Konst ut – förråd in!

En unik och för dom flesta helt okänd miljö på Surbrunnsgatan i Stockholm riskerar nu att förstöras helt. Det handlar om skulptören Puck Stocklassas ateljé i ett gårdshus från 1800-talet, tidigare ett gammalt stall. Bostadsrättsföreningen, som Stocklassa hyr av, ska bygga om vinden till lägenheter (pengar pengar pengar!), dom som bor i huset blir av med sina vindsförråd, och nu tänker man göra om ateljén till förråd. Redan nu till nyår ska Stocklassa och alla hans skulpturer vara borta. Lars Epstein i DN har skrivit om detta.

Många med rätta upprörda kommentarer finns till Epsteins artikel. Och jag håller med. Att kasta ut Stocklassa och alla hans skulpturer är ett riktigt illdåd och det görs enbart av ekonomiska skäl. Jag hoppas verkligen att det här uppmärksammas och att bostadsrättsföreningen fås att tänka om helt. Kan inte stan gå in och påverka? Skippa det här med vindslägenheter! Ni i föreningen har nåt unikt och värdefullt i annat än pengar på er gård. Låt ateljén vara kvar!

Lars Epsteins artikel – med flera bilder från ateljén – ”Kulturskandal på Surbrunnsgatan 9” kan du läsa här.

2 thoughts on “Konst ut – förråd in!

 1. Christina september 28, 2010 / 11:30 f m

  Jag blir inte förvånad, men bedrövad. Det är inte första ggn en bostadsrättsförening bär sig riktigt illa åt, av ren snikenhet.
  Tänk att helt missa värdet att ha en sån här fantastiskt ateljé på gården! Obegripligt.
  Sen gör det mig ont om Puck Stocklassa, han är 88 år – kunde de inte ha väntat? Det här kommer att bryta ner honom totalt.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 1, 2010 / 5:04 f m

   Ja, usch! Snöööööd vinning för bostadsrättsinnehavarna! Och visst jag vet ju att styrelsen i en brf ska ta tillvara medlemmarnas intressen men här borde man ju kunna göra nåt annat som ger en annan form av värde till deras hus och deras gård. Öppna ett litet kafé på gården och låta folk komma in i ateljén och titta på skulpturerna… Fast det är väl naivt att alls tänka så. När det hela tiden ska handla om pengar.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.