Gamla Stockholm

Vi gick till Nationalgalleriet på Skomakargatan i Gamla Stan för att se en utställning med foton, grafik och modeller över gamla Stockholm. Hasse Lindroth har tagit fotografierna och gjort grafiken, Göran Josephzohn har gjort modellerna.

Svarta Katten var en biograf som låg på Vattugatan och som förstås försvann tillsammans med allt annat gammalt i dom stora rivningarna i Klara-kvarteren.
Den här svartvita bilden hittade jag hos Stockholmskällan. Det är Kvarteret Elefanten, Vattugatan 5. Foto: Lennart af Petersens (1913-2004). Bilden är tagen i april 1965.

Svarta Katten var tydligen först en vanlig biograf  och på modellen ovan visar man filmen ”Flicka i knipa”, vad nu det var för nåt. Ser att det fanns en gammal Fred Astaire-film som hette nåt liknande men om det är den eller nån annan här vet jag inte. Fast på affischen till vänster på modellen gör man reklam för filmen ”London by night” – barnförbjuden och non-stop. Det är den affischen kvinnan med långborsten skärskådar på modellen (detaljen syns bättre på en bild hos Nationalgalleriet – länk nedan). Biografen hade kanske redan då gått över till att bli sexfilmsbiograf  – på väg mot sin undergång, rivningen av huset.

Vattugatan är i dag en väldigt trist och tom gata. Hur den såg ut förr har jag inga egna minnen av. Bodde inte i Stockholm på den tiden.

Det blev bilder bara på modellerna på utställningen som synes. Men fotografierna och grafiken (etsningar, torrnål/akvarell m.m.) var också intressant att se. Många riktigt fina saker. Utställningen pågår till 17 april. Läs mer om den hos Nationalgalleriet här. Lars Epstein i DN har skrivit om utställningen här.

10 reaktioner på ”Gamla Stockholm

 1. ab april 9, 2011 / 7:45 e m

  Spännande! Jag hade vänner som bodde i Klarakvarteren åren innan de revs, billiga lägenheter, så jag minns stämningen.

  April 1965 – då var mina barn sju månader…

  Gilla

  • Gabrielle april 9, 2011 / 10:05 e m

   Du har minnen av kvarteren i Klara. Jag har noll såna minnen. Bodde i Söderhamn i april -65 och hade inte gått ut skolan än. Jag får titta på Anders Wahlgrens film istället, ”Staden i mitt hjärta”.

   Gilla

 2. Björn Nilsson april 10, 2011 / 1:15 e m

  Jag minns att det låg en Arbetarboden i hörnet av Holländargatan och nuvarande Olof Palmes gata, men jag undrar om det är den som är på bilden. Minns dock att jag gick till den Bod som jag minns i början av sjuttiotalet för att köpa ett par ordentliga arbetsbrallor. Det var dock vid den tiden det var populärt med konstigt skurna utsvängda jeans. Jag försökte prova ett par men fick inte upp dem längre än till knäna, och då gav jag upp. Det var ju brallor som man kunde jobba i som jag skulle ha, inte någon mystisk modepryl som man måste åla sig i!

  Gilla

  • Gabrielle april 10, 2011 / 7:53 e m

   Nej, det är klart såna byxor kan man inte jobba i. Om dom bara når upp till knäna.
   Men på det glada 70-talet hade jag nog själv utsvängda brallor fast inte direkt för kroppsarbete. Utsvängda nedtill och med låg midja. Byxorna skulle hänga på höften. Ack ja…

   I dag ser man fortfarande rätt ofta yngre killar gå med jeans nedhasade så att grenen på byxan hänger mellan benen i trakten strax ovanför knävecken. Skulle kännas väldigt knäppt att röra sig i tycker jag.

   Fanns det inte en sån där typ arbetarbod på Järntorget i Gamla stan också? Eller det kanske var större än en bod, en rätt stor affär. Minns inte riktigt.

   Gilla

 3. Magnus Repfennig september 16, 2011 / 5:13 e m

  Jag jobbade på vattugatan 5b porten nedanför Svarta katten 1963-65 på DN Reklamfotostudio det var en härlig tid med liv o rörelse blev trist o flytta därifrån Tennstopet låg ju nedanför fönstret kul o kolla på alla både kända o okända där hadde som grannar Cello och Ivar Harrie
  DEE VA TIDER DET!!!
  MAGNUS……………………………….!

  Gilla

  • Gabrielle september 18, 2011 / 9:31 e m

   Jag förstår det. Själv kände jag inte alls till dom där trakterna. Kom inte till Stockholm förrän senare när allt var rivet och borta.
   Nu ligger ju Tennstopet i mina trakter: nära Odenplan. Om det går några kändisar där vet jag inte.

   Gilla

 4. Lasse januari 12, 2015 / 10:06 e m

  Arbetarboden på bilden låg i hörnan Olofsgatan-Tunnelgatan, fanns även en butik Holländargatan-Tunnelgatan. Förstnämnda revs 1964. Född och uppvuxen i kvarteret bredvid.

  Gilla

  • Gabrielle januari 14, 2015 / 7:51 f m

   Tack – intressant. Roligt att du känner igen det. 1964 hade jag inte kommit till Stockholm än.

   Gilla

 5. Abb september 18, 2018 / 1:16 e m

  kul o läsa om svarta katten vet ni nåt om hotel renen som låg intill? mormor jobbade där elr om hon ägde det vet jag inte

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.