Arg? Vem – jag?

Läser i DN igår Bodil Malmstens artikel om en liten bok av fransmannen Stéphane Hessel, som blivit mycket uppmärksammad i Frankrike. ”Indignez-vous” heter boken. Bodil Malmsten funderar över vad den skulle kunna heta i svensk översättning: ”Var upprörd, låt er uppröras; Låt vreden visa sig; Låt den arge i dig komma fram?” Boken handlar om att agera och att säga vad man tycker om saker och ting i samhället istället för att tänka:  ”det är inte nån idé”, ”jag kan ändå inte göra nåt” osv.

Hm, jag tänker att det här att bli arg eller indignerad över det ena och det andra är nåt jag gör en del i bloggen. Över stort som smått. Arg över planerna på att bygga en mur av hus på Slussen, arg över att man valde fel plats för Citybanans pendeltågsstation, arg över att man tog bort Bejemarks skulptur av gatuarbetaren vid Berzelii park, arg över den ruttna svenska rättvisan osv. Kort sagt finns det mycket att bli arg över. Nu efter att ha läst artikeln känner jag mig stärkt i att fortsätta att bli arg. Grrrrrhhh!

Vad gäller Citybanan förresten så har man ju redan sabbat hela gamla Odenplan för att bygga en pendeltågsstation under så att fortsätta att vara arg över det är ju mest slöseri med energi. Så jag är inte så arg längre. Men som jag sagt nån gång tidigare: jag förlåter aldrig Trafikverket för att dom tog ner vartenda träd (18-19 st). Jag tror att hade vilja och kompetens funnits så hade man klarat att justera stationens läge lite grann och därmed spara en del av dom stora uppvuxna träden. Men som sagt, det där ligger bakom oss nu. Frågan är ju nu istället hur man ska utforma Odenplan i framtiden med station för pendel och t-bana under torget. Då kan jag faktiskt bli arg – och rätt förvånad också  – över att det finns folk som fortfarande inte fattar att man borde ta tillfället i akt och stänga av en liten snutt av Upplandsgatan framför kyrkan. På så sätt kan man dels göra Odenplan till ett vackrare torg, dels faktiskt förbättra för dom som åker buss, t-bana eller pendel genom att lägga om ett par busslinjer. Man får säkrare och smidigare byten mellan trafikslag och samhällskonomiskt lönsamt är det eftersom dom som använder kollektivtrafiken kommer att tjäna tid. Läs mer hos Odenplansgruppen här.

Tanken att det framtida Odenplan framför allt skulle vara en omstigningsplats mellan olika trafikslag tycker jag är absurd och visar på en oerhört torftig inställning till staden, stadens möjligheter och hur staden upplevs av dom människor som rör sig i den (oavsett om dom bor eller arbetar i stadsdelen, kommer dit på besök eller för att byta mellan trafikslag). Det handlar ju faktiskt om ett innerstadstorg, en plats mitt inne i den gamla stenstaden med många vackra gamla hus från förra sekelskiftet. Ska det bli enbart ett busstorg? Idiotiskt! Helkorkat! Grrrrrhhh en gång till!

Stéphane Hessel, som jag började med här, är en man med kunskaper och erfarenheter från ett långt liv. Han var aktiv inom motståndsrörelsen under kriget och har nu uppnått den aktningsvärda åldern av 93 år. Läs artikeln i DN om hans bok här.

2 reaktioner på ”Arg? Vem – jag?

 1. Göran Johnson januari 23, 2011 / 5:43 e m

  Jag undrar lite var du tycker att citybanans station borde ligga i stället för vid Odenplan.

  Gilla

  • Gabrielle januari 23, 2011 / 6:01 e m

   Jag tycker Odenplan ligger för nära Centralen. Det tar inte lång stund att gå sträckan. Som jag ser det hade det varit smartare – och mer inriktat på att förbättra kommunikationerna också på lite längre sikt – att lägga pendeltågsstationen vid Norra Station. Där ska bli ny stadsdel, nytt sjukhus, bostäder och arbetsplatser. En station där hade underlättat för innerstan att ”växa” norrut och förutsättningarna för bättre förbindelse med dom norra förorterna hade också blivit bättre. Sen hade det förstås också behövts en bra förbindelse med t-banenätet i innerstan. Det hade säkert gått att lösa om man bara ville.
   Men som sagt, det känns inte meningsfullt att diskutera det här längre. Gjort är gjort. Nu blir det Odenplan och jag hoppas att det blir bra.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.