Stenbrottet

Inte långt från en enorm byggplats i Solna kan man hitta den här lilla oasen. Det är 1700-talshuset Stenbrottet. Bagaren och handelsmannen Joakim Sasse fick tillgång till en bit mark i Karlbergsområdet och byggde sig en gård här 1771. Efter Sasse övertogs gården av Giovanni Ambrosiani som var balettmästare från Italien. Sen arrenderades gården av en gelbgjutareålderman och sen kom familjen Ambrosiani tillbaka och startade tobaksodling här.

Så här ser det ut i dag:

Huset ligger på Karolinska Institutets område. Tidigare var huset lunchrestaurang för dom som jobbade på KI. I dag används det för konferenser o.d. och ser ut att vara fint inrett med möbler i gammal stil. Jag tittade in genom fönstren. Alldeles intill ligger ett hus som enligt en skylt kallas Tiondeladan. På Solna stads sidor kallas huset Fatburen.

Husen ligger på en höjd alldeles i närheten av Solnavägen. Dom ligger inklämda som i en liten enklav mellan Solnavägen, KI:s stora tegelbyggnader och en stor utsprängd grop där nåt bygge pågår. En liten ö av gamla tider och historiska vingslag mitt inne i allt det här andra. Det fanns tidigare en gång- och cykelbro alldeles bredvid Fatburen. Bron gick över Solnavägen bort mot Karolinska Sjukhuset. Jag har cyklat över där många gånger. Det var vår bästa väg till Haga när vi bodde i Birkastan: över Essingeleden och bron mot Solnaskogen, genom KI:s område, förbi 1700-talshuset, över gångbron, förbi Norrbackainstitutet och sen under motorvägen, förbi Stallmästargården och in i Haga. Så gott som helt bilfritt hela vägen.

Bron får man titta i månen efter i dag, den är borttagen sen ett eller annat år. Här i närheten pågår ju byggen i stor skala. Man har sprängt bort bergknaggar och grävt och schaktat undan enorma mängder mark, och det ser kort sagt alldeles förfärligt ut. Här ska bli det nya storsjukhuset, nya Karolinska, och den s.k. Hagastaden. Och alldeles intill – nästan oförskämt nära – Stenbrottet (kallas i dag Gammelgården) och det andra gamla huset håller man som sagt också på och bygger nåt. Vet inte vad det ska bli.

På ömse sidor om ingången till Tiondeladan/Fatburen växer en imponerande kraftig kastanj som lagt sig ut åt sidan så den måste stöttas under. Det syns lite på den här bilden:

Solna stads information om Stenbrottet här.

9 reaktioner på ”Stenbrottet

 1. ab juni 6, 2011 / 10:54 f m

  Vilket underbart vackert hus! Det andas verkligen frid och ro. Man får en känsla av att människor trivts och varit lyckliga här.

  Gilla

  • Gabrielle juni 7, 2011 / 9:24 e m

   Kanske är det så. Nån vara bagare – sensuellt på sitt sätt. Nån annan var dansare – också sensuellt.
   Jag är glad att dom gamla husen får vara kvar där trots alla nybyggen och stora förändringar som pågår.

   Gilla

 2. Anna juni 7, 2011 / 2:32 e m

  Blir lite osäker på om det där är gamla ”Snusket” som ligger mitt framför (dåvarande) MF Medicinska Föreningen och biblioteket. Allting är så ändrat, men det skulle kunna stämma med den där pilen till bron.
  Ser i alla fall fint uppfräschat ut och det som kallades enl ovan då på 70-talet var nog inte så snuskigt egentligen. Ett traditionellt namn bland studenterna bara.

  Gilla

  • Gabrielle juni 7, 2011 / 9:26 e m

   Jodå, jag har ju inte varit student på KI men jag tror jag hört namnet ”Snusket” på huset. Nog rätt kärvänligt menat, tror jag .
   Och några andra gamla hus finns inte här kan jag försäkra!

   Gilla

   • Anna juni 8, 2011 / 2:19 e m

    Det hörde inte till den dagliga rutinen att gå dit och fika eller luncha, kanske hade vi för ont om pengar, vi som pluggade på KI på 70-talet. Eller ont om tid, jag minns inte. Men ibland gjorde vi det, oftast kaffe med dammsugare eller arraksboll. Servering vid borden. Tror inte dom hade mat på den tiden men det kanske gick att få sallad eller smörgås. Kärvänligt, ja, absolut. En omtyckt plats för att den stack ut med sitt ålderdomliga utseende bland allt det andra. Och för att tanterna var lite barska och bestämda, dom som skötte det hela.

    Gilla

    • Gabrielle juni 8, 2011 / 11:08 e m

     Tack. Trevligt att få höra mer om hur det var när det begav sig. 🙂

     Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.