Sluta slå barn! (2)

En italiensk pappa, som turistade i Stockholm med sin familj, örfilade upp sin 12-årige son på gatan i Gamla stan. Vittnen till händelsen kallade på polis och mannen greps. Nu har han fått utreseförbud och rättslig prövning väntar. Bra, tycker jag.

Det är förstås en riktig kulturkrock. I Italien som i många andra länder är det inte olagligt att slå barn. Tvärtom anser tydligen många att det inte bara är lagligt utan också att det behövs i barnuppfostran. Händelsen i Gamla stan kan kanske bidra till debatt i dessa länder om hur bra eller dåligt det är att slå sina barn. Eller också tycker dom bara vi är konstiga häruppe i Nord.

Har inte sett om DN eller SvD skrivit om det här så det får bli länk till Aftonbladet här. Den som kan italienska (inte jag) kan läsa i en italiensk tidning här. Citatet i rubriken betyder (tror jag):  ”Det var bara en tillrättavisning”.

Uppdatering 7 sept: DN skriver om förhandlingen i tingsrätten här.
Uppdatering 13 sept: Tingsrättens dom, läs här.

31 reaktioner på ”Sluta slå barn! (2)

 1. Anna september 4, 2011 / 6:50 e m

  Jag såg den där nyheten på Rapport eller kanske ABC regionaltv. Flera intervjuade italienare tyckte att pappan gått alldeles för långt. Ett slag kunde vara OK, tyckte en, om barnet kinkade. Andra var emot aga helt o hållet. Flera av dem sa också att media i Italien förmodligen kommer att uttrycka mer upprördhet över polisens agerande än över pappans.
  Det är bra att vi har förbud här i Sverige. När lagen kom en gång i tiden (1960-talet?) var jag tonåring och tänkte att det där är väl ett slag i luften. Föräldrar gör väl som dom vill i alla fall. Men nu tänker jag annorlunda.
  Hur tänker den förälder som ger sitt barn upprepade örfilar? Tror han verkligen att det är effektiv fostran. Skulle han acceptera upprepade örfilar av sin chef om han gjort bort sig på jobbet???

  Gilla

  • Gabrielle september 5, 2011 / 10:34 e m

   1979 kom lagen. I Föräldrabalken står: ”Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling”.
   Och visst är det intressant – och hoppingivande – att förbudet mot barnaga faktiskt ändrat människors attityd till våld mot barn i uppfostringssyfte.

   Gilla

 2. Bert september 5, 2011 / 7:55 e m

  En kollega till mig blev vittne till en kvinna som läxade upp sitt barn ordentligt. Kvinnan och barnet var nysvenskar och hon blev alldeles förskräckt, när hon blev tillsagd.
  – Det är olagligt i Sverige, sa min kollega.
  Kvinnan blev tyst och ångerfull och berättade att ”Det har inget berättat för mig”.

  Så kanske det kan vara. Alla får kanske inte veta allt.

  Gilla

  • Gabrielle september 5, 2011 / 10:30 e m

   Javisst, den där italienske pappan visste väl inte heller att det är olagligt i Sverige att slå barn. Men det är inte nån bra ursäkt. Det är fel att slå barn även i länder där det inte är förbjudet.

   Gilla

   • Berggren september 13, 2011 / 6:44 e m

    Vissa amerikanska delstater skulle säga att i Sverige så våldtar vi barn eftersom det är lagligt att ha sex med 15-åringar. Det var inte misshandel, det var bara en tillrättavisning sa italienaren. Det var ingen våldtäkt, det var bara jag och min flickvän som hade kärleksfull sex sa svensken.

    Gilla

 3. Mira september 6, 2011 / 9:53 f m

  Det är som om de hade mera respekt för lagen än för sitt eget barn…

  Gilla

  • Gabrielle september 7, 2011 / 5:49 e m

   Ja, just det…men det tar väl sin tid att ändra attityder. Vi har ändå nått en bra bit på väg i det här landet. Då är det samtidigt oerhört trist – för att inte säga riktigt hemskt – att läsa i tidningarna nu dom senaste dagarna att fallen av misshandel av barn ökar i Sverige.

   Gilla

 4. ab september 6, 2011 / 4:15 e m

  Jag kommenterade under den där italienska tidningsartikeln (på engelska) – nu är alla kommentarerna borta, såvitt jag kan se.

  Pappan hävar att han enbart höll i sonen, men det finns flera vittnen. Folk skulle inte ha rusat till och kallat på polis om pappan bara skrikit till och hållit tag i sin son.

  På tal om kvinnan som inte kände till lagen – det är otroligt att nya svenskar inte får ordentlig information. För många är det en fullständig nyhet att barn inte får slås och att män inte kan bestämma över sina fruar.

  Gilla

  • Gabrielle september 7, 2011 / 5:45 e m

   Vad bra att du kommenterade – även om det inte fick stå kvar sen. Om du vill öva dig ännu mer på italienska kan du läsa artikeln i La Stampa här.
   Och visst, det låter verkligen inte klokt att nya svenskar inte får fullödig information om vad som gäller i deras nya land.

   Gilla

 5. Anna september 9, 2011 / 12:34 e m

  Det är förhoppningsvis så en lag kan fungera. Normerande. 1979? Men det var nånting på 60-talet. Har googlat lite och hittar 1957 och 1966. Citerar: (barnombudsmannen.se)

  ”1957 upphävdes en paragraf i lagen som sa att en person som ‘under utövning av sin laga rättighet att aga den som står under hans lydnad, tillfogade skada som var ringa denne inte skulle fällas till straff därtill’.

  1966 upphävdes den paragraf som stadgade att föräldrar ska ‘ha uppsikt över sina barn och de då för att tillrättavisa barnet fick använda de uppfostringsmedel som med hänsyn till barnets ålder och övriga omständigheter kunde anses lämpliga’.” (Slut citat)

  I mitt (grumliga) minne gick diskussionen då ut på att det inte längre var tillåtet att aga barn. Problemet var dock att det inte heller var förbjudet. Det blev det 1979.

  Gilla

  • Gabrielle september 9, 2011 / 1:09 e m

   Tack. Intressant fördjupning och belysning. Det har kommit lite stegvis tydligen.
   Jag känner mig faktiskt lite stolt över att Sverige var först i världen med förbudet. Det finns en hel del som är bra med det här landet…bland annat det.
   Fast nu kommer uppgifter om att misshandel av barn ökat på senare år. Ruggigt! Stress, trötthet, arbetslöshet, ökad press på många olika sätt… Och så går det ut över barnen. DN här och här.

   Gilla

 6. Fredde september 13, 2011 / 2:27 e m

  Jag är emot aga av barn, men jag är också emot att vi ska försöka uppfostra andra länders invånare.

  Gilla

  • Fredrik september 13, 2011 / 2:59 e m

   Det handlar inte om att uppfostra andra länders invånare, det handlar om att informera och visa att man kan uppfostra utan våld. Vet inte om du menar att det var fel att döma den italienska mannen men om du gör det så förstår jag dig inte alls.

   Gilla

 7. Janne september 13, 2011 / 3:38 e m

  Vad jag vänder mot är argument som ”att jag fick stryk som barn och jag tog inte skada av det”. Rent trams. Jag fick stryk som barn på baken med hand, mattpiskare och björkris. Örfilar ven dagligen. Tyckte jag det var roligt? Nej. Blev jag snällare av det? Nej. Jag skulle aldrig komma på tanken att aga mina barn. Om inte jag tyckte det var roligt att få stryk varför skulle mina barn tycka det är roligt? Synd att italienaren kom så¨billigt undan. Klantigt av vittnena som inte var eniga i sina vittnesutsagor.

  Gilla

 8. Gola september 13, 2011 / 3:40 e m

  Konstigt att mobbning i skolorna ökar, misshandel på gatorna ökar, trots att aga är förbjudet i Sverige.
  Italienska barn har mycket mer respekt för sina föräldrar och äldre.

  Gilla

  • Robin Molin september 13, 2011 / 4:08 e m

   Är det inte bättre om man lyckas inge respekt i barnen på andra sätt? Det finns många vetenskapliga studier som pekar på starka korrelationer mellan barnaga och psykyska störningar i vuxen ålder.

   Gilla

  • Martin september 13, 2011 / 4:23 e m

   Ser gärna statistiken som visar hur misshandel och mobbing minskar i Italien till följd av deras fina barnaga.

   Du skall se att det finns lika gott om arga folk som tycker det var bättre förr (innan man daltade med ungdomen) i Italienska kommentarsfält!

   Gilla

 9. Matilda september 13, 2011 / 4:13 e m

  Vilket djäkla tjaffs för en enkel örfil.Ungen mår betydligt sämre över att se sin far behandlas som en våldtäcktsman av de svenska myndighteterna.Jag skäms över att vara svensk, gud vad pinsamt.

  Gilla

  • Robin Molin september 13, 2011 / 4:16 e m

   Vart går gränsen för ”bara en örfil” och en smäll på käften?

   Gilla

   • Robin Molin september 13, 2011 / 4:20 e m

    För övrigt visar den senaste studien jag läste i ämnet att man får lika kraftiga psykiska men av aga som om man blivit sexuellt utnyttjad som barn.

    Gilla

    • Janne september 13, 2011 / 5:56 e m

     Vilken tur jag har. Jag fick både stryk (föräldrarna) och blev sexuellt utnyttjad (storebror). Har jag tagit skada? Ja. Har jag gått i terapi? Ja.

     Gilla

  • Janne september 13, 2011 / 6:00 e m

   Du har förmodligen aldrig fått en lavett så då kanske du kan undvika att prata om det du nte har en susning om – *känd chokladdryck*.

   Gilla

   • PelleP september 13, 2011 / 7:34 e m

    oboy?

    Gilla

 10. Tommy von Bulldog september 13, 2011 / 5:02 e m

  I detta landet är det helt ok att mörda och råna människor bara man är under 18 år. Inga unga får lära sig att respektera andra i detta landet, säger du till en kille på 17 år kanske en vältränad kille på ca 90 kg. Om man säger till honom fy skäms på dig när han gör ett inbrott eller rånar och misshandlar en gammal tant till döds, då kan ju grabben i fråga anmäla dig för ofredande mot barn. Heja Sveriges slapphet mot våldet. Nej en jävla omgång skulle dom ha glinen när dom är ute och jävlas med allt och alla.

  Gilla

  • Robin Molin september 13, 2011 / 5:10 e m

   Då kanske det är i lagstiftningen problemet ligger? Hårdare straff för unga när de begår brott kan ju vara en lösning. Respekt går att lära ut utan våld. Om någon inte lyckas med att inge respekt, utan våld, behöver denna person uppenbarligen större kunskaper i ämnet..

   Men om vi tillåter barnaga får vi helt andra problem till följd av den psykiska ohälsa detta kan skapa i barn och unga.

   Gilla

 11. rodenback september 13, 2011 / 5:26 e m

  Jag blev slagen av både min mor och en lärare. Ørfilar är oerhørt kränkande. Det är slag i ansiktet, om någon inte fattat det. Hur kan det på något sätt ha en positiv effekt?
  ”– Att bli slagen är en hälsofara även på lång sikt. Barnet upplever att hemmiljön har blivit farlig och går och väntar på nästa slag. En av föräldrarnas viktigaste uppgifter är att skydda barnet från fara och den som har blivit slagen tappar tilliten.” Åsa Landberg, psykolog, Rädda Barnen

  Gilla

 12. Gabrielle september 14, 2011 / 9:46 f m

  Tack för alla kommentarer!

  Som sammanfattande svar vill jag säga:

  Att slå barn är olagligt i Sverige, den som besöker det här landet ska följa landets lagar.

  Att Sverige som första land i världen införde förbud mot barnaga tycker jag är något man kan vara stolt över som svensk. Kan det som nu hänt bidra till en diskussion i andra länder om föräldrars våld mot barn tycker jag det är alldeles utmärkt.

  Att slå barn är inte en bra ”uppfostringsmetod”, barn ska inte slås, kuschas och kuvas till lydnad. Hur tror du att ett barn som blir slaget känner sig inuti? Läs citatet från Åsa Landberg i rodenbacks kommentar ovan.

  I stället för att uppfostra barn och träna dom att lyda genom bestraffningar, våld, skamvrå m.m. ska man främja en miljö där barnet på bästa sätt kan utveckla sin emotionella intelligens och sin personlighet. Lars H Gustafsson beskriver synsättet i sin bok ”Växa inte lyda”. Läs den! På sidan Längre texter här i bloggen (en av flikarna ovan) finns också en artikel – ”Emotionell utveckling viktigare än att lyda mamma och pappa” – som handlar om hur barn behandlats under historiens gång, om olika synsätt på uppfostran och om det ”hjälpande/naturliga föräldraskap” som nu växer fram på flera håll. En grundtanke i den bok som artikeln baseras på – Robin Grilles ”Parenting for a peaceful world” – är att världen faktiskt skulle kunna förändras till en betydligt fredligare plats om föräldrar världen över behandlade sina barn på ett bättre sätt.

  Gilla

 13. Sven Erik Hansson september 17, 2011 / 6:29 e m

  Kulturkrock?Ja mest på att svenska folket i synnerhet på 70-talet var lydiga att följa vad mediaeliten och kultureliten och andra bildade eliter tyckte.Förbud mot barnagalagen var nåt som den eliten införde på 1970-talet.

  Gilla

  • Gabrielle september 18, 2011 / 9:36 e m

   Oavsett hur lagen tillkom var det bra. Sverige är helt klart ett föregångsland på det området.
   Jag vet inte vad som ligger bakom din kommentar och vilken åsikt du själv har om förbudet att slå barn. Jag tycker det är helt självklart att det är fel att slå barn. Inget gott kan komma av det.

   Gilla

 14. sven september 29, 2011 / 2:28 e m

  Jag tycker också det är fel att slå barn däremot att några enstaka gånger ge en dask är tillåtet.Jag menande att vi i Sverige har en tro på den goda eliten.Folkhemsprojektet är i mångt och mycket den bildade sekulära elitens projekt och det tycker jag är bra.

  Gilla

  • Gabrielle september 29, 2011 / 6:21 e m

   Jag tycker inte man ska daska heller. Det är också en kroppslig bestraffning, en form av våld om än milt. Och när skulle det vara ok att daska och när inte – och för vad? Och om en dask är ok – är en (lätt) örfil ok då också?
   Man kan ju göra tankeexperimentet och jämföra med en arbetsplats där chefen blir arg på en anställd och vill tillrättavisa personen. Inte daskar han eller hon till då eller ger en örfil. Hoppas jag!
   Sen är det förstås så att man som förälder kan vara tvungen att t.ex. flytta undan ett barn från nåt som är farligt som att springa ut i gatan osv. Det måste ju göras genom den fysiska övermakt man har över barnet. Men det är en annan sak än fysisk bestraffning.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.