Stänga dörren

Kommer ut sent för en liten promenad den här grå grå dagen. I vintermörkret på väg över bron möter jag Stänga-dörren-tanten. Det är länge sen jag såg henne, och i minnet far jag nu nästan 35 år tillbaka i tiden.

Hon ordnade sagostund för småbarn, och vi gick dit. Mammor (det var mest dom man såg ute med barn på den tiden, bara nån enstaka pappa) kunde lämna sitt barn där en stund och passa på att göra nåt ärende eller så kunde man vänta i rummet utanför. Med stängd dörr.

”Inte stänga, inte stänga”, bad min lilla kille. Allra helst ville han ha mig med i rummet. Men det fick man inte. Jag skulle sitta utanför. Med stängd dörr. Jag försökte förhandla med tanten om att åtminstone få ha dörren på glänt så att han kunde se mig sitta där i rummet utanför. Vi gick aldrig dit mer. Vi läste sagor hemma istället.

Detta var flera år innan Anna Wahlgrens ”Barnaboken” kom ut (första gången var 1983), men …hm…jag tycker tänkandet – inställningen hos Stänga-dörren-tanten – liknar Wahlgrens, i varje fall som jag uppfattat den. Nu skulle jag förstås kunna ge mig in på en utläggning här om vad jag tycker om Wahlgrens åsikter och om hennes råd till föräldrar om hur man ska ”uppfostra” barn, få dom att sova i eget rum osv. Men lite grann känns det som att slå på nån som redan ligger (efter boken ”Felicia försvann”) så jag avstår från det. Fast i och för sig ser jag på Wahlgrens hemsida att hon får en hel del stöd och uppmuntran av föräldrar som anser sig ha haft nytta av ”Barnaboken”. Riktigt slagen till slant är hon väl inte, kanske.

I en kommentar hos necesse est har jag skrivit vad jag tycker om det här när ett vuxet barn skriver av sig ”sin sanning” om sin mamma eller pappa. Du hittar kommentaren här. Om jag ska läsa Felicia Feldts bok vet jag inte. Det finns ju så mycket annat jag vill läsa.

Och annars? Ja, mörkt som sagt, mörkt och grått och ganska motigt. Oxveckor kallas visst den här tiden.

6 thoughts on “Stänga dörren

 1. Gabrielle Björnstrand januari 18, 2012 / 11:31 e m

  Oxveckor var ett bra uttryck. Var får du dina gamla svenskord ifrån?
  Vargtimmar har vi ju inga – men oxveckor, si si.

  Gilla

  • Gabrielle januari 21, 2012 / 10:53 e m

   Ja, du. Oxveckorna har jag lärt mig alldeles nyligen men tycker också det känns som bra benämning på den här tiden.
   Vargtimmen? Jo, men visst har vi den. Vet du förresten att fransmännen kallar den tiden på dygnet ”entre chien et loup”? Dvs den tid då man inte kan se skillnad på en hund och en varg. Ett franskt uttryck som fastnat i min skalle fast jag inte kan påstå att jag haft så stor användning av det direkt när jag varit i Frankrike.

   Gilla

   • Gabrielle Björnstrand januari 22, 2012 / 3:34 e m

    Med ”har inga” vargtimmar menar jag mest att jag inte lider av dem. Oxveckorna däremot…
    Mellan hund och varg, ja – det är väl ett bra uttryck för Freuds gamla devis: Vi vantrivs i kulturen ; )

    Gilla

 2. Anna januari 19, 2012 / 1:02 e m

  Bra inlägg och välfunnen rubrik! Jag känner inte till Anna Wahlgrens bok särskilt väl. Minns att det var mycket ståhej kring den, mycket debatt. Den lär ha sålts i en halv miljon exemplar och man kan undra om lika många familjer har praktiserat hennes metoder. Kanske inte så bra… jag hörde Hugo Lagercrantz kommentera häromdan. Han sa att det är synd att forskningsrön och verkligt vetande får så lite uppmärksamhet i jämförelse med såna här böcker av lekmän (inte ordagrant citerat av H.L. för det minns jag inte, men det var av den innebörden). Han kände till en rad exempel i Barnaboken där barnläkare och forskare har kommit fram till rakt motsatt slutsats jämfört med Wahlgren. Det mest kända exemplet är att spädbarn inte ska sova på mage – som det står i boken – eftersom det medför ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Man kan undra hur många fler än Felicia som har lidit skada av ett okänsligt, okunnigt och oengagerat föräldraskap, i en del fall kanske som direkt följd av att Barnaboken blev så himla poppis. Och verkar ha fortsatt att sälja bra under åren.

  Gilla

  • Gabrielle januari 21, 2012 / 10:57 e m

   Intressant med Lagercrantz kommentar. Nej, det är klart: Anna Wahlgren är ”expert” enbart i kraft av att hon fött många barn själv. Kunskaper om barnpsykologi eller annan psykologi för den delen tror jag inte hon har. Det är rätt förfärligt egentligen att en sådan persons åsikter och råd slår igenom så stort och blir nån sorts just ”expertkunskap” som unga föräldrar förlitar sig på. Ju mer jag tänker på det desto mer tänker jag att om dotterns bok (även om det är en hämndbok) gör att unga föräldrar slutar ta till sig Wahlgrens råd så är det en väldigt bra sak.

   Vem ska man lyssna på då? Ja, t.ex. Lars H Gustafsson, barnläkare som jobbat med barn hela sitt yrkesliv och dessutom själv har flera barn, eller Jesper Juul, dansk familjeterapeut och författare. Eller australiensaren Robin Grille, psykolog och terapeut, som jag skrivit om på sidan Längre texter.

   Gilla

   • Anna januari 22, 2012 / 8:05 e m

    Det kan man kanske hålla med om… jag menar, om Felicias bok får den effekten så kanske det var rätt att ge ut den. Då blir syftet med den ett helt annat. Tja, ja. Påminner en smula om Peter Englunds kommentar till att Björn Ranelid ska delta i Melodruttfestivalen: ”Allt som håller honom från skrivande är bra”. Sidoeffekten blir den viktiga effekten…
    Det har sagts och skrivits mycket i polemik mot Wahlgrens bok, genom engagerade journalister och av barnläkare och andra experter. Men allt det föll liksom bort med tiden. Jag hoppas ju i mitt stilla sinne att föräldrar söker lite varstans för hjälp hur man gör och de inte nöjer sig med en berömd bok.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.