På bussen

Han sitter en bit bakom mig. Jag ser honom inte utan hör honom bara tala i mobilen. Det är absolut inget tjuvlyssnande för han pratar rätt högt. ”Har du hört nåt från sjukhuset?” säger han och får tydligen en rapport. Han fyller i med ett ok lite då och då när den andra personen talar. Och så pratar han om nån som blivit så nervös av det här att hon oroar sig för allt möjligt annat – kanske handlar det om nån nära anhörig till den som är sjuk. Låter inte så bra det där. Men samtalet rör sig inte bara om bekymmer utan glider iväg in på en del annat. Och nu ska han just iväg och hämta bilen nånstans och passa på att göra nåt ärende, vad det var har jag glömt. Men det blir en hel del ok…ok…ok igen.

Nu hör jag att samtalet håller på att ta slut. Sånt brukar ju märkas på tonfallet också. Han avslutar med ”Kusö Kalv – hej!”. VA?! Sa han ”Kusö Kalv”?! Varför det? Hörde jag fel? Vad är det för ord som kan låta som ”Kusö Kalv”? Nåt som var uselt? Och att klockan var halv nånting? Eller vadå?

Kanske var det istället ett ”internt” sätt att avsluta samtalet på, nåt som bara dom inblandade begriper? Dom kanske har seglat dit ihop nån gång och har nåt roligt minne därifrån? Och så har dom börjat säga ”Kusö Kalv” till varandra. Det händer ju i dom bästa familjer att man har sånt där ”kodspråk” för det ena eller andra. Men för all del, det troligaste är nog att jag hörde fel. Efteråt gick jag förstås ett bra tag och funderade på vad han kan ha sagt som lät som ”Kusö Kalv”. Jag lär aldrig få veta det. Ett av vardagens små mysterier…

Vad är Kusö Kalv då undrar du kanske? Det är en ögrupp en bit ut till havs som hör till Axmar naturreservat utefter södra norrlandskusten, nånstans mellan Gävle och Söderhamn. Kalv är väl förresten ett lustigt ord i sammanhanget. Man talar ju om att en glaciär kalvar. Och jag antar att man med Kusö Kalv menar att öarna Kusö Kalv är ”avkomma” av den större ön som heter Kusö.

Jaha, så där kan det bli bara för att jag hör nån snacka i mobilen – vilket ju inte är direkt ovanligt i den stockholmska kollektivtrafiken. Folk pratar ofta och inte sällan rätt ogenerat i mobilen som om dom inte alls tänkte på att andra människor hör vad dom säger. Fast just det här samtalet innehöll inte nåt som gjorde mig generad, som man kan bli ibland, utan bara konfunderad.

Kusö Kalv på dig!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.