Gamla och nya Odenplan

När jag kommer till Odenplan tittar jag efter om man har börjat riva bort taket över tunnelbanenedgången ännu eller ej. Rätt vad det är är det väl borta. Man håller ju på och bygger en tillfällig nedgång på själva torget inne på det stora område som är inplankat. En dubblering av uppgången på Karlbergsvägen verkar också vara så gott som färdig men är inte öppnad än.

Så här såg det ut på Odenplan 1952 när tunnelbanan invigdes:

Odenplan 26 oktober 1952. Foto: Sture Ryman. Stockholmskällan. Stockholms stadsmuseum. (Lite större bild om du klickar på den.)

Erik Glemme ritade den s.k. betongvingen, det välkända taket, över tunnelbanenedgången, känt också från Bo Widerbergs ”Mannen på taket” då en helikopter i filmen kraschlandar över ingången till en herrtoalett nära t-banenedgången. Inspelningen gjordes långfredagen 1976. Jag var där med sonen i barnvagn och tittade på helikoptern men var inte med som statist i filmen. Enligt Wikipedia hade man 3 000 statister där när scenen togs.

Nåja, betongvingen ska i varje fall bort. Jag vet inte hur den nya nedgången till tunnelbanan och Citybanan kommer att se ut. Förut hade man planer på nån trist glaslåda av välkänt slag, men jag tror man har skippat i varje fall den utformning man hade på förslag först. Visst vore det roligt om man kunde komma på nåt sätt att återanvända betongvingen i den nya stationslösningen – eftersom den är så välkänd i den här miljön –  men kanske går det inte av praktiska skäl.

Betydligt viktigare för mig än betongvingen är att man finner en lösning så att man kan binda samman Odenplans torgyta med marken vid Gustav Vasa kyrka, dvs stänga av den lilla bit av Upplandsgatan som går där. Jag har skrivit om det tidigare i Torg blir omstigningsplats?.

Tänk vad fint Odenplan kunde bli om man förstorade torget på detta sätt! Lite nya träd, nån servering, vacker belysning, planteringar…
För att nu hålla oss kvar lite vid hur det var förr: Så här ser området ut på en karta från 1936.

Längst till vänster syns en liten bit av Vasaparken och det är Odengatan som går längs med parken och förbi kyrkan. Det gröna nedtill till höger är Observatoriekullen. Karlbergsvägen går diagonalt ner mot bildens mitt och tillsammans med Odengatan bildas den triangelformade yta som är Odenplan. (Lite större bild om du klickar på den).

Jag ser att det tydligen låg ett Andrée-museum uppe på Observatoriekullen på den tiden. Det här var ju bara ett par år efter att man hittat kvarlevorna efter den olycksaliga Andrée-expeditionen 1897. Fyndet på Vitön gjordes 1930. I dag finns Andrée-museet i Andrées hemstad Gränna. Nåja, det var en utvikning. Åter till kartan: Man har lagt på en liten dekorativ banderoll för att förklara vilken kyrka det är. Till höger om kyrkan ser du den lilla parken Sippan (nu en stor grop och del av byggarbetsplatsen för Citybanan). Mellan kyrkan och Sippan går den lilla snutten av Upplandsgatan. Det är den det handlar om. Stäng av den och införliva den med Odenplan. Dom bussar som går där kan ledas om till andra gator.

Vill du se en bild av området från ännu längre tillbaka kan du titta på en ballongbild tagen över Odenplan 1898, alltså ett par år innan Gustav Vasa kyrka byggdes: här.
Dessutom, om du är intresserad av Odenplan överhuvudtaget har du kommit till rätt blogg! Det finns mycket om Odenplan – och Citybanan – i den här bloggen. Använd sökrutan uppe till höger.

9 reaktioner på ”Gamla och nya Odenplan

 1. Björn Nilsson januari 10, 2011 / 4:33 e m

  Jag ser Hamburgerbryggeriet där i överkanten också. Har minnen från långt tillbaka i tiden att man kunde gå förbi och titta in genom fönstren och se de enorma kopparkärlen därinne. Om det luktade öl minns jag inte, däremot minns jag lukten från Münchenbryggeriet från tidigt sextiotal, och idag är det väl omöjligt att ha sådana anläggningar inne i en stad. Det finns förmånga känsliga näsor, även om det vore väldoft för en och annan så kallad ölgubbe. Fast den kategorin (äldre herre med grå kavaj, keps och ölmage) är väl utdöd numera.

  Gilla

  • Gabrielle januari 13, 2011 / 11:46 e m

   Man bryggde öl på Hamburgerbryggeriet ända fram till 1970 läser jag på Wikipedia.
   Är ölgubbarna utdöda? Det låter sorgligt… Jag minns Café Tranan på Odenplan som ju var ett ölkafé förr. Det fanns ju ett vid Norra Bantorget också som hette Röda Rummet. Det var visst öppet stor del av natten och poppis inte bara bland ölgubbar utan också taxichaffisar. Det var nåt visst med dom där ställena. Nånting liknande hoppas jag finns kvar nånstans i stan – liksom dom där ölgubbarna.

   Gilla

 2. Björn Nilsson januari 14, 2011 / 9:52 f m

  När Högalids vårdhem låg vid Hornsgatan hade ölgubbarna därifrån sitt stamlokus i café Varvet i hörnet av Varvsgatan och Hornsgatan. En sån där lokal med konstiga röktåliga växter i fönstren. Sedan lades vårdhemmet ner i början av sextiotalet, verksamheten flyttade till Skrubba, och sedan dess har gubbarna inte setts till. Jag misstänker tyvärr att deras plats intagits av yngre blandmissbrukare som numera hänger bakom pensionärsboendet vid Hornstull.

  Jag måste alltså ha sett Hamburgerbryggeriets stora kopparkärl ännu i slutet av sextiotalet när jag var på väg från Odenplan till universitetets betongbunker vid Hagagatan.

  Gilla

  • Gabrielle januari 15, 2011 / 12:36 e m

   Hm, ja så kan det vara. Ölgubbespaning? Kan det va’ nåt? Du på Söder och jag på Norrmalm. Obs, inte allvarligt menat – finns dom kvar nånstans ska dom få vara ifred.
   Betongbunkern på Hagagatan är ett trist hus. Undrar om det skulle se bättre ut om man färgade in fasaden i olika delar efter hur husen mitt emot ser ut. Men kanske skulle det bara se larvigt förklätt ut. En betongbunker är en betongbunker…

   Gilla

   • Björn Nilsson januari 15, 2011 / 1:07 e m

    Man får nog inse att ”gubbarna” tillhör historien och förmodligen numera är nermyllade någonstans. De tillhörde ett annat Stockholm.

    Angående betongbunker-fasader är jag faktiskt mer optimistisk: man kan ju klä dem i något som är mer tilltalande för ögat. Plattor som inte ser ut som rå betong, eller kanske låter man några flinka murare betongen försvinna bakom vackra tegelmönster. Insidan på husen är det kanske inget fel på, och finns viljan och resurserna kan man nog snygga till utsidan också.

    Gilla

    • Gabrielle januari 15, 2011 / 7:22 e m

     Låter vemodigt med nedmyllade gamla ölgubbar, men så är det kanske.
     Vad gäller betongbunkern på Hagagatan, så javisst så där kan man nog göra. Men varken nåt sånt eller en infärgning av fasaden lär väl bli gjort eftersom det billigaste är att inte göra nåt alls.

     Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.