Hänryckning i Hornsberg

Nu blir det flykt från allt pågående elände dessa dagar in i lyckans land – närmare bestämt till nordvästra Kungsholmen i Stockholm. Vill du bo i Eden, Gåspennan, eller Poeten? Eller kanske ännu hellre i Lyckolandet, Lycksaligheten, Sällheten, Fröjden, Hänryckning, Välgången eller Lusten? En ny stadsdel växer fram i Hornsberg. 2013 ska det stå klart. Det är den del av Kungsholmen som vetter mot Huvudsta i Solna – och där det tidigare var ett stort industriområde med bl.a. Jehanders Grus. I dag finns fortfarande en del grus kvar där, men högarna är betydligt mindre än tidigare. Man håller på att göra i ordning en strandpromenad. (Essingeleden syns upptill i bild).

Och så några bilder på husen på Hornsbergs strand. (Ser kanske lite konstigt ut. Men det är inte nåt nydanande fantastiskt byggnadssätt utan en hopläggning av två bilder).

Och vem är han som rider på sin häst i en sluttning ner mot kanalen? Är det Gustaf Horn kanske? Riksrådet Gustaf Horn förvärvade marken vid Ulvsundasjön år 1650. Han lät uppföra ett ståtligt lustslott och en renässansträdgård där. Det kallades Hornsberg eller Stora Hornsberg.

På 1750-talet började industrier ta över. Här fanns först en bomullsfabrik och sedan ett sockerbruk. I slutet av 1800-talet revs slottet och fabriksbyggnaderna och man byggde i stället Stora Bryggeriet som invigdes 1892. Man började brygga öl och tog upp konkurrensen med AB Stockholmsbryggerier med bl.a. Hamburgerbryggeriet och Münchenbryggeriet.  Bilden nedan är från en liten skrift som gavs ut 1895. Jag har lånat bilden från Stockholmskällan. Där skriver man om skriften: ”Framförallt består den av 20 fotografier av bryggeriet och dess arbetare. Dessutom finns en kort text om ölets framställning och historia. Det skannade exemplaret har tidigare ägts av författaren Per Anders Fogelström. 35 sidor.” Kanske vore trevlig att titta i nån gång.

(Bild från Stockholmskällan, Stockholms stadsmuseum. Skrift utgiven av Stora Bryggeriet 1895.) Delar av Stora Bryggeriet finns förresten kvar – gamla vackert utformade tegelbyggnader.

Efter dessa historiska vingslag fortsätter promenaden nu längs Karlbergskanalen på väg hemåt. Jag tog motvilligt av mig handskarna för att fotografera det här gamla trädet. Det drog kallt från Karlbergssjön. Fick blåsa varmluft i handskarna efteråt.

– Mulm, mumlade jag för mig själv och tänkte att det kanske inte är så livat där inne i mulmen så här års. Men snart kommer dom väl igång igen, bara det blir lite mer värme i solen. Läs mer om mulm t.ex. här.

Inga koltrastar den här gången heller förresten. Jag gav dom chansen ett par gånger (i Karlbergsparken och längs kanalen t.ex.) men dom vägrade.

Och så funderar jag lite över om man blir påverkad på ett positivt sätt av att bo t.ex. i Lycksaligheten. Kanske lite som det där att man faktiskt kan känna sig aningen gladare bara av att dra på mungiporna…

(Dom flesta bilderna blir lite större om du klickar på dom. Promenaden gjorde jag igår – kallt var det och rätt isiga vindar men ingen snö).

8 thoughts on “Hänryckning i Hornsberg

 1. ab mars 19, 2011 / 2:25 e m

  Jag tror det är min koltrast som sjunger och har sig vid tre-fyra på morgonen (låter som om den satt i sovrummet), men dagtid ser jag inte till den så mycket f.n. Den kanske är ute och lever loppan med en tjej?

  Det finns ett norskt uttryck som heter ”i mulm og mørke”. Undrar om det har med döda träds innehåll att göra, i överförd betydelse?

  Gilla

  • Gabrielle mars 19, 2011 / 10:33 e m

   Koltrastarna…vid tre-fyra på morgonen sover jag. Men nån dag ska jag väl lyckas höra nån som inte är lika morgonnyter utan väljer en annan tid på dan!

   Och det där om mulm: det verkar vara bibeln nu igen. Googlar på ”mulm og mørke” och hittar nåt danskt citat från Psaltaren 107:10: ”De sad i Mulm og Mørke, bundne i Pine og Jern…” På svenska: ”De sutto i mörker och dödsskugga, fångna i elände och järnbojor…”. Hugaligen, låter inte trevligt.

   Gilla

 2. Björn Nilsson mars 19, 2011 / 6:22 e m

  Kvarteret ”Dykärret” kanske låter mindre roligt? Dit kom delar av min släkt strax efter förra sekelskiftet. Vet inte om det finns kvar, får gå bort till trakterna av Södra station och se efter. Namnet kommer väl efter någon av de små sjöar som fanns på Söder förr.

  Gilla

  • Gabrielle mars 19, 2011 / 10:37 e m

   Hm, nej det låter lite mörkt och kladdigt det där ”Dykärret”. Men samtidigt lite trolskt också. Lite som Tuvstarr. Minns du John Bauers illustration till sagan om prinsessan Tuvstarr och älgtjuren?
   Jag hoppas dina släktingar klarade sig bra där i vilket fall.

   Gilla

 3. Mira mars 19, 2011 / 10:14 e m

  Det där Stora Bryggeriet låter som ett utflyktsmål för mig! Eller det som finns kvar av det… Tack för tipset!

  Gilla

  • Gabrielle mars 19, 2011 / 10:38 e m

   Ja, gå och titta! Och kameran är med förstås. Jag frös för mycket för att gå runt där häromdan.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.