Om duvor och rullstenar

En artikel i DN om Erik Penser har rubriken ”Man ska titta framåt – aldrig  bakåt”. Är det så? Ska man det? Det får mig att fundera om jag själv är alltför mycket bakåttittare. Lever jag i det förflutna? Nej för 17 gubbar, det gör jag inte alls det. Men visst, jag gillar historia, gamla hus, gamla saker, gamla bilder. Det har nog märkts i bloggen. Vad Penser menar egentligen hittar man lite längre fram i artikeln: ”Eftersom man inte kan göra något åt det som har hänt gäller det att minnas utan att fastna i bitterhet.” Och det håller jag med honom om.

Promenerade utåt Brunnsviken häromdan och förbi den stora byggplatsen för Norra Länken vid Norrtull. Tydliga rester av rullstensås ligger här i en jättestor hög – apropå att titta bakåt. Det är väl delar av Stockholmsåsen det här, ”förlängningen” norrut av gamla Brunkebergsåsen, som enligt Wikipedia anses gå (ha gått) från Brunkebergstorg i söder till omkring Johannes Kyrka i norr.

Titta vilka fina rullstenar!

Längre bort tog jag av uppåt Bellevue för att se hur det går med Carl Eldhs ateljé och dom andra gamla hus som ligger där. Ateljén är stängd under bygget av Norra Länken – skulpturerna är flyttade nånstans för att hållas i säkerhet tycker jag mig ha läst nånstans. Kommer ihåg en gång för flera år sen då jag var där på visning med arbetskamrater. Det var Carl Eldhs dotter Brita som skulle guida oss. Hon satt i en stol och berättade för oss om sin far och om samlingarna. Då och då somnade hon och sov en liten stund. Det var rart på nåt sätt. Vi stod tysta och väntade tills hon vaknade och fortsatte sin berättelse. Sen somnade hon igen.

En bit ifrån ateljén ligger en gammal träbyggnad med en skylt som upplyser mig om att Stockholms Brevduveklubb, grundad 1911, håller till här. Jag går närmare. En gammal grå trädörr in till en trädgård står halvöppen och svänger gnisslande i vinden. Naturligtvis kan jag inte låta bli att gå in en bit. Och jodå, en bit in i grönskan skönjer jag en nätbur av nåt slag och ser duvor därinne. Men jag vågar inte fortsätta längre in. En bil stod parkerad utanför. Och i kanten av bergknaggen utanför hade jag sett ett ställe där nån tydligen bott: rester av en ”sängplats”, nån gammal jacka, diverse skräp. Kanske var det fel men när jag såg det fick jag en känsla av att jag behövde vara vaksam. Funderade på hur bra det skulle funka att använda min tunga kamera som vapen och slå en eventuell anfallare i huvet med. Nåja. Jag trodde väl inte jag skulle bli överfallen av brevduvsentusiaster men gick i alla fall inte längre in till duvorna. Dessutom insåg jag ju att jag var en inkräktare. Hade bara gått in för att grinden stod öppen.

Gick ut på berget i stället och såg en flock duvor flyga runt runt mycket snabbt och elegant i en böljande cirkelrörelse upp och ner och fort och tätt över träden innan dom gick in för landning i duvslaget jag just nästan tittat på. Det var en mycket vacker flyguppvisning.
Artikeln om Erik Penser kan du läsa här.
(Lite större rullstenar och duvor om du klickar på bilderna).

9 thoughts on “Om duvor och rullstenar

 1. Gabrielle Björnstrand juli 31, 2011 / 3:58 e m

  Där uppe vid duvslaget och dess väktare var en av mina vänner häromdan; sa att hon blev mycket vänligt bemött.
  Visst är det fina trakter du beskriver. Minns att Strindberg – under sin tid i Uppsala – saknade Brunnsviken mest av allt. Och nu har jag en vän som studerar i Uppsala och säger likadant. Apropå att se sig tillbaka.

  (Kul skrivet förresten!)

  Gilla

  • Gabrielle augusti 1, 2011 / 10:08 e m

   Ja, det var bra att hon blev vänligt bemött vid duvslaget. Jag får väl knacka på och vara lite mer väluppfostrad nästa gång jag kommer dit.
   Strindberg, ja – han är ju med däruppe på Bellevue, står och tittar ut bort över Brunnsviken, ser ung och snygg ut och har dessutom kläder på sig (till skillnad från i Tegnérlunden).

   Gilla

   • Gabrielle Björnstrand augusti 2, 2011 / 12:10 f m

    Strindberg på berget är bäst, jag brukar klappa honom på foten (skon) när jag har vägarna förbi.

    Gilla

    • Gabrielle augusti 2, 2011 / 6:52 e m

     Det ska jag göra nästa gång jag går förbi – klappa honom på foten. Håller med om att den här unge Strindberg är bättre än den nakne giganten i Tegnérlunden. Jag tycker det är lite fånigt att han ska sitta där naken. Jag förstår förstås att det är ett konstnärlig grepp, men i alla fall..
     Dessutom tycker jag det är dumt att det heter Tegnérlunden och Tegnérgatan. Man skippade alltså det fina gamla gatunamnet Tre backar lång-gatan! Vi kunde väl ta tillbaka det gatunamnet + kalla lunden Strindbergslunden istället. Tycker jag. Mycket bestämt. Tegnér kan vi hylla nån annanstans.

     Gilla

 2. Anna juli 31, 2011 / 6:18 e m

  Härlig bild på duvor. Och stenar! Apropå titta bakåt eller framåt så finns det en del one-liners på temat. De flesta menar väl att vi kan lära oss av att titta bakåt för att använda lärdomarna framåt, så att säga.
  En sån där sentens, som jag tycker om är den som återkommer flera ggr i filmen Magnolia: ”We may be through with the past, but the past ain´t through with us”. Så sant, så sant…

  Gilla

  • Gabrielle augusti 1, 2011 / 10:11 e m

   Magnolia är en härlig film. Skulle gärna se om den nån gång. Den där sentensen minns jag inte, men den är bra.
   Kommer också och tänka på gamle Kierkegaard som lär ha sagt: ”Livet kan bara förstås baklänges men det måste levas framlänges” eller nåt i den stilen.

   Gilla

 3. ab augusti 1, 2011 / 12:47 e m

  Det är härligt att strosa runt i stan och upptäcka allt möjligt som man inte visste om.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 1, 2011 / 10:14 e m

   Ja, det är roligt. Och det har blivit mer gående än cyklande för mig på sistone. Just det där upptäckandet av nya ställen funkar lite lättare om man går. Häromdan hittade vi ett körsbärsträd dignande av bär på en öppen innergård på Söder. Tror inte jag hade letat mig in där om jag hade haft cykeln. Fast, nåja, cyklandet är härligt det med – på annat sätt.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.