Xicales

Från stranden ser man huset och dess vitmenade väggar där det ligger inbäddat i grönska och omgivet av stora snår med trumpetformade blåvita blommor. Det är Xicales, dom blommor som gett huset dess namn Los xicales. Namnet påstås komma från ett indianord som helt enkelt betyder blommor. När Sard kommer dit på sin vandring är huset obebott, men han vet eller känner på sig att det är nånting viktigt med det. Huset spelar en viktig roll i boken ”Sard Harker” av John Masefield. Är det nån som kommer ihåg honom i dag? Boken publicerades första gången 1924 så det är rätt gammalt. Berättelsen i boken börjar 1897.

När jag läste om romanen för ett par år sen för första gången på länge blev jag konfunderad över dom platser som förekommer tills jag insåg att det helt enkelt är påhittat. Det Santa Barbara som Masefield har i boken överensstämmer inte alls med dagens Santa Barbara i Kalifornien. Romanen utspelar sig istället nånstans i Mellanamerika. Sard Harker är en sjöman som av olika omständigheter missar sin båt, The Pathfinder. Han ger sig iväg på en strapatsrik vandring för att försöka ta sig tillbaka till sitt skepp och råkar ut för det ena och det andra. Allt målande beskrivet och med en sällsam suggestiv stämning – samtidigt som boken också känns lite gammeldags romantisk. Kanske tycker jag  mycket om boken också för att min mamma läste den för oss barn. Hon hade boken på engelska och översatte medan hon läste för oss.

Varför tankarna på Xicales kommer nu är nog några associationer som börjar med magnoliorna, fast det är ju alldeles för tidigt än för magnoliaspaning. Tänkte också på namnet magnolia, ett mjukt och vackert ord. Och sen far tankarna vidare till ett annat blommande träd eller buske med ett vackert namn: frangipani med mjuka små blommor i blekgult eller rosa. Därifrån gled tankarna över på xicales. Kanske är blommorna i Masefields roman lika påhittade som dom trakter hans huvudperson, Sard Harker, rör sig i.

I North Queensland, Australien, växer på sina ställen stora snår med frangipani. När det regnar framhävs doften och mjuka blommor faller av och ligger som en matta på marken.

Hm, ja, så om du vill läsa nåt lite gammaldags romantiskt och samtidigt stämningsfullt och spännande kan du ta ”Sard Harker”. När jag var i tonåren läste jag också böckerna om Ned, ”Levande Ned” och ”Döde Ned” tror jag dom hette. Men jag minns nästan ingenting av dom. Var det kanske nån som klarade sig från en avrättning? Jag får leta lite efter det där vid tillfälle, gå till bibblan eller så.

2 thoughts on “Xicales

 1. Anna mars 20, 2012 / 10:47 f m

  Döde Ned är den första av de två böckerna, har jag för mig. Är det inte den som börjar med en avrättning, en hängning, där personen ifråga överlever tack vara en silverstav i halsen. Han hade hjälp tydligen.
  Och sen far han till Afrika. Kanske är det också en berättelse om hämnd, liksom Greven av Duvetvad?
  Jag var också mycket konfunderad av geografin när jag läste om Sard Harker för några år sedan. Irriterande att det inte hängde ihop med kartan. Men Licencia poetica var det som var förklaringen. Tack för den!

  Gilla

  • Gabrielle mars 21, 2012 / 2:45 f m

   Ja just det, det där med silverröret – eller staven – i halsen känner jag igen, och att ”Döde Ned” kommer före ”Levande Ned” i handlingen. Ska ta mig en gluttare på böckerna vid tillfälle. Jag minns att jag tyckte om dom då, att dom var spännande. Vad jag skulle tycka nu är en annan fråga.
   Minns att jag läste en saga av Topelius, nånting om två barn och en björk och en stjärna. Kanske hette den just ”Björken och stjärnan”. Jag tyckte om den som barn. Läste om den som vuxen och tyckte det var moraliserande, ja vad ska jag säga…inte direkt dravel kanske – men nästan. Moralkaka i alla fall. Blev besviken. Kanske ska man låta sina gamla barndomsminnen vara.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.