Damen med hatten

Det här är Cecile. Hittade bilden bland allt mitt gamla släktgrejs men hon är inte släkt med mig. Varför hon finns med vet jag inte.

Här är Cecile troligen i 20-årsåldern, jag tror att det är 1890-tal. I ungdomsåren ägnade hon sig mycket åt sällskapsliv. Det är den ena festen efter den andra, supéer och middagar eller baler på Karlberg. I sin dagbok berättar hon om sina danskavaljerer och om vad som stått på menyn. Och så spelade hon tennis, red eller målade.

Visst är hon fin på bilden! Jag undrar vad hon hade för drömmar om livet. Kanske handlade dom om nån ung kadett på Karlberg som kommer där under ekarna i parken ridande på en vit springare medan hon promenerar i allén i sin vita klänning, med sitt parasoll och så den där praktiska lilla hatten…

När Cecile sen var gammal blev hon övertalad av en släkting att skriva sina memoarer, och det gjorde hon. Hon hade tänkt berätta om sitt liv från barndomen tills hon blev 70 men slutade långt dessförinnan. Lika bra det för det är rätt tjatig läsning faktiskt.

Hon gick en kurs (för 200 kr + material) för att få jobb på dagis eller kindergarten som det hette på den tiden. Hade hon hamnat på glasberget då, tro? Hon var 33 och kanske hade insett att hon måste försörja sig själv. På kursen lärde man ut handarbeten, slöjd, modellering och sånt. Cecile fick betyget AB både i Kindergartenteori, Undervisningsskicklighet och i Ordning och noggrannhet. Kanske jobbade hon på kindergarten i många år sen – resten av livet. Jag vet inte. Jag tror inte hon gifte sig nån gång.

(Större bild om du klickar på den).

10 thoughts on “Damen med hatten

 1. Björn Nilsson april 8, 2011 / 11:20 f m

  Den hatten hade nog suttit bra (haha!) under de senaste dagarnas blåsväder. Igår fick jag nästan vika mig dubbel för att ta mig igenom en trång passage med mycket motvind i Münchenbryggeriet. Kallades inte sådan hattar för ”kvarnhjul” förresten?

  Gilla

  • Gabrielle april 8, 2011 / 4:23 e m

   Kvarnhjul – ja, det har du nog rätt i. Jag känner igen det.
   Nog är det en häftig ”smula” hon har, Cecile. Om den verkligen vore praktisk skulle det där uppe på hattkullen vara en hopringlad yllehalsduk som man kunde dra ner och vira runt halsen om det blåser så där som häromdan. Eller knyta fast hatten med kanske. Men så bra var det nog inte.

   Gilla

 2. Anna april 8, 2011 / 9:58 e m

  Modisten, ett yrke som bara försvann! Tänker på tiden för bilden. Kan det stämma att den är från den period då kvinnor kämpade som mest för sina rättigheter? Finns kanske en koppling mellan kvinnornas kamp och modet med den stora, starka, kraftfulla, märkvärdiga, orädda hatten???
  Modist – någon som stödde modiga kvinnor???

  Gilla

  • Gabrielle april 9, 2011 / 11:36 f m

   Ja, modister! Ordet har ju med mode att göra men det handlade mest om just hattar tydligen. Jag minns att Mormor gick till modisten ibland i byn i närheten av sommarstället. Samtidigt vet jag inte riktigt vad hon gjorde där för hon brukade ju inte ha hatt. Mer av nåt baskerliknande på skallen, oftast hemsytt. Inte behövde hon modist! Inte för att bli modigare heller…
   Idén att stora hattar skulle ha en koppling till kvinnans frigörelse är rolig…och det är klart att en hatt av det här slaget bidrog onekligen till att göra kvinnan mer synlig. Fast suffragetterna tror jag nog använde andra huvudbonader.

   Gilla

 3. ab april 9, 2011 / 7:47 e m

  Elin Wägner värvade proselyter till rösträttskampen iförd stora fina hattar!

  De satt fast i håret med hattnål. Jag antar att håret satt i en knut, så att nålen hölls på plats.

  Gilla

  • Gabrielle april 9, 2011 / 10:02 e m

   Aha, det ligger nåt i Annas idé där.
   Ja, hattnål hade dom antagligen, och så gissar jag att hatten nog inte var så tung som den ser ut.

   Gilla

 4. ab april 10, 2011 / 9:32 f m

  Jag gissar att den runda lilla brickan t v på hatten är hattnålen.

  Och så hade hon säkert inte korsett utan ”reform-lif” som gav lite större rörlighet.

  Det ver en stor blus-och-kjol-tid, det här, med fint arbetade blusar! Men vad har hon på händerna? Långa fingerlösa tyghandskar? Måste ha varit en fluga som inte slog. 🙂

  Gilla

 5. ab april 10, 2011 / 9:33 f m

  Hm – jag tror det är tiotal…

  Gilla

  • Gabrielle april 10, 2011 / 11:15 f m

   Ja, kanske är det 1910-tal. Jag har inte forskat nåt direkt på klädmodet.
   Anledningen att jag gissade på 1890-tal är att jag tycker hon ser så ung ut och hon var född 1874. Hon skulle kunna vara lite över 20 på bilden, men ok hon kan ha hållit sig ungdomlig en bit in på nästa århundrade.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.