Nej till kärnkraft (2)

Några bilder från dagens samling på Sergels Torg i Stockholm. Till minne av Tjernobyl för 25 år sen, med anledning av katastrofen i Fukushima och framför allt för en förnyad kamp för användningen av förnybara energikällor istället för kärnkraft.

Nästan lite nostalgiskt för oss som var med förr. Många ”gråskallar” var förstås med bland dom som samlats men även många unga.  Flera talare, bl.a. Olof Buckard. Han höll ett mycket kraftfullt anförande och skrädde inte orden när det gäller hur politikerna betett sig i kärnkraftsfrågan. Maud Olofsson fick sig några rejäla slängar. Och som vanligt handlar det om pengar, sa Buckard, ekonomiska intressen går före alla andra hänsyn.

Vetandets värld på radions p1 var intressant i dag. Programmet handlade om säkerheten i dom svenska kärnkraftsverken. Professor Björn Karlsson, som egentligen är för kärnkraft, sa att incidenten i Forsmark 2006 principiellt var en mycket värre och allvarligare händelse än kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Anledningen till detta något förvånande uttalande är att i Forsmark slogs flera säkerhetssystem ut. Alla säkerhetssystem var dessutom beroende av varandra, vilket förstås inte alls var särskilt klokt. Det hade kunnat gå riktigt ordentligt illa den gången. Vattenfall ser förstås annorlunda på händelsen.

Säkerheten mot terrorattacker behandlades också. I Finland håller man tydligen på och bygger nåt nytt kärnkraftverk som ska hålla hög säkerhet. Men annars finns det inte ett enda kärnkraftverk i världen som skulle klara ett terroristangrepp av typen ”Nine eleven” – att ett fulltankat plan flyger in i kärnkraftverket – utan att det leder till en allvarlig kärnkraftsolycka. Hm, det säger en del. Och visst, nu kommer väl nån dragande med risken – eller sannolikheten – för att nåt sånt ska hända.  Men vi trodde väl knappast att nån skulle köra med flygplan rätt in i ett par skyskrapor i New York heller. Och inte att en 23 meter hög våg skulle vräka in över den japanska kusten, döda massor av människor och ställa till katastrof.

Lyssna på SR:s program Vetandets värld här.
På Naturskyddsföreningens sida hittade jag en artikel från i mars som ger en sammanfattning om nackdelarna med kärnkraft: här.

4 reaktioner på ”Nej till kärnkraft (2)

 1. Gabrielle Björnstrand april 26, 2011 / 10:24 e m

  Hej Gabrielle, ja, där stod vi alltmer grånade tillsammans med de många unga. Jag hade trott att ungefär halva min ungdomskår av musiker och skribenter och författare och konstnärer skulle vara där. Såg inte en enda. Men jag mötte min blogvän Helena, och Ingrid Strömdahl, som varit musikskribent på SvD, och Birgitta Tornerhjielm som är med i MP.
  Uppriktigt sagt var jag lite besviken. Hade väntat mig en betydligt större uppslutning: Varför är tyskarna fan så mycket bättre på det här än vi?
  Nåja, det var bra ändå. Och Olof Burchard fick oss verkligen på humör. Har aldrig tyckt så mycket om honom som idag.

  (Vad tror du: var det ”båten i sjön” och långledigt på landet som lockade mer?)

  Tack för dina länkar. Och din tåga.

  Gilla

  • Gabrielle april 27, 2011 / 2:33 e m

   Hej, Gabrielle och tack för dina ord!
   Jag hade också hoppats på större uppslutning. Men det kändes ändå bra att det fanns rätt många unga människor där, inte bara vi gamla kämpar.
   ”Båten i sjön” eller långledigt? Ja, kanske är det bättre i alla fall med såna förklaringar till frånvaron än att det skulle bero på trötthet eller resignation – brist på kampanda.

   Gilla

 2. ab april 27, 2011 / 12:30 f m

  Det var fler än jag trodde – folk blev ju så stukade efter folkomröstningen och flera decennier då alla skulle tänka på sig själva och inte bry sig. Just nu råder förvirring i Sverige – ska vi blunda och hoppas på det bästa, eller våga försöka göra något igen? Fast det inte funkade förra gången?

  Träffade bara på Kulturbloggen, Rose-Marie. Och såg kända ansikten från förr, Roland von Malmborg och han från Alternativ Stad…

  Björn Karlsson bytte väl sida?

  Gilla

  • Gabrielle april 27, 2011 / 2:36 e m

   Ja, det var i alla fall så många att du och jag inte hittade varandra! Om Björn Karlsson bytte sida minns jag inte. Kanske går att googla på vid tillfälle när man inte har nåt viktigare för sig!
   Det var lite omvälvande – och förstås minnesväckande – att stå där igen med alla dessa röda och gula solmärken och alla plakat omkring sig.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.