Vilket är finast?

Jag hamnade på en sida hos Wikipedia där man har då- och nu-bilder från Stockholm. Vad sägs om det här paret? Till vänster har du Blanchteatern vid Kungsträdgården 1964 och till höger Sverigehuset som nu står på samma plats, ritat av Sven Markelius, uppfört 1969. Bilden togs 2009 av Holger Elgaard.

Blanchteatern uppfördes 1866, och här låg ett på den tiden välkänt kafé. Nån gång har jag sett en bild på hur uteserveringen på Blanchs Café såg ut, men nu hittar jag den inte. Det var nog ett sånt ställe som mina herrar i hatt hade kunnat gå till.

Här har du en till jämförelse. Till vänster ser du Sagerska husen på Hamngatan. Husen stod klara 1903. 1970 revs dom.  Bilden är från 1968 och tagen av Lennart af Petersens. I dag ligger PK-huset där, se bilden till höger, tagen av Holger Elgaard. Nåja, PK-huset är i alla fall bättre än den där grå betonglådan vid hörnet av Kungsträdgården – Sverigehuset.

Visst, en stad måste utvecklas, det vet jag också. Men i alla fall… En hel del riktigt korkat har allt hänt i Stockholm under åren. Nu på senare år t.ex. dom trista 60-talslådorna Stockholm Water Front. Jag tänker också med bävan på Slussen. Vad månde bliva? Och apropå Slussen, när jag ser stillastående rulltrappor i t-banan (”reparatör på väg” – på cykel från Haparanda?) tänker jag på hur det kan bli vid Slussen om man gör sig beroende av rulltrappor och hissar. Jobbigt för många.

Wikipedia-sidan med dom här bilderna och ett antal till hittar du här.

10 reaktioner på ”Vilket är finast?

 1. brodowinzaina mars 3, 2012 / 7:14 f m

  Det är sorgligt hur man kunde gå fram så i Stockholms stadskärna. Dessvärre var det ju inte bara Stockholm utan i stort sett alla svenska städers stadskärnor. En helt och hållet ideologiskt motiverad slakt på äldre byggnader, en rest från ett omodernt Sverige. Vad fick vi i stället: varuhus, gallerier, gågator, parkeringshus, Sverigehuset!

  Gilla

  • Gabrielle mars 3, 2012 / 10:14 f m

   Ja, den ena staden blev den andra lik med gågator och Domus och sånt i centrum. Likriktning – opersonligt, trist. I min lilla hemstad (barndomsstad) Söderhamn revs gamla fina (men för all del säkert nedgångna) trähus och istället kom lådorna och gågatorna. Dessutom fanns ett gammalt badhus med egen arkitektur och karaktär – inte vackert men speciellt. I samma kvarter fanns det gamla apoteket med ett torn på hörnet. Båda byggnaderna är borta och har ersatts med nåt blekt och stort och långt som jag knappt kan komma ihåg hur det ser ut.

   Gilla

 2. ab mars 3, 2012 / 12:39 e m

  Jag föredrar de gamla husen. De sagerska husen var definitivt vackrare än efterföljaren, och tanken på bostäder med utsikt över Kungsträdgården är trevligare än en citykärna med enbart företag och butiker. Och det tyckte vi ju redan när alla dessa hus revs.

  Att ha en teater med café vid parken var också trivsamt, även om just den byggnaden kanske inte var den stiligaste man kunde tänka sig. Ett Sverigekontor för turister mitt i staden är i och för sig en god idé, men behöver det en hel byggnad?

  Gilla

  • Gabrielle mars 3, 2012 / 5:20 e m

   Tack för kommentaren och även ett intressant tillägg i PS.
   Nej visst, Blanchteatern är väl inte nån jättesnygg byggnad. Men nog var huset snyggare än Sverigehuset tycker jag. Dom kunde väl ha byggt nåt vackrare där än den där grådaskig lådan som är där nu.
   Och visst var det motstånd mot rivningen av Sagerska husen, det minns t.o.m. jag som börjat rota mig i Stockholm då, inflyttad från småstaden. Sagerska husen ser parisiska ut.

   Gilla

   • ab mars 5, 2012 / 12:47 f m

    Parisiska är ordet! Det var just det jag letade efter. 🙂

    Gilla

 3. ab mars 3, 2012 / 12:42 e m

  PS – jag tycker man ska komma ihåg att bostadshusen under tidigare eror hade mer blandade hyresgäster, vad beträffar inkomst, än hela stadsdelar har nu. Folk anser att man måste vara rik om man alls bor i innerstaden. Än så länge inte helt sant, men på god väg att bli det.

  Gilla

 4. Björn Nilsson mars 3, 2012 / 1:52 e m

  Svar (mitt svar, alltså): ‘Ingen är finast.’ Med risk för att bli utsparkad från bloggen skulle jag dessutom vilja antyda att just i dessa fall dock de nyare kåkarna kanske är liiiiite snyggare!

  Intressant sida med jämförelse-bilder du länkade till, förresten.

  Gilla

  • Gabrielle mars 3, 2012 / 5:25 e m

   Okejrå, jag sparkar inte ut dig. Vi tycker olika bara. Var nånstans just Sverigehuset är liiiiite snyggare vet jag inte. Kanske man kan hitta nån liten vinkel som är fin? Jag tror det blir svårt men jag lovar att titta en extra gång på huset när jag kommer förbi nån dag.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.