Bland koalor och apostlar

Great Ocean Road i Australien går efter kusten en bit väster om Melbourne – från  Torquay och lite drygt 24 mil västerut till Warrnombool. Vägen är hisnande vacker – framförallt förstås utsikten över havet och klipporna. Gör man en liten avstickare in bland eucalyptusträden kan man få se en sån här liten en.

Vi kom till en skog där det satt en koala i vart och vartannat träd, och träden var mer eller mindre avätna. Koalor är väldigt lämpliga fotomotiv eftersom dom gärna sitter stilla. Dom rör sig minimalt, ägnar sig mest åt att mumsa på eucalyptusblad eller sova i en trädklyka. (Klicka för större koala).

Utanför Port Campbell finns ”De tolv apostlarna”, ett antal stenpelare i havet, lite som raukar på Gotland. Dom eroderas ner alltmer och i dag är dom bara sju. Havet äter långsamt upp dom. Efter vad jag läst har dom faktiskt aldrig varit fler än nio, och fram till 1922 kallades dom ”the Sow and Piglets”, alltså ”Suggan och griskultingarna”. Sen döpte man om dom till apostlar som man tänkte skulle funka bättre för att locka turister. Och så kom man fram till att kalla dom ”The Twelve Apostles” fast dom aldrig varit tolv. Vad gör man inte för turismen?

Det är märkligt hur havet skär sönder dessa klippor, och själva kusten ser på sina ställen ut som om nån skurit rakt ner med en tårtspade. Lite som ”the white cliffs of Dover” fast dom inte är vita. Som flera gånger tidigare önskade jag att nån i sällskapet hade varit geolog och kunde förklara lite mer hur dessa klippor och klippformationer på kusten har formats.

Här en solnedgångsbild från ”The Twelve Apostles” (klicka för större bild):

11 reaktioner på ”Bland koalor och apostlar

  • Gabrielle april 28, 2012 / 5:16 e m

   Aha, Monet har målat sånt också. Det kom jag inte ihåg fast jag pluggat konstvetenskap. Men nu har jag förstås googlat fram och tittat. Tack för tipset.

   Gilla

 1. ab april 28, 2012 / 10:06 f m

  Vackert.
  Ser ut som sediment.

  Gilla

  • Gabrielle april 28, 2012 / 5:17 e m

   Ja, sedimentär kalksten tydligen. Se bluffos kommentar.

   Gilla

 2. Anna april 28, 2012 / 12:13 e m

  Mycket fina bilder och inspirerande berättelse. Jag vill genast åka dit!

  Gilla

  • Gabrielle april 28, 2012 / 5:18 e m

   Ja, gör det! Men vänta tills deras vinter är över.

   Gilla

  • Gabrielle april 28, 2012 / 5:26 e m

   Tack för länken. Sedimentär kalksten är det tydligen och den består av gamla skalrester av snäckor och koraller. För många miljoner år sen ska hela regionen ha legat under havsytan och resterna av havsdjur skapade ett täcke av kalksten. Hm, man lär sig och lär sig…

   Gilla

 3. Molle april 29, 2012 / 7:15 f m

  Solnedgångs bilden gillas skarpt

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.