Ted och Tug

I dag var det partiell solförmörkelse. Fina bilder finns hos Mira. Vi gav oss ut och lyckades se solen förmörkas bakom Observatoriekullen. Det är ju inte så lätt inne i stan att fånga solen eftersom den står så lågt och så många hus är i vägen. Svarta glas hade vi med. Minns att vi köpte dom en gång för flera år sen och stod och tittade på solen på Hötorget. Det var vid den partiella solförmörkelsen i augusti 1999.

Senare på dan blev det partiell promenad. Dvs: tog bussen en bit. Promenerade sedan längs Norr Mälarstrand och blev vittne till hur bogserbåtarna Ted och Tug med gemensamma krafter bogserade iväg Mälardrottningen. Antar att man måste flytta den pga jobbet med sänktunneln för Citybanan.

Sörjan i förgrunden är snö som legat på Stockholms gator och trottoarer. Den ena lastbilen efter den andra kom och tömde sin last över kajen när jag gick förbi.

Mälardrottningen har legat vid Riddarholmen och funkat som både hotell och restaurang. Fartyget byggdes 1924, köptes så småningom av Woolworth-miljonären Hutton, som gav det i present till sin dotter Barbara på hennes 18-årsdag.

Barbara Hutton ärvde sisådär 50 miljoner dollar och ägnade sig sen åt att göra av med pengarna. När hon dog 66 år gammal hade hon 3 500 dollar kvar på bankboken (enligt Wikipedia). Jag hoppas hon hade roligt dessemellan men det vete 17. Sju gånger var hon gift. Hm, skam den som ger sig….

Promenerade vidare till Riddarholmen. Där har jag inte varit sedan förhandlingen i Miljööverdomstolen om Citybanans norra del i januari 2010. Den ägde rum i Schering Rosenhanes palats på Riddarholmen. Bloggade om det här.

Från Riddarholmen kan man få denna vintriga utsikt mot Stadshuset och det nya fula Stockholm Waterfront Building.
När jag läste om planerna på en kongresshall här och såg arkitekternas bilder på hur det skulle se ut när det var färdigt tyckte jag först att det lät som rätt spännande arkitektur (det var i alla fall inte den där gamla vanliga fula lådarkitekturen).  Fast jag tyckte då – liksom nu – att platsen var helt fel vald. Jag förstår fortfarande inte att man fick tillåtelse att bygga här alldeles intill Stadshuset. Nu är bygget färdigt och jag tycker kongressbyggnaden mest ser ut som ett gråtrist metalltrassel, som om nån tappat en massa gamla staket där. Man verkar försöka hjälpa upp det med att lysa upp nån liten del inuti med varierande färg men det ser mest patetiskt ut. I alla fall såg det så ut när jag gick över bron vid Stadshuset i dag. Bilden nedan är tagen från Riddarholmen. Gråtrist metalltrassel…ja, hm, men kanske vänjer man sig?
(Lite större bilder om du klickar på dom.)

4 thoughts on “Ted och Tug

 1. Mira januari 5, 2011 / 9:46 f m

  Tack för att jag fick följa med på din partiella promenad! Vad gäller Waterfront kan jag inte säga annat än FULT! Till den som säger något annat replikerar jag -Ser du inte att kejsaren är naken?

  Gilla

  • Gabrielle januari 5, 2011 / 2:14 e m

   Just det! Och varför låta den där nakna kejsaren hålla till alldeles vid vårt världsberömda stadshus?

   Gilla

 2. Björn Nilsson januari 5, 2011 / 12:34 e m

  Bra passning att pricka in ens egen död till ungefär när kassan är tömd – ett exempel att försöka ta efter!

  Angående byggena vid Tegelbacken så läste jag i nätupplagan av tidningen Arkitektur att någon påpekade att det rörde sig om byggen i ”världsklass”. Men skribenten menade att det i det här fallet var samma skräp till kontorsbyggen som smälls upp överallt i världen. Det är på det sättet WaterFront skulle vara av (samma usla) ”världsklass”, inte att byggena i sig skulle vara särskilt märkvärdiga.

  Gilla

  • Gabrielle januari 5, 2011 / 2:18 e m

   Intressant med omdömen i Arkitektur. Usel världsklass! Låter som en motsägelse men behöver tydligen inte vara det.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.