Nytt grävande på Odenplan

Ja, så här ser det inte alls längre ut på Odenplan i Stockholm. Bilden är från juni 2009. I dag är större delen av Odenplan en stor grop och en byggplats avskärmad med ett blått plank. Trafikverket bygger pendeltågsstation för Citybanan. Alla träden på Odenplan tog man ner – trots att säkerligen flera av dom kunnat sparas med lite god vilja och teknikkunnande. Nya träd ska förstås planteras. Men att det kommer att ta tid innan dom blir så här stora och fina vet alla som vet nånting alls om träd. Nåja, utvecklingen rullar på…och vad fasen, träd vad är det för viktigt med dom?

Hur nya stationsbyggnaden ska se ut vet vi – en amfiteaterliknande utformning, vänd åt söder (bild finns i handlingarna, se länk nedan). Det som nu diskuteras är ett cykelgarage för ca 500 cyklar, en gångtunnel med butiker under Odengatan och utbyggnad av mer lokaler för handel och även en del bostäder i en fastighet söder om Odengatan. Dessutom en serveringsbyggnad på torget, var torghandeln ska få finnas, belysning m.m. Staden har inbjudit till samråd om dessa planer. Planerna är utställda i Tekniska Nämndhuset 11 maj till 29 juni. Samrådsmöte ska ske 11 juni.

Obs jag säger inte att det inte kan bli bra till sist ändå när alltihop är klart. Det jag undrar över – som vid det här laget rätt luttrad Vasastadsbo – är hur länge till Odenplan ska vara en byggplats och så varför i all sin dar stan inte är bättre på samordning? Man borde bli bättre på att titta framåt och leta helhetslösningar och se till att den ena handen vet vad den andra gör istället för att planera lite hit och dit, fixa det ena nu, det andra sedan. Nu blir det först pendeltågsstation, sen cykelgarage + gångtunnel + fler affärer i Åhlénshuset och sen på det t-bana eller spårvagn  till Nya Karolinska och nya Hagastaden. ”Nämen oj då, behöver man en förbindelse till Nya Karolinska och Hagastaden också? Det var värst!” Gräv upp, lägg igen, gräv upp, lägg igen, gräv upp… Nåja, arbetstillfällen blir det ju.

Planhandlingarna som pdf kan du hitta på den här sidan.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.