Gamla papper (2)

Nu blir det lite historiska vingslag igen – denna gång kommer fladdrandet från några okända. Bland släktpapperen ligger ett gammalt handskrivet brev. Det är från professor B till kamrer W. Titel och efternamn på båda är noterade upptill på brevet som om nån annan skrivit dit det. Jag vet inte nånting om vilka dom här personerna var och inte heller varför brevet finns bland våra gamla släktpapper (fast jag har en teori om det sistnämnda). Ingen av dom hör till min släkt. Brevet är daterat ”d. 19 Sept” men tyvärr inget årtal. Jag har inte kunnat tyda allting men det mesta. Så här står det:

Jag är på det högsta bestört öfver ??? nedrighet att nedlåta sig ända till att, så till sägandes, med blottade händer hämta träck från ett afträde för att kasta det i rusighet på en person som förtjent bättre agtning. Nedriga, sordida snålhet, som kunnat bringa en gråhårsman för hvilken jag burit agtning, så långt ned uti dyet af  infamie, till sådan glömska af alt heligt, af vett och anständighet. Har jag då förtjent detta nedriga bemötande, endast för att med höflighet hafva gjort påminnelser om en laglig lumpen fordran. Ni ökar infamien av Ert uppförande med förebråelser för ett Characterens fel som naturen tilldanat och som jag fruktlöst gjort mig mödan att ändra. Ni säger mig vara hög och sträf, men om Ni ville göra Er mödan att fråga någon af de 1000de ynglingar som jag årligen har under min vård, så skall ni med blygsel finna, att under denna höga och sträfva yta är förvaradt ett hjerta, till ??? ömt för andras nöd och 1000 gånger upphöjt öfver den torra klump som klappar inom Ert eget infernaliska bröst och från hvars gyttja Ni uppmudrat den allmosa Ni mig erbjudit, med samma sinne, som den, som mot en rasande hund kastar i svalget ett ben.

Blygs, nedriga Gubbe, att så hafva hanterat en hederlig man, och att genom detta uppförande hafva blottat Er och Er familles uppkomst från dräggen af alt nedrigt helfvetet äger. Er allmosa återskickar jag. Om er inrotade snålhet skulle tillåta Er den stolthet att vägra dess emottagande så ber jag Er transportera den på ??? fattigstuga, som äfven på Er generosité haft en laglig fordran, den ni lika uselt som mot mig uppfyllt. Fast gör det ej. Grödan af den gyttja hvarifrån den är hämtad, från Er välgörandets känsla kan omöjligen för någon behöfvande bära någon frukt. Gå, Gråhårsman, att i Ert samvetets eviga qval njuta lönen för Ert låga uppförande. Ert bref, en alt af den mest skriande infamie, skall bli allmänt kändt och den rättsinnige skall veta döma emellan Er och mig.”

Hm, ska man skälla på nån ska man göra det med stil…  Kanske blev det rättssak av den här historien? Bland papperen finns också en avskrift av en stämningsansökan riktad till ”Wälloflig Rådstufvu Rätten i Fahlun” och daterat i september 1843.  Stämningsansökan kommer från en ogift kvinna som beskriver hur hon haft en kärlekshistoria med en man som uppenbarligen inte ville gifta sig med henne. I brevet förbigår hon ”…de ändlösa själsqvalen, min sorg öfver den förlorade Jungfrudomen, och katastrofen Nio månader derefter, hvilket allt Wällofliga Rådstufvurätten täcktes föreställa sig…” Hon fick alltså ett utomäktenskapligt barn och vill i stämningsansökan att barnafadern skulle, förutom ersättning för skada samt sveda och värk, ”utgifva i årlig barnföda minst 50 Rdr. Rmt intill dess barnet fyllt 15 år”. Hur det sen gick för kvinnan och den lilla dottern vet jag inte.

En gammal släkting jobbade inom rättsväsendet i Falun, och kanske sparade han lite såna här papper. Det kan vara förklaringen. Kan ju försöka kolla med nåt arkiv i Falun. Dom kanske vill ha tillbaks det här.

5 thoughts on “Gamla papper (2)

 1. Christina februari 13, 2011 / 11:47 f m

  Det var ord och inga visor det, och han skickar tillbaka ”gåvan” också – ja jisses!
  Det är en besynnerlig och kittlande känsla, att sen länge döda personer träder fram ur det förgångna och blir så levande som här.

  Gilla

  • Gabrielle februari 14, 2011 / 5:48 e m

   Ja visst. Och jag blir rätt nyfiken på vilka dom var dom här två gubbarna.

   Gilla

 2. Mira februari 14, 2011 / 2:01 e m

  ”den torra klump som klappar inom Ert eget infernaliska bröst”

  Som sagt… De kunde kasta paj med stil då för tiden…

  Gilla

  • Gabrielle februari 14, 2011 / 5:49 e m

   Hm, ja, det är många ”fina” formuleringar!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.