”Staden vill lyssna på stockholmarna” skriver Lars Epstein i sitt inlägg i DN om en utställning som Stockholms stad öppnade i Kulturhuset i lördags. Det är en interaktiv utställning. Besökarna kan bygga med lego, sätta nålar på en karta där man tycker det vore bra med nybyggen, spela in en filmsnutt där man talar om vad man tycker, sätta upp en lapp där man karakteriserar stan med ett ord osv. Men låter det inte lite lekstuga det där?
”Nu finns en chans att påverka framtidens Stockholm” säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius i artikeln. Man får se bild på henne där hon ligger och tittar på Stockholm uppifrån. Hon ser glad ut. Syftet med utställningen är ”att uppmuntra till samtal och diskussion om hur stockholmarna vill se sin stad i framtiden” enligt Arkitektur Stockholm.
”…det är nu i början av processen som det finns chans att komma med synpunkter som får genomslag i den slutliga utformningen av arkitekturprogrammet påpekar stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m)” skriver Epstein. Utställningen pågår 11 juni t.o.m. 28 augusti.
Jag tittade på utställningen i lördags och blev förvånad och smått förbannad faktiskt. Vad menar man? På vilket sätt uppmuntrar det här till att komma med synpunkter? Jag får bara en känsla av flams och trams och att man ska försöka hålla oss sysselsatta med annat än att ta ställning till – och lämna synpunkter på – Stadens förslag. Gå dit får du se. Undrar om jag kan ha missat några fantastiska godbitar eftersom jag tyckte det var så dåligt, torftigt och fjompigt!
Arkitektur Stockholm. En strategi för stadens gestaltning är ”ett samrådsförslag till ett tematiskt tillägg till översiktsplanen” står det i dokumentet. Samrådet pågår mellan 13 juni och 20 september. Översiktsplanen innehåller fyra stadsutvecklingsstrategier för den fortsatta planeringen av Stockholm: 1) Fortsätt att stärka centrala Stockholm. 2) Satsa på attraktiva tyngdpunkter. 3) Koppla samman stadens delar och 4) Främja en levande stadsmiljö i hela staden.
I strategin ”Främja en levande stadsmiljö i hela staden” tycker jag ett utvidgat Odenplan skulle passa alldeles utmärkt – ”Piazza Odenplan”. Men riktigt hur man ser på Odenplan framgår inte. Hittar följande formulering: ”Staden ska som komplement till city även verka för framtida omvandling i innerstadens övriga centralpunkter för kollektivtrafiken: Slussen, Odenplan och Fridhemsplan.” Hm, centralpunkter för kollektivtrafiken… Nog tycker jag dessa platser borde vara mer än så, men det kanske man menar också?
Namninsamlingen för ”Piazza Odenplan” fortsätter. Läs mer om Piazza Odenplan på separat sida här, se flikarna upptill – eller hos Odenplansgruppen.
Du kan skriva under namninsamlingen här.
På onsdag i denna vecka är det förresten informationsmöte om nya Odenplan i Bryggarsalen, Norrtullsgatan 12 N, kl 19. Mötet anordnas av Trafikverket, Stockholms stad och SL och ska behandla tunnelarbetet, hur Odenplan ska se ut framöver, nya entrébyggnaden och hur trafiken runt Odenplan ska ordnas.
Epsteins artikel i DN här
Några folkpartister hade en debattartikel i DN om Arkitektur Stockholm här.
Arkitektur Stockholm hittar du som pdf här. Skriftliga synpunkter lämnas till Stadsbyggnadskontoret senast den 20 september.
Uppdatering 14 juni:
Apropå Slussen… I SvD i dag har Ola Andersson en kolumn under rubriken ”Ödesfråga för folkets förtroende”. Han tar upp stans nuvarande förslag till omdaning av Slussen och jämför med det förslag som lagts fram av Konstakademien. Och så den intressanta frågan om hur politiker och tjänstemän i stan ska kunna behålla folks förtroende efter missar som t.ex. Stockholm Waterfront Building. Läs här.
Det är en sak att ge medborgarna möjligheter att yttra sig och en helt annan att bry sig om vad de sa. Sistnämnda förutsätter förstnämnda, men inte vice versa.
GillaGilla
Yepp, så är det!
Men blir vi många som yttrar oss är det i alla fall lite svårare att inte bry sig om det alls.
GillaGilla