamla irrläror, som påstås vara skrivna av någon gudomlig makt för tusentals år sedan, läses som om de vore heliga och ska gälla för tid och evighet. Den som följer de gamla bruksanvisningarna kan inte vilja något annat än att stanna kvar i barbari och med en personlig utvecklingsvilja som förblir på noll, eller minus.

  Nej – fram för sekularism och nya tankar. Ständigt nya tankar om människan. Skrota religioner som inte hålls privata!

  Gilla

  • Gabrielle augusti 21, 2010 / 1:40 e m

   Bra rutet! Håller med dig till 100 procent.
   Funderar på hur det skulle se ut om man försöker skatta vad religionsutövande världen över inneburit – hur mycket gott och hur mycket ont – under alla tider i världshistorien. Säkert har en del gott gjorts i religionens namn, men min gissning är ändå att det onda överväger stort. Det handlar om ont – både i fråga om krig, hedersmord och annat dödande, dödsstraff och sånt och så det förtryck av människors hela liv, inskränkande av deras frihet, förnekande av livslust, kärleksliv m.m. – som religionen i många tider inneburit och fortfarande innebär. Usch! Dubbelusch! Om religionen alltid varit enbart en privatsak hade det sett annorlunda ut. Den som vill tro på gamla irrläror får förstås göra det så länge man inte skadar andra eller försöker få in dom i sitt eget irrande.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.