Båtblogg (3)

Ja, nu får det bli lite båtar igen. Den första tog jag bild på under en promenad på Skeppsholmen i slutet av maj.

Båten här nedan ligger som synes inte i sjön och lär inte komma dit heller. Används nog nu mer till att leka i på land.

Båtar av lite större och betydligt dyrare slag kommer här. Dessutom finns dom väldigt långt borta – i Cairns, North Queensland, Australien.

En lastbåt ska också vara med. På akterspegeln står det Rosslyn Bay, Belize City. Den bilden är också från Cairns. Det var inte sol alla dagar. Sen är vi tillbaka i Sverige igen. Här utsikt från bron över till Skeppsholmen en klar men väldigt kall novemberdag.

Dom där ”mojängerna ” i vattnet kallas dykdalber, anordningar för att förtöja eller bära av fartyg. Enligt vissa uppgifter ska namnet komma från hertigen av Alba, Duc d’Albe, men det verkar rätt oklart. Klipper in lite från Wikipedia här: ”Ännu i slutet av 1800-talet användes i Sverige den ursprungliga benämningen Duc d’Albe eller Duc d’albe efter den spanske fältherren hertigen av Alba (Italien) (Duc d’Albe) (1508-1583). Denne tillskrivs att ha uppfunnit denna förtöjningsanordning under det nederländska frihetskriget men detta har ifrågasatts och kan inte beläggas.[—] Det tyska ordet för dykdalb är Dalbe (eller Duckdalbe); dalbe är det holländska ordet för påle. En möjlighet är att dykdalb härrör från detta holländska ord. En annan teori hänför namnet till de holländska orden ”duken” (sänka) och ”dallen” (bjälkar).” Efter denna långa språkliga utvikning hoppar vi tillbaka till det vintriga Skeppsholmen:Husse eller matte såg jag inte till. Det är den här båten från 1895 som har skylten ”On est prié de dire son nom après 10 heures” (se inlägget Sluddrar du får du gå) Skylten finns fortfarande kvar men sitter lite mer undanskymd än tidigare. Efter vad jag minns är det där nog en gammal fransk portvaktsskylt. Jag tror det var Karin som kom med den förklaringen och hon har säkert rätt. Uppdatering 8 december: Det var Christina som kommenterade det där med fransk portvaktsskylt. Titta här.

Avslutar med Brunnsvikens frusna vatten och en båt som ligger och väntar på våren.
(Större bilder om du klickar på dom).

2 reaktioner på ”Båtblogg (3)

 1. Björn Nilsson december 3, 2010 / 8:51 f m

  Jag kan ha fel, men är inte den översta båten en modern kopia av ett trettonhundratalsvrak som hittats i Stockholm?

  Gilla

  • Gabrielle december 4, 2010 / 11:40 e m

   Jag vet inte. Roligt om det är det. Jag minns inte om det fanns nån skylt i närheten av båten. Har letat lite på nån sida om gamla vrak men inte hittat nåt som ser ut att vara förlaga till den här båten. Men fin är den i vilket fall!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.