Visst är min ande…

Ibland kommer det fram nån gammal lapp nånstans ifrån, i en ficka, ur en väska eller en låda eller bara i den allmänna kökkenmödding som kan uppstå här och var hemma hos en icke alltför ordningsam person. Nyss hittade jag det här antecknat på en sån lapp:

Visst är min ande mycket pauvre
men jag är lycklig när jag sofver.

Och jag minns den lilla utställningen som handlade om Harriet Löwenhjelm som jag såg på Stockholms stadsbibliotek nån gång förra vintern. Det var då jag antecknade dom där raderna. Vad ung och söt hon var på bilderna i utställningen och vilken rolig person hon verkar ha varit. En alldeles speciell oförutsägbar begåvning – egensinnig fantasi i både text och bild. Raderna ovan är tagna ur ”Vantro- och förtviflansboken, tillägnad alla dem, som äro fångna i vantro, förtviflan och andra svåra synder och laster”, ett handskrivet manus från 1909 som finns på Kungliga Biblioteket. Det fanns nog en teckning till dom här raderna också på utställningen som visade en sovande Harriet.

En liten föreställning hölls med föredrag, textläsning och musik. Med i publiken satt en silverhårig mycket gammal dam, dotter till Harriet Löwenhjelms bror.

Harriet Löwenhjelm har varit med i ett par blogginlägg tidigare här. Söker du på Löwenhielm (lite felstavat alltså! sorry) i sökrutan så hittar du dom. Kanske berörs jag också särskilt av Harriet Löwenhjelm eftersom hennes öde – att dö ung i tuberkulos, bara 31 år gammal – påminner om min morfars mors öde. Hon var lite äldre när hon dog i tbc, nästan 37, och hade hunnit få fem barn. Hur hon tyckte det var att vistas på sanatorium kan du läsa om i inlägget Gamla papper (3).

Länk till Harriet Löwenhjelm-sällskapet här. Snyggt gjord hemsida.
Pdf med dikter av Harriet Löwenhjelm här.

2 thoughts on “Visst är min ande…

 1. Björn Nilsson januari 13, 2012 / 8:03 e m

  Hittade för någon tid sedan något som heter Litteraturbanken. http://litteraturbanken.se/#!start Där är Harriet L. månadens diktare. Om man listar ut hur man går vidare på sajten finner man ett antal av hennes handskrifter fotograferade.

  Gilla

  • Gabrielle januari 13, 2012 / 11:01 e m

   Åh! Tack för länken. Nu har jag tittat och det är roligt att också få se hennes teckningar. Hon såg ju tydligen på sig själv mer som bildkonstnär än diktare. Visst är det nåt speciellt med henne.
   Och överhuvudtaget är ju den där Litteraturbanken en riktig guldgruva! Där kan man nog tillbringa mycket tid och sitta och leta runt och läsa Sophia Elisabeth Brenner (oj, nej nog för svårt!),Almqvist och Dan Andersson och en massa andra… Roligt!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.