Stockholm lyser

Det blev två promenader i dag: först en medan solen var framme. Det blev Djurgården och promenad till Beckholmen. Ön är inte alls sig lik utan ser helt avskalad och halvt bortgrävd ut, och det gick bara att gå in en liten bit på ön. Där det tidigare varit buskar, träd och gräs är nu kala klippor. Jag tänker att kanske ger det här en bild av hur holmen kan ha sett ut för mycket länge sen. Det som pågår är marksanering. Man tar bort och byter ut gammal giftig jord. Föroreningarna är bly, kvicksilver och PAH (polycykliska aromatiska kolväten), men även arsenik, koppar och zink. Det där kommer från den hantering av trätjära som förekommit på ön sen början av 1600-talet. Varvsverksamheten har också bidragit till föroreningarna. Läs mer här.

Det blev en kvällspromenad också. Jag ville ut för att titta på stan i julbelysning. Jag tror aldrig stan har varit så vackert upplyst som den är denna jul- och nyårstid! Sergels Torg-fontänen med stora lysande granar och renar, Drottninggatan med lysande vita ”kristallkronor”, Gamla Brogatan med långa ”hängmattor” som glittrar i alla möjliga färger, Klarabergsgatan med hängande stora röda droppar (eller föreställer det tvärtom juleljus i röda runda trästakar?) och så Vasagatan med höga smala stänglar där stora röda glimmande bollar hänger. Mycket vackert. Vasagatans julbelysning får mig att tänka på några särskilt snygga nedgångar till metron i Paris som pryds av blomstänglar i jugendstil (hittade en snygg bild på flickr här).

Det är nyårsafton. Necesse est skriver tänkvärt om denna speciella afton här. Hon har en vacker sjöfågel med och inspirerar mig att lägga in en fågelbild också – långt bort från december-Stockholm.

Fågeln är inte särskilt vacker men den har ett roligt namn och låter dessutom roligt. Det är en Kookaburra. Hur den låter kan du höra t.ex. här. Bilden tog jag i nån liten parksnutt i närheten av Melbourne i början av december.

Gott Nytt År!

6 thoughts on “Stockholm lyser

 1. Molle december 31, 2011 / 11:05 e m

  Gott Nytt År Gabrielle

  Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand januari 1, 2012 / 12:43 f m

  Från mig med: Ett riktigt gott nytt år. Nu fick jag lust att gå alla de där gatorna, igen!

  Gilla

 3. Gabrielle Björnstrand januari 3, 2012 / 7:57 e m

  Idag såg jag det, de blå vågorna på gamla brogatan var bäst.
  förutom då den ryska historiens målare på Nationalmuseum.

  Gilla

  • Gabrielle januari 3, 2012 / 8:53 e m

   Ja, vad bra att du fick se vågorna också!
   Utställningen på Nat.mus. har jag inte sett än. Var bara inne på museet häromdan och tinade upp händerna i varmvatten på damtoaletten. Men jag ska ta mig längre in och högre upp nästa gång.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.