Fågelblogg

En sån här gråblaskig dag i Stockholm kan det kännas bra att fly undan nån annanstans och varför inte börja med Australien?

I tehuset vid Lake Barrine i North Queensland, Australien, sitter vi på en veranda och dricker te och äter värdshusets goda scones med hallonsylt och vispgrädde (dvs jag ger min grädde till dom andra vid bordet, vispgrädde gillar jag inte alls). Vi tittar ut över den vackra sjön. Lake Barrine är en vulkansjö som bildades för över 17 000 år sen. Den har inga tillflöden utan fylls på av regnvatten. Det kan ju regna präktigt i denna del av Australien – the Wet Tropics.

Långt borta simmar en pelikan men den skulle bara bli en ”fluglort” på ett foto. I stället försöker jag fotografera en liten vacker fågel som hoppar runt i ett träd med röda blommor alldeles utanför tehuset. Fågeln är liten och svart och med kraftigt rött omkring huvudet. Den är för snabb för mig och vips är den borta innan jag hinner ta nån bild. Vi frågar personalen om vad det var för fågel och får veta att det var en Scarlet honey eater. Jag lånar en bild från Wikipedia i brist på eget foto:

Bild från Wikipedia, foto: Jsk.

Tablelands kallas landskapet i inlandet innanför den bergskedja som går längs med kusten i denna del av Australien. Uppe på Atherton Tableland bor Floyd. Floyd är en äldre gråhårsman med skägg, rätt långt hår och en präktig mage. Han bor i en gammal nedlagd järnvägsstation och om jag förstod honom rätt får han bo där i utbyte mot att han passar det gamla tåg som står uppställt där som ett sorts öppet järnvägsmuseum. Det finns ett stort ånglok och en bit därifrån ett par vagnar. Floyd kommer gärna ut och pratar en stund när man kommer dit för att titta på tåget.

Det var Floyd som berättade för mig om Bush Stone-curlew, en ganska stor fågel som håller till där i närheten. Så här ser den ut:

Bush Stone-curlew är duktig på att leka förstenad när den känner sig störd av nån som t.ex. av mig när jag vill fotografera den. Den livnär sig på grodor, spindlar, insekter, ormar, ödlor m.m. Dagtid är den oftast passiv men på natten är den ute och jagar reda på sin mat. Arten är hotad längre söderut i Australien – i New South Wales och Victoria – men inte här uppe i North Queensland. Fågeln har ett speciellt läte. Floyd hävdade att den låter som ”a woman being strangled at night”. Förskräckligt och… hm, hur kunde han veta det? Jag letade upp fågelns läte – se länk nedan. Kanske låter den lite läskigt? I alla fall ett ganska ödsligt och lite gällt skrik.

Muscovy ducks har varit med i bloggen en gång tidigare. Här är herr och fru Muscovy.

Dom bor i Possum Valley och håller gärna till vid en damm där också det sällsamma näbbdjuret (platypus) bor. Det får inte vara med här eftersom det inte är en fågel. Och jag har förresten inget eget foto på det. Djuret är skyggt och svårt att upptäcka därnere i det brunaktiga vattnet. Jag ska skriva om platypus en annan dag.
Om Possum Valley har jag bloggat  tidigare i inlägget Hungriga djur.

Sen är vi raskt tillbaka i Vasastan i Stockholm och fåglar på min balkong en annan årstid än där vi är nu. Snöfritt.

Och så  vårvinter och fåglar vid Nacka strand för ett par år sen. Tror att den varit med tidigare, men den får vara med igen för jag tycker om den.

Avslutar med måsar i flykt – en scannad pappersbild tagen för flera år sen och vilken kamera det var minns jag inte. Kvaliteten är väl inte jättebra, men den får vara med ändå för den innehåller mycket stämning  – för mig i alla fall.

Vill du lyssna på hur Bush Stone Curlew låter? Det finns en liten film på Youtube här.
(Några av bilderna blir lite större om du klickar på dom.)

3 thoughts on “Fågelblogg

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.