Värnlösa barn

I Australien tog myndigheterna barnen ifrån många aboriginerfamiljer under åren 1909 till 1969. Detta var baserat på ett regeringsbeslut. Det ska även ha förekommit långt före 1909 – enligt Wikipedia från omkring 1869 – och på vissa ställen skedde det fortfarande vid mitten av 1970-talet. Dessa barn kallas ”the Stolen generations”. I februari 2008 lämnades en formell ursäkt från staten förmedlad av dåvarande premiärministern Kevin Rudd. Det står mycket i engelska Wikipedia om detta. Tankar som fördes fram på 1930-talet var att det här att ta barnen och låta dom växa upp bland vita skulle vara ett sätt att blanda upp aboriginer med vita för att på sikt – efter 5-6 generationer trodde man – få dom australiensiska urinnevånarna att s.a.s. försvinna helt. Alla skulle i framtiden vara vita.

Varför skriver jag om det här nu då? Jo, när vi skypade (undrar när det kommer in i SAOL) med sonen i Australien kom vi att prata om barn och han berättade om Australiens ”white stolen generations”. På senare år har man tydligen uppmärksammat att australiensiska myndigheter också tog vita barn från deras mödrar. Orsaken var ofta att mödrarna var unga och ogifta, och man ansåg sig skydda barnen genom att ta dom och placera dom i fosterhem eller adoptera bort dom. Barnen togs direkt på BB. Ofta fick den unga mamman inte alls se barnet och tvingades skriva på adoptionspapper direkt på sjukhuset. Det fanns förstås också efterfrågan på adoption från barnlösa. Mer än 250 000 mödrar ska ha förlorat sina barn i Australien på det här viset under åren från nån gång på 1930-talet fram till så sent som 1982. Ett öde dom alltså delar med aboriginerna. När det gäller  aboriginernas barn tror jag inte man vet omfattningen riktigt, register finns inte kvar.

Hm, ruggiga historier…vilka levnadsöden!

Det här med att barn till unga ogifta mödrar adopterades bort direkt på BB har säkert förekommit i Sverige också. Hur mycket vet jag inte. Säkert har nån forskat på hur ofta det förekom att unga svenska mammor tvingades adoptera bort sitt barn direkt efter födseln. Att ha ett utomäktenskapligt barn var ju en skam i Sverige ända in till omkring mitten av 1900-talet. Min gissning är att det var först under 1960-talet som skamstämpeln på ogifta mödrar successivt började försvinna.

För mycket längre sen var det ju dessvärre inte alltid frågan om att hitta fosterhem till barnet utan om att bli av med det. Hittade uppgifter om s.k änglamakerskor på en historiesida.

Och i dag 28 december är det förresten Värnlösa barns dag – tidigare kallad Menlösa barns dag.

Nu blir det engelsk läsövning för den som har lust. Mer om aboriginerna och the Stolen generations i engelska Wikipedia här. Ett faktablad på engelska om the  Stolen generations här. Om stulna vita barn i Sydney Morning Herald här och i Brisbane Times här.   Och på svenska: Om änglamakerskor – en rätt gräslig historia om en av dom –  i Populär historia här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.