Riddarblogg

Riddare kan väl aldrig jag bli, kvinnor blir nog inte sånt. Fast det är ju inte egentligen nåt jag trängat efter heller. Riddare känns ju överhuvudtaget rätt otidsenligt, eller hur? Vad är liksom själva vitsen? Att man får rida och ha rustning på sig? Nåja…

Nu har nyligen Robert Redford utnämnts till riddare av den franska hederslegionen. Grattis Robban! Jag gillar honom. Såg förstås såväl ”Butch Cassidy and Sundance Kid” som ”Blåsningen” (The Sting med den där härliga Scott Joplin-musiken) när det begav sig. Har förresten alldeles nyligen sett om båda filmerna på dvd och det var riktigt roligt att göra det.

Robert Redford har även gjort en del riktigt bra filmer själv – redigerat menar jag. En som stannat i minnet är ”A river runs through it” om två bröder och deras pappa. Den ena brodern spelas av Brad Pitt. Det var nog en av dom första gångerna jag såg honom. Den allra första jag minns att jag sett honom i är ”Thelma and Louise” från 1991. ”A river runs through it” kom året därpå. Han var bra redan då, BP, och har visat sina skådespelartalanger flera gånger senare. Som Jesse James häromåret var han riktigt riktigt bra – fast otäck förstås.

Fast nu skulle det ju inte handla om Brad Pitt utan om riddare. Hur mitt förhållande till riddare är vet jag inte riktigt. Kan ju inte påstå att jag träffat så många – troligen inte en enda. Men det låter ju stiligt. Riddare kan väl nästan inte vara busar? Att bete sig ridderligt är ju nåt fint. Flera snäpp bättre än att bara vara artig. Riddare finns det nog gott om inom konsten. Jag kommer att tänka på Richard Berghs tavla ”Riddaren och jungfrun”. Minns du den? Finns på Thielska galleriet och en bild hittar du här. Häftig hjälmbuske han har.

Och så finns ju fattiga riddare. Det är en maträtt. Är det nån som gör sånt fortfarande? Vi fick fattiga riddare ibland som barn. Kanske åt vi det med lingonsylt. Minns inte riktigt.

En riddare jag inte riktigt lyckats få fram ur minnet är riddaren Finn Komfusenfej. Han förekommer i en lång rimmad text med rätt kufiskt innehåll – en barnkammarramsa eller en medeltida ballad? Min mamma kunde den utantill. Själv tror jag aldrig jag såg den som skriven text. Minns bara rader som ”Riddaren Finn Komfusenfej han går sig på gården han går sig på råd, han axlar sitt skinn. Så gångar han sig i kammaren in.” Och så att det var några damer med som hade lustiga namn: fru Hicka, fru Bricka, fru Dördi… Han skulle fria till dom om jag minns rätt. Jag letade förstås på webben och blev riktigt glad när jag hittade texten – med bilder – i bloggen Under pausträdet, här. Så nu har jag läst. Tack, Bodil Z!

Ja, det var vad jag för dagen hade att förtälja om riddare. Kommer inte på nåt mer ridderligt just nu.

SvD om Robert Redfords utnämning till riddare här.

2 reaktioner på ”Riddarblogg

 1. Karin/Blott Sverige oktober 17, 2010 / 8:11 e m

  Jepp. Pain perdu (förlorat bröd), vi gör det på semestrarna med alla gamla torra baguettebitar och Jo! Jeanne d’Arc!
  Hon avbildas i rustning och titeln ärvs på spinnsidan.

  Så nog fiinns de/vi!

  Ciao,

  Gilla

  • Gabrielle oktober 21, 2010 / 5:52 f m

   Aha, det ska jag prova med gamla baguettebitar vid tillfälle. Jag har annars brukat låta dom torka ordentligt och sen stöta dom till skorpsmulor.
   Hur sjuttsingen kunde jag glömma Jeanne d´Arc? Henne känner jag ju väl till. Har t.o.m. varit i Rouen och sett nåt minnesmärke över henne där om jag inte minns fel. Och förresten, nåt sånt måste ju rimligen finnas där. Det var ju i Rouen dom brände henne på bål.

   Men att man ärvde (ärver?) titeln på spinnsidan visste jag inte. Detta måste utredas närmare vid tillfälle.
   Ciao själv du!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.