Point Ormond

Point Ormond, Elwood,  ligger på kusten en bit söder om Melbourne. Uppe på kullen står ett sjömärke. Det finns en fin promenadväg längs stranden och här går man en bit ovanför havet. Här och var på gångvägen finns stenar inlagda med text på – uppenbarligen i flera fall bekostat av privatpersoner. En sån text var en minnestext över en älskad släkting som brukat gå just där vid havet. En annan klagade över ”nimbys” i Elwood som hade hindrat nån (uppenbarligen dom som bekostat texten på stenarna – lite gnälligt kan jag tycka!) från att starta en pub eller vad det nu var på platsen. Det fanns också en text som berättade kort om platsens ursprung som boplats för aboriginer.

Innan Victoria koloniserades bodde Bunurong-folket här i ett land som kallades Kulin. I arkeologiska utgrävningar har man hittat högar av musselskal  och liknande. På revet nedanför klippan kunde man säkerligen få tag på skaldjur och fiska.

Inne i St Kilda (strax norr om Elwood) hittade jag den här graffittimålningen på en vägg. Vad ska den betyda, tro? Ger inte helt behagliga associationer.

Point Ormond var tidigare en betydligt högre klippa som kallades ”Little Red Bluff”. I slutet av 1800-talet använde man berg- och markmaterial från klippan för att fylla igen träskområden i Elwood. Klippan förvandlades till en kulle.

Tidigare fanns ett annat sjömärke högst uppe på klippan. Man kan möjligen ana det på den här oljemålningen av Thomas Clark från 1860-talet:

4 reaktioner på ”Point Ormond

 1. Gabrielle Björnstrand maj 12, 2012 / 2:30 e m

  Sköna vägar vid havet; det ser ut lite som i Wales, som jag älskade en gång, länge sen. Men vadå – Wales finns ju kvar! Jag njuter av att påminnas om resor, även om det är någon annans. Och även när jag själv reser via Google Earth ; )

  Gilla

  • Gabrielle maj 18, 2012 / 12:11 f m

   Låter lockande. Har aldrig varit i Wales. Ska prova att resa dit med Google Earth. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.