Gammal teckning

Teckningen är gjord den 10 december 1843 och visar Höreda prästgård i Småland. Prostens barn leker i snön och rullar stora klot av snö. Där finns 11-åringen Emil som sitter på sin snöboll, August nästan 10 år som står upp på sin, och så Hugo 6-åringen, och lilla Ivar 4 år… Det är pojkarnas storasyster Amala 17 år som tecknat.

En beskrivande text finns som synes till teckningen (även på baksidan). Jag tror att det är barnens mamma som skrivit. Det mesta har vi kunnat tyda men inte riktigt allt. Beskrivningen är livfull. Om lilla Hugo skriver hon: ”Hugo får ingen håll på, som man tror sig ha honom fast i råckskjörtet är han och snörullen långt borta och så sänder han emot en två stora ljusblå ögon; fult af rosor på kinderna, skriker och hojtar som en gast.” Och om vagnen och hästarna till höger: ”Nu har Pappa Vargskinspälsen på. Opp i vagnen! Hvar är fällen? Gustaf i fyrsprång! Ack, vackert väder, ...??… Amala! Ser du solen där borta? Hvad det lyser på klocktornet och redan tror jag kommer kyrkfolk där borta på vägen.” (Ang. överstrykning, se kommentar från Lars-Erik Almberg).

Teckningen, som är inglasad på båda sidorna, hittade vi i det gamla skrin som jag skrivit om en gång tidigare i För hemligheter (2)

I dag finns teckningen hos Höreda församling. Jag hoppas att dom har satt upp den på väggen nånstans så den som vill titta på den får göra det.
(Lite större bild här om du klickar på den.)

6 reaktioner på ”Gammal teckning

  • Gabrielle maj 1, 2011 / 6:26 e m

   Ja, en tidig bloggare kan man kanske säga! Hon som bloggade var min farfars farmor – Charlotta – som jag har ett litet porträtt av här hemma. När teckningen gjordes var min farfars far ännu inte född så han är inte med bland pojkarna på gården.

   Gilla

 1. Lars-Erik Almberg maj 1, 2011 / 5:09 e m

  Vilken härlig teckning med ett sådant livfullt direktreferat från en svunnen tid! Det är ju som en livesändning långt innan radions och televisionens tid. Må den bevaras för all framtid. Texten är långt ifrån lättläst och jag har svårigheter trots att jag har en del erfarenhet från 1800-talstexter så tolkningen är utomordentligt bra gjord. Där du satt frågetecken bör vara ”väder”.

  Gilla

  • Gabrielle maj 1, 2011 / 6:27 e m

   Tack, Lars-Erik! Du har nog rätt och jag lägger in ordet ‘väder’ nu i texten.

   Gilla

 2. Anna maj 2, 2011 / 8:49 f m

  Trevligt återse den välbekanta teckningen här och känns bra att fler får se den! Bara en liten notering angående texttolkningen: den är huvudsakligen utförd av den vars farfar skulle bli yngst i syskonskaran som beskrivs här när han föddes 1848. Tolkningen har skett när dennes sonson, min/vår Pappa var fyllda 90 och lite till. Äras den som äras bör! 🙂

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.