100-101-åring

Den 24 november förra året fyllde Kungsgatan 100 år. Jag missade det eftersom jag var på andra sidan jordklotet då (Melbourne). Men i dag gick jag förbi och försökte plåta lite i det för dagen väldigt prickiga vädret. Det är norra Kungstornet som syns där bakom bron.

Lutternsgatan hette den gamla gata som man schaktade ut för att bygga Kungsgatan 1905-11. Så här såg del av den gatan ut (västerut från Regeringsgatan mot Malmskillnadsgatan) innan man drog igång alltihop. Vid brandgaveln ligger nu norra Kungstornet.
Foto: Kasper Salin. Stockholmskällan, Stockholms stadsmuseum (Fotonummer F 2841)

Mitt eget förhållande till Kungsgatan då? Ja, när vi kom och hälsade på hos släkt i Stockholm och var tillräckligt stora för att få gå ut utan vuxna var det Kungsgatan man ”drog” på. Spännande för en tonåring från den lilla staden Söderhamn. När jag själv flyttade till Stockholm för att plugga efter studenten var det i början alltid Kungsgatan jag orienterade mig ifrån nästan oavsett vart jag skulle. Vilken lantis jag var på den tiden. Stan kändes stor och rätt skrämmande. Kommer ihåg att jag en gång – när jag tydligen helt djärvt släppt Kungsgatan – virrade bort mig och gick till en korvkiosk nånstans och frågade ”Var är jag?” Så kan det vara (eller kunde vara) att komma från en småstad till den stora staden Stockholm.

Större bilder om du klickar på dem.
DN hade en artikel med flera bra bilder här.

2 thoughts on “100-101-åring

 1. Björn Nilsson januari 23, 2012 / 1:19 e m

  Kungsgatan känns avsides på något sätt, i alla fall om man talar om sträckan Stureplan och upp till närheten av Sveavägen. Sällan jag går där numera. Och kilar man in på en sidogata bortom kontorstid kan det vara skrämmande tomt. Delar av Hornsgatan känns på samma sätt, en paradgata som kommit i bakvatten. Undrar om inte köpcentrat runt Sergels torg har bidragit starkt till att sänka Kungsgatan som gatan ‘dit man går’.

  Det var väl annat när Ivar Lo skrev ‘Kungsgatan’-romanerna.

  Gilla

  • Gabrielle januari 24, 2012 / 1:41 e m

   Ja, jag håller med dig. Jag går också sällan på Kungsgatan mellan Stureplan och Sveavägen (inte så ofta delen mot Vasagatan heller när jag tänker efter). När jag går biten mot Stureplan är jag för det mesta på väg till bio. Sergels torg har säkert bidragit till viss ”avfolkning” av Kungsgatan och så är det väl nån sorts stråk nu mellan Stureplan och neråt Norrmalmstorg också, Biblioteksgatan m.m. Fast just jag går inte där särskilt ofta heller.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.