Mera usch och fy

Det har gått ett par dar sen sist. Lusten att blogga har inte riktigt funnits. Ändå finns det förstås massor jag skulle kunna skriva om – och som vanligt det ena eller det andra som jag blir arg på eller upprörd över. Som sossarnas hantering av Juholt-affären, att han nu sitter kvar som partiledare efter allt som hänt. Nog känns det som ett Västgötaklimax och att ”vi” nu bara ska gå vidare tralala.

Så här står det i NE om antiklimax: ”övergång från ett starkare uttryck till ett svagare; matt upplösning på gradvis ökade förväntningar, ‘västgötaklimax’, t.ex. ‘Det är härligt i himmelen, det är ljuvligt, ja, det är trevligt”. – Matt upplösning… ja, det kan man säga. Om Juholt nu verkligen inte i lagens mening brutit mot några fastställda – men kanske oklara – regler så har han i vilket fall som helst visat sig vara en slarver och en person med inte särskilt gott omdöme. Jag tycker det är stötande att han sitter kvar och att leden nu sluts omkring honom, att han ska stöttas och få fortsätta efter allt som hänt. Det handlar inte om hämndkänslor om att han borde avgå, det handlar om rättvisa. Jämför med Mona Sahlin. Läs vad necesse est skriver om detta här.

Carl Bildt gör mig också arg. Det är helt rätt om han nu kollas upp närmare efter dom uttalanden han gjort om Lundin Petroleum, sin egen roll och om dom två svenska tillfångatagna journalisterna i Etiopien. Såg du Skavlan häromdan? Tala om att glida undan – eller ljuga rent ut? eller i varje fall slira ordentligt på sanningen? – och så på känt maner säga Goddag yxskaft. Han får frågor om Afrika och börjar tala om Norge. Ansvar, Carl Bildt, har du hört talas om det? Och klarspråk – är det begreppet bekant?

Och så Migrationsverket då, ett gammalt ”hatobjekt” i den här bloggen. Nu utvisar man en 91-årig dement och nästan blind ukrainsk kvinna som dessutom har hjärtproblem. Hon ska skickas tillbaka till hemlandet. Inga av hennes släktingar finns kvar där, dom bor i Sverige. ”Migrationsverkets förtroendeläkare anser att det inte finns några medicinska hinder för att utvisa henne, och att hon kan få en god vård i Ukraina” står det i Expressen i dag och ungefär samma formulering i DN. Jag funderar över vad som ingår i ”vård” och vad som menas med ”medicinska hinder”. Hälsa handlar tydligen enbart om kroppslig hälsa. Förtroendeläkaren ser enbart den här gamla kvinnan som en kropp med olika defekter. Kroppen ska vårdas i Ukraina. Hur hon mår inuti bryr sig läkaren tydligen inte om. Men det ingår kanske inte i hans jobb.

En läkares uppgift är att ”bota, lindra och trösta” har jag hört. Kan läkaren inte bota ska man försöka lindra, kan läkaren inte lindra så ska läkaren göra sitt bästa för att trösta. Varför alls detta trösta om själen – eller psyket – är helt oviktigt i sammanhanget. Men det där kanske bara är en ramsa som inte gäller längre…

Lagen om ”synnerligen ömmande omständigheter” som Migrationsverket handlar efter funkar alldeles utmärkt säger migrationsminister Tobias Billström. Han kommenterar förstås inte det enskilda fallet. Men Migrationsverket och dess förtroendeläkare bedömer att det är helt ok att utvisa en 91-årig demenssjuk och närmast blind kvinna till Ukraina där ingen anhörig finns som kan hjälpa henne. Skamligt? Ja.

Expressen om den gamla kvinnan från Ukraina här och här.

Uppdatering 18 oktober: 
Nu har Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg tillfälligt stoppat Migrationsverkets utvisning av den gamla ukrainska kvinnan som heter Ganna Chyzhevska. Läs DN här.  Bra! Hoppas det nu leder till ett mer mänskligt beslut som innebär att hon får stanna hos sin familj i Sverige.

12 thoughts on “Mera usch och fy

 1. Anna Johansson oktober 17, 2011 / 11:42 e m

  Migrationsverkets förtroendeläkare måtte inte ha alla hästarna i stallet. Låter som en sjuk mans beslut.
  Inga förmildrande omständigheter PYTTSAN!!!!

  Nu är jag glad att jag är norskfödd.

  PS När det kommer till förtroende läkare, Migrationsverkets eller försäkringskassans,
  så verkar det vara ”läkare” som borde ha förlorat sin legitimation. Oftast så har dom inte sett människorna de dömer o bedömer. Tack för ordet!!!
  DS

  Gilla

  • Gabrielle oktober 18, 2011 / 6:37 e m

   Bra rutet! Och just det där att den förtroendeläkare som bedömer människor i såna här fall oftast inte träffar personen i fråga. Nog är det märkligt, minst sagt!

   Gilla

 2. Johan Andersson oktober 18, 2011 / 12:29 f m

  Och hur mycket har hon betalt i skattepengar under sitt yrkesverksamma liv? Kan hon försörja sig på den pension hon får från Ukraina (tror inte det, men visa mig gärna om hon kan försörja sig själv).

  Vi kan inte ta in alla åldringar från hela Europa, bara för att de skulle ha det bättre i Sverige! Att ta in gamlingar som redan är i pensionsåldern är ju det dummaste man kan göra. En garanterad nitlott, bara utgifter och ett försörjningsansvar för någon som inte har arbetat ett enda år och inte betalt in en enda krona till pensionssystemet!

  Och pensionerna som redan nu är låga, hus påverkas de, om vi ska ta in människor som inte betalt en krona till att leva av potten som andra har betalat in till?

  Gilla

  • Anna oktober 18, 2011 / 12:43 f m

   Ojoj. Tror du att dom som lever av bidrag i Sverige har tjänat in sina bidrag själva? Inte då. Det är vi andra, vi som jobbat och betalat mycket skatt, som står för merparten. För min del betalar jag hellre skatt för att en gammal dement tant ska få stanna än för att unga starka friska mänskor ska gå arbetslösa och leva på bidrag.

   Gilla

 3. Anna oktober 18, 2011 / 12:39 f m

  Den här utvisningen ter sig totalt obegriplig. Vad gör Migrationsverket? Är de ute efter att utmana lagen genom att offra den här gamla kvinnan? Obegripligt! Håller med även i övrigt. Bildt utmanar och provocerar genom att vara så himla kaxig och undanglidande. Jag tror taktiken är dåligt vald och att han kommer att  inse det själv så småningom. Hans initiala kommentar om journalisternas resa in i den farliga provinsen säger en hel del. Lite likhet faktiskt med en viss herr J. ”Skjuta från höften”. ”Tala först och tänka sen”. Vem var det som sa att man bör koppla in hårddisken innan man trycker på Prataknappen? Nån som förresten lagt märke till att hr J. blivit påkommen med ännu en historia som inte direkt ökar förtroendet? Han har gjort sig själv till hjälte med en påhittad historia. Läs mer här.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 18, 2011 / 2:36 e m

   Ha ha! Håller han på med sånt också, den där Juholt! Påhittig på flera sätt tydligen
   Kommer att tänka på Ohlys ärofulla minnen av att ha spelat fotboll med Nacka Skoglund. Det var ju också bara ”hittepå”.

   Gilla

 4. r a oktober 18, 2011 / 10:11 f m

  Flygbolaget har ingen anledning att vägra transporten, poliserna som administrerar utlämningen kan sätta på hand och fotfängsel, transportblöja och spottmask. Med lämplig sedering går förrättningen sedan att utföra utan risk för flygplanet.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 18, 2011 / 2:30 e m

   Hm, säkerhetsinsatser… Vem vet, hon kanske inte bara är en 91-årig dement, hjärtsjuk och halvblind gammal mormor utan terrorist också.

   Gilla

 5. Gabrielle Björnstrand oktober 18, 2011 / 4:48 e m

  Läs den Barmhärtiga Samariten, du som blev arg för att hon är gammal och fattig.
  Vilka ryssars pengar tror du nu pumpas in i Volvo via en mer än ”hittepåig” Finanstyp; fattar du att de kom från de jobb tusentals ryssar, inklusive UIkrainare lagt in i gamla företag, som sedan köpts billigt av de numera stenrika Oligarkerna? Och Vems är den ryska oljan? Kan vi möjligen ha tillräckligt mycket fantasi för att kvitta gasledningen i Östersjön mot en gammal kvinna som behöver hjälp.

  Ryssland går in i Volvo (SAAB ska det vara, se kommentar nedan), oligarkens pengar till hälften stulna från ryska folket, hjälper svenska arbetare. Så visst fan kan vi hjälpa en dam på nittio. En viss herr Andersson lever kvar i ett GammelSverige, som är så oberoende av omvärlden att det inte finns inte längre.

  Gilla

  • Anna oktober 20, 2011 / 5:28 e m

   Klyftigt tänkt och sagt! Gränserna för det där Fina som heter Solidaritet brukar ofta bli identiska med våra nationsgränser i somligas argumentation. På det viset ser man stora likheter mellan de två S-demokraterna, oavsett vilket av orden Social och Sverige som S-et står för.

   Gilla

 6. Gabrielle Björnstrand oktober 19, 2011 / 11:18 e m

  G. ursäkta, men jag är ungefär lika ointresserad av bilföretag som av fotbollslag: AIk eller Gais, Saab eller Volvo.
  Men – hur som – det var rysk investering i Saab jag syftade på, och inget annat.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 20, 2011 / 8:03 f m

   Ok, gjorde ett litet tillägg i din kommentar. Jag tyckte det framförallt var intressant att du belyste sambandet som du gjorde (oavsett bilmärke). Du pekade på en aspekt jag inte alls tänkt på.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.